Ревю на adidas Energy Boost – началото на Boost

adidas Energy Boost

Най-вероятно повечето от вас са чували за Boost. Това е технология за пяна на adidas, която се използва в огромно количество обувки на германския спортен гигант. Не става дума само за бягане, но и за други видове спорт, както и при лайфстайл модели. Boost може да се намери в шпайкове за писта, при обувки за 5км, за 21км, за маратон, за планина, за баскетбол, волейбол, голф, тенис, фитнес и т.н.

Boost

Adidas представят Boost през (вече) далечната 2013 година. Преди 8 години. За времето си това е било нещо революционно. Огромен скок напред. А първият модел, в който се използва новата TPU пяна, е Energy Boost. Още преди появата на емблематичния Ultra Boost. При появата си Boost се различавал значително от останалите технологии на пазара. Adidas успяват да създадат малки полиуретанови капсули, които след това се сливат заедно с помощта на пара под високо налягане.

Но нека превъртим малко времето напред. Защо ви говоря за дебюта на Boost преди 8 години? Това беше леко въведение за модела обувка, за който ще ви разкажа днес. Ревю може би е силно казана дума, но все пак искам да ви разкажа защо си купих Energy Boost през 2020 година.

След появата на оригиналния Energy Boost от adidas виждат колко е успешен модела. И през следващите години пускат няколко леки обновления с нови цветови гами. Финалният модел е Energy Boost 5, но най-популярния е Energy Boost 4. Точно четворката е модела, с който аз се сдобих. Без да искам.

Първо поколение adidas Energy Boost

adidas Energy Boost 4

Energy Boost 4 дебютира на пазара през лятото на 2017. И както вече споменах става доста популярен модел. Особено сред жените, които adidas традиционно печели заради дизайна на обувките си. Дамския модел се предлага и в цвят бордо, който много привлича внимание и многократно съм виждал върху краката на бегачки. Подари тази причина моделът си намери малко пространство от мозъка ми, което окупира. Много добра работа от страна на adidas. И от тогава си казах, че някой ден ще си взема Energy Boost. В онзи момент никога не бях обувал обувки на германски бранд и като цяло в главата повече ги свързвах с лайфстайл, а не с добри обувки за бягане. Но от онзи момент обувката беше попаднала в списък в главата ми. Списък, който се състои от обувки, които не са ми важни да се сдобия с тях (от спортна гледна точка), но все пак са емблематични по една или друга причина и ако имам възможност бих си ги добавил в колекцията. Междудругото друг модел от този списък е adidas Sub 2. Модел, който в наши дни има по-добри алтернативи, но все пак… някой ден ще си го взема.

На пазар за тренировъчна обувка

Нека се върнем на Energy Boost. През есента на 2020 при традиционно посещение на аутлет магазин на adidas виждам модел, който ми привлича вниманието. В този момент си търсих тренировъчен модел. Тоест нищо специално и бързо. Имах нужда от обувка за леки бягания на достъпна цена. В този момент забелязах adidas Solarboost. Или поне така си помислих. Преди да влезна в магазина след кратко проучване си бях наумил, че това би било подходящ модел и да се оглеждам за него. Та видях модела, но реших да премисля една нощ дали да го взема или нещо друго да търся. На следващият ден купих модел, прибрах се, снимах го за Strava и в този момент се замислих. Замислих се и осъзнах, че аз съм купил друг модел. Сдобил съм се с Energy Boost 4, а не със Solarboost. И то грешката е в мен, защото на етикета в магазина и на кутията си пише правилния модел, но аз в главата си нещо съм се заплеснал. Може и да е от ЕГН-то, не съм първа младост вече. Така или иначе нямаше особено значение, пак щеше да ми свърши работа за моите цели. Но ми стана ми смешно. Без да искам съм се сдобил с модел, който ми е от Списъка.

По-конкретно за Energy Boost 4

Energy Boost 4 е един от моделите на adidas с най-голямо количество Boost пяна (поне до появата на Ultraboost 21). Това го прави тежък, но и по-издържлив модел, тоест каквото се търси в една тренировъчна обувка. Цветът е черен. Точно какъвто исках, защото тази обувка искам да я ползвам и за ежедневна. А нямам желание ежедневните обувки, с които ходя на работа, до магазина и т.н. да са в крещящи цветове. Това е и една от причините да не взимам Saucony Ride. Серия от тренировъчни модели, които са много удобни, но не се предлагат в по-дискретни разцветки.

С Energy Boost към момента имам около 550 км бягане. За ходене нямам представа, но половин година са били основната ми ежедневна обувка. Сухо време, дъжд, сняг… предимно (но не винаги) на тях разчитам. След като се сдобих с Ultraboost 21 тези нужди започнаха постепенно да се поделят между двата модела. Използвам Energy Boost и за разходки в планината, било то с ходене или бягане. Много комфортна обувка, но не много мека. Не е като да стъпваш върху облак, но това си е характерно за Boost и аз нямам против. Но не си помисляйте, че е твърда като състезателна обувка. Просто не е много мека. Като скорост не е нещо особено, но и няма такива претенции. Откакто я използвам не съм забелязал промяна в поведението и. Стабилна и надеждна е. Можете да видите от снимките колко се е износила. Дебелият слой Boost пяна помага със сигурност за по-дългия живот на обувката. .

Подметка

Подметката е създадена в партньорство с Continental и традиционно е с добри показатели откъм издържливост. Наименованието на тази подметка е Stretchweb и се използва и в други модели на adidas. Може за се забележи повече изностване във външната част, но не бих казал че е нещо особено. Обикновено подметките на adidas надживяват останалите компоненти на обувката. В задната част на подметката има повече количество гума, защото е зона с по-голямо натоварване. Подметката е подходяща и за леко планинско бягане например на Витоша, без технички участъци и в сухо време. В средата има Torsion система за по-добра стабилност.

Ъпър

В горната част има пластмасова клетка, която се е превърнала емблематична за Ultra Boost серията, но намира място и при Energy Boost. Няма особена нужда от нея и добавя допълнително тегло, но спомага за може би по-привлекателен външен вид. Езикът и петата са добре подплатени и комфортни. Предната част не бих определил като особено широка, но и това не е нещо ново за adidas. Мешът Techfit е разтеглив, здрав и комфортен. В средата също традиционно обувката е малко по-тясна. Размерът ми е абсолютно същия като при останалите модели на adidas, които ротирам.

Заключение

Това е перфектната тренировъчна обувка. Мога да я ползвам във всеки момент без да ми пука дали ще се износи и дали ще се изцапа. Обувка, която да не мислиш и е винаги на линия. Бягането е комфортно и нямам никакви проблеми със зони на дискомфорт или болка. Energy Boost 4 е подходящ и за по-тежки бегачи. В същото време няма нещо, което да я отличи от конкурентни обувки, особено през 2021. Все пак е модел от 2017, като дори основата е от 2013. Не знам дали я има и в продажба въобще, но от последното 5-то поколение има останали единични бройки по спортните магазини в България и чужбина. Наследникът на Energy Boost е Solarboost и разликите не са много големи, така че можете да се ориентирате и към този модел.

От друга гледна точка за мен Energy Boost е част от историята. Първата обувка с Boost. Исках да я имам. Вече спокойно мога да я зачеркна от Списъка в главата ми и да я добавя към Saucony Kinvara и Nike Pegasus, които вече притежавам. Какво следва след това? Време е за някой Ultraboost. Или Takumi Sen.

Бегаческа биография за автора: участие от 2014 година насам по различни аматьорски събития и състезания. Дистанции от 1500м в зала до ултрамаратони в България и чужбина. Част от лични времена: 5 км 17:05, 10 км 36:00, Маратон 02:52:25.

Никола Овчарски

Характеристики:

  • Бранд: adidas
  • Модел: Energy Boost 4
  • Премиера: лято 2017
  • Тегло:  346 гр (номер 45 1/3)
  • Дроп: 10мм
  • Височина пръсти: 22мм
  • Височина пета: 32мм

Вижте още

Резултати от Маратон Плевен 2024

Резултати от Маратон Плевен 2024

На 19 май 2024 се проведе юбилейното десето издание на Маратон Плевен. Над 800 души от 17 държави участваха на различните дистанции.

Резултати от полумаратон Palakaria 2024

Резултати от полумаратон Palakaria 2024

На 18 май 2024, събота, се проведе поредното състезание от календара на Trail Series. Palakaria / Палакария предложи избор от добре познати дистанции

Резултати от Маратон Варна 2024

Резултати от Маратон Варна 2024

На 12 май 2024 се проведе деветото издание на Маратон Варна. Първите две позиции при жените спечелиха кенийките Шейла Шебет и Руд Мбата