Ревю на adidas Terrex Speed Pro SG ревю – състезател за кал

adidas Terrex Speed Pro SG scaled

Adidas са една от водещите марки на пазара на обувки за бягане. Различни световни рекорди са били подобрявани от атлети, които носят техни продукти. На асфалт и на писта. Обаче при планинското / трейл бягане положението не е същото. Обикновено на този пазар водещи марки са Hoka, La Sportiva, Saucony, Brooks, Salomon, Altra и др. Прикачвам графика с най-популярните марки обувки сред планинските бегачи според проучване на ITRA (International Trail Running Association). Често се чува някой да се похвали, че си е взел Speedgoat, Torrent или Helios, но много рядко се споменава Terrex. То и не е много лесно за потребителите да си изберат Terrex. Всяка година adidas пускат една дузина модели за планина, които са обединени под общия бранд Terrex. Независимо дали става дума за обувка за състезания или за преходи, навсякъде фигурира името Terrex. По този начин е сложно за потребителите да се ориентират и да следят моделите. В официалният сайт на Adidas UK има 382 резултата за Terrex shoes. Обикновено повечето модели са и по-тежки спрямо конкурентни модели от други марки.

Terrex Speed

През последната година-две от adidas се опитват да раздвижат малко положението в отдела им за планинско бягане. Нужно е такова раздвижване. То започна с появата на два модела, които са обединени под нова серия – Terrex Speed. Двата модела бяха предвидени за скорост и пъргавина. Speed Pro за по-къси дистанции и Speed Ultra за по-дълги дистанции (както подсказва името). Двата модела предизвикаха интерес и се оказаха като много добре проектиране и реализирани модели.

adidas terrex speed ultra

Terrex Speed Pro SG

След първите два модела adidas продължиха да разрастват серията и представиха още едно попълнение – Terrex Speed Pro SG. Нека името да не се бърка със стандартното Pro. Има Pro, има и Pro SG. Съкращението в името SG идва от Soft Ground. Тоест обувката е проектирана за по-мека настилка – предимно кал, а не за по-скалист терен или лед. Не че не става и за други терени, просто силата е в по-мокри условия.

Теглото на Speed Pro SG за моят номер 45 1/3 е 250 гр. Това е добре за обувка за планинско бягане, но все пак и тя не е предвидена за дълги ултри. Няма големи защити срещу неравности, които да качват теглото. За сравнение теглото на Salomon Sense Ride 2 номер 44 2/3 е 295 гр. На Pro SG височината в предната част е 19мм, а в задната при петата 23мм. Тоест нисък дроп от 4 мм, който да предостави по-ниско до земята стъпване и усещане от терена.

Горна част

Горната част (upper) на Speed Pro SG е страхотна. Конструкцията е тънка, лека е здрава. Като за състезателна обувка. Не случайно от едната страна на обувката adidas са сложили надпис Terrex Racing. Набляга се какво е предназначението на обувката. Не е за максимален комфорт, а за максимална скорост и пъргавина. Използваният материал в горната част е по-груб, но пречи да се задържа вода и изглежда издръжлив. Има множество малки дупки, които осигуряват идеална дишаемост, както и позволяват на водата да се оттича. очно обратното на Gore-Tex. От вътрешната страна има друга материя в жълто, която осигувята малко комфорт. По този начин и обувката изглежда като двуцветна, а реално са два слоя като външния е като мрежа.

Езикът е тънък, лек и отново перфориран. Над петата има добавен една идея повече материал за една идея повече комфорт, това е основна зона с голямо натоварване все пак. Връзките са къси, а материята не е стандартната, която сме свикнали да виждаме при асфалтовите маратонки. На допир е по-груба, но не попива вода и вероятно е по-издържлива. Adidas са поставили и няколко светлоотразителни елементи.

При пръстите е стандартно широко, има обувки на adidas, които са по-тесни от Speed Pro SG.

Пяна

При пяната няма нещо особено вълнуващо. Но това не е лошо. Adidas не предприемат никакви експерименти и рискове, залагат на сигурно и проверено. Например при друг модел, Terrex Agravic Ultra, има сложна конструкция от 3 слоя – слой Boost пяна, слой Lightstrike пяна и между тях карбонова пластина. И това всичко се намира под крака ви при всяка стъпка и по някакъв начин (уж) работи в синхрон.

При Terrex Speed SG нещата са по-прости. Един слой Lightstrike пяна и това е. Не съм голям почитател на тази технология пяна при асфалтовите модели на adidas, но за планинска объвка е добър вариант. Осигурява достатъчно омекотяване, отскокливост и ниско тегло. Не е много мека, което е добре за този тип обувка. Нужно е сигурно и стабилно стъпване в шума и кал особено по време на състезание. На твърд терен няма толкова голяма отскокливост колкото например по-дебелия Speed Ultra, но Ultra-та има по-голямо количество пяна и разполага с комбинация между Lightstrike и Boost. Но пак да кажа – идеята на Speed Pro SG не е за твърди терени, а да прегази скоростно през кал.

 adidas Terrex Speed Pro SG Lightstrike

Подметка

При подметката (outsole) виждаме Continental гума. Това в резултат от дългогодишното партньорство между двете компании и не е изненадващо. Продуктите на Continental са с отлично качество (поне при пазара на обувки за бягане). Резултатът е отлично сцепление, особено в шума и кал. За това спомагат шипчетата, които са с дължина от 7мм и работят като шпайкове на писта.. Отново ще използвам Salomon Sense Ride за сравнение, там дължината е 3.5мм.

adidas Terrex Speed Pro SG Outsole

Бягане

Terrex Speed SG предразполага за бързо бягане. Ниската височина, малкия дроп и ниското тегло осигуряват това. Особено при мека почва. Било то след или по време на дъжд. Имам малко под 100 пробягани километра с Speed SG. Не защото не ми харесва, а защото веще рядко бягам в планината. А ако бягам то е по добре утъпкани пътеки на Витоша в хубави условия, тоест използвам предимно асфалтови обувки. Или в някои случаи adidas Terrex Two Ultra Parley за нещо по-лежерно и мекичко.

С Pro SG бяганията са ми пъргави. Използвам ги предимно при маршрути с повече изкачвания и се справят много добре. В пролетните месеци когато често има дъждове, вършат много хубава работа. Adidas са се справили много добре за някой, който търси състезателка обувка, която не задържа кал.

Стандартната цена на adidas Terrex Speed Pro SG е 319 лв.

adidas Terrex Speed SG

Бегаческа биография за автора: участие от 2014 година насам по различни аматьорски събития и състезания. Дистанции от 1500м в зала до ултрамаратони в България и чужбина. Част от лични времена: 5 км 17:05, 10 км 36:00, Маратон 02:52:25.

Никола Овчарски

Характеристики:

  • Бранд: adidas
  • Модел: Terrex Speed Pro SG
  • Премиера: пролет 2021
  • Тегло: 250 гр (номер 45 1/3)
  • Дроп: 4 мм
  • Височина пръсти: 19мм
  • Височина пета: 23мм

Вижте още

Резултати от Трявна Ултра 2024

Резултати от Трявна Ултра 2024

Между 12 и 14 юли се проведе деветото издание Трявна Ултра. Едно от най-масовите състезание по планинско бягане, включително и ултрамаратони.

Резултати от Витоша Летен Фест 2024

Резултати от Витоша Летен Фест 2024

На 13 юли 2024 се проведе поредното издание на Витоша летен фест. Домакин традиционно бе Витоша, а старт финала бе до хижа Момина скала.

Резултати от Triglav Skyrun 2024

Резултати от Triglav Skyrun 2024

На 7 юли 2024 за трета поредна година се провере Triglav Skyrun. Национален парк „Централен Балкан“ в Стара Планина и по-конкретно масивът Триглав и село Тъжа