Обновените adizero модели на adidas за 2021 – новите Pro 2, Prime X, Boston 10 и Avanti

Adidas Adizero Adios Pro 2

След многократни слухове и изтекла информация adidas официално представиха най-новите си adizero модели – adizero Adios Pro 2, adizero Boston 10, Adizero Prime X и Avanti. Името adizero обединява най-бързите обувки за бягане в портфолиото на adidas. Останалите серии са обединени под други имена като Solar Boost и Ultra Boost например.

Промените при adidas са големи тази година. Pro 2 наследява изключително популярното и успешно първо поколение, а Prime X е изцяло нов модел, който може да се разглежда и като по-висок Pro 2. Boston 10 от друга страна търпи голяма промяна спрямо предишните поколения.

adidas adizero 2021

Adidas Adizero Adios Pro 2

През последните няколко години adidas бяха в застой откъм технологии и развитие при бързите бегачески обувки. С появата на Adios Pro миналата година обаче нещата се промениха рязко и се подобриха множество рекорди. Паднаха и световните рекорди на полумаратон. Във Валенсия Kibiwott Kandie подобри рекорда при мъжете с време 57:32. При жените Peres Jepchirchir от Кения подобри на два пъти рекорда при женски старт. Първо в Прага с 1:05:34 и след това в Гдиня с 1:05:16.

При Adios Pro 2 се наблюдават промени спрямо предното поколение. Има промяна в Lightstrike Pro геометрията на пяната, за да се осигури по-голяма възвръщаемост на енергия, както и да се намали малко теглото. Вече се виждат и карбоновите Energy Rods. Има промени и в горната част (Celermesh 2.0), както и в подметката. Adidas обещават по-добра дишаемост, както и по-добро сцепление и издържливост. Дропът при Pro 2 остава 10 мм. 29.5 мм височина в предната част и 39.5 мм в задната.

Цената на Adios Pro 2 е €220 евро или с €20 повече спрямо оригиналното Pro.

Adidas Adizero Prime X

При Prime X можем да видим какво е възможно ако не искаме да се ограничаваме с изискванията на Международна асоциация на лекоатлетическите федерации (МАЛФ). Височината на Prime X е 50 мм, което е с 10 мм повече спрямо лимита. Това означава, че обувката не може да се използва на състезания под юрисдикцията на МАЛФ, но пък може да се използва навсякъде другаде. На разположения са три слоя Lightstrike Pro, както и добре познатите карбонови Energy rods.

Цената на Prime X е €250.

Adidas Adizero Prime X

Adidas Adizero Boston 10

В сравнение с предишните два модела Boston 10 изглежда по-скромен. Но и цената е по-скромна. Boston моделите винаги са били универсален тренировъчен модел, който е на линия както за бързи тренировъчни сесии, така и за състезание ако се наложи. При Boston 10 обаче се забелязва разлика спрямо предишните поколения. Новият модел яхва актуалната вълна и е значително по-повдигнат. Моделът вече по-скоро се съреовновава с Nike Zoom Fly, а пък новия Adios 6 се явява наследник на предишните Boston-и.

Boston 10 се състои от два слоя пяна – Lightstrike Pro за скорост и стандартна Lightstrike за издържливост и по-ниска цена. Energy Rods отново са налични, а цената е €150.

Adidas Adizero Boston 10

Adidas Avanti Track Spike

Промяна има и при шпайковете Avanti, които са предназначени основно за използване на 5,000м и 10,000м състезания. Супер пяната Lightstrike Pro е стигнала и до този модел, въпреки по-ниската височина.

Adidas Avanti Track Spike

Вижте още

Резултати от Lyulin Trail Run 2024

Резултати от Lyulin Trail Run 2024

На 9 юни 2024 се проведе поредното издание на Lyulin Trail Run. Състезанието от календара на Trail Series се проведе в района около град Банкя и Люлин планина. Времето бе топло, а дистанциите традиционно три – 5.5 км, 12 км и 17 км.

Резултати от Rhodo Rock 2024

Резултати от Rhodo Rock 2024

На 8 юни 2024 се проведе първото издание на Rhodo Rock. Състезание по планинско бягане, което предложи избор от 3 дистанции