Ревю на Forerunner 745 – най-балансираният часовник на Garmin

Garmin 745 е модел, който дебютира на пазара през септември 2020. Той се вмъкна между съществуващите Forerunner 245 и 945 от 2019. В същото време е наследник на остарелия 735XT от далечната 2016, който бе позициониран под 920XT.

Garmin Forerunner 745 е мултиспорт часовник, който разполага с голяма част от услугите в портфолиото на Garmin. 745 има пледора от режими за спорт – бягане, колоездене, плуване, триатлон, ски, йога, фитнес и т.н. 745 поддържа множество софтуерни функционалности като насоки за тренировки, тренировъчен ефект, време за възстановяване, Training status, Race predictor, Performance condition, Body battery и др. Forerunner 745 има възможност за измерване на Pulse Ox, качване на музика, поддържа Garmin Pay.

В следващите редове ще разгледаме по-подробно всички тези неща. Ревюто ще е дълго, но и часовника предлага много неща.

От колко време го ползвам?

Часовникът го използвам от 4 октомври 2021 насам. Тоест от половин година. С него имам пробягани над 1500 км на различни локации и дистанции от национален шампионат на 1500м в зала до маратон 42км в Амстердам.

Първоначално Forerunner 745 беше с версия 5.80 на софтуера (firmware). Постепенно Garmin пуснаха различни ъпдейти. Към момента на вписване на това ревю часовника е с версия 7.00. От Garmin съвсем скоро пуснаха предварителна 7.56 бета версия, но не съм ъпдейтвал. Тя осъществява някои промени при начина на измерване на съня. Garmin традиционно пускат софтуерни ъпдейти на своите часовници и 745 не е изключение. Пълен списък с всички промени от излизането на часовника могат да бъдат намерени на тази страница.

Garmin Forerunner 745

Дизайн

Нека започнем първо с външния вид на Forerunner 745. Часовникът е лек (47гр) и визуално прилича на други модели на Garmin. Има 1.2-инчов екран с резолюция 240х240 пиксела. Дисплеят е отново от тип MIP (transflective memory-in-pixel) и осигурява отлична видимост през деня. За използване на тъчно има подсветка. Екранът е защитен с Corning Gorilla Glass DX покритие. Каишката е силиконова, 22мм и може да се сменя. При плуване Forerunner 745 издържа на натиск, еквивалентен на дълбочина от 50 метра. За сравнение по-големите, тежки и скъпи модели от Fenix серията издържат до 100 метра.

В задната част на часовника се намира стандартния универсален порт за зареждане на Garmin. Оптичният пулсомер използва 4 диода, за които ще говорим по-късно. От ляво на часовника са разположени 3 бутона, а от дясната страна – 2. Стандартно разпределие познато и от други модели на Garmin. Forerunner 745 няма сензорен екран (тъч скрийн).

Стандартният начален екран показва най-важната информация на едно място. Час, дата, изминат обем за седмицата, както и Training Load статуса. Този статус много удобно обобщава в какво състояние се намирате. Във всеки момент можете за момент да си погледнете часовника и да добиете представа. Статусът се обновява периодично (след тренировка, след сън и т.н.), повече за него ще стане дума по-късно.

Разбира се всеки може да прецени как да изглежда основния му екран. Аз лично използвам стандартния изглед както си е дошъл часовника от завода. Удобен ми е и лесон четим, дизайна е приятен. Чрез Connect IQ приложението всеки може да си свали различни дизайни за екрана на часовника.

Widgets

Освен началният екран Forerunner 745 много лесно и бързо може да предостави и друга информация в обобщен вид. Това става чрез така наречените widgets или може би казано на български език екрани. Със страничните бутони нагоре и надолу лесно могат да се разглеждат. Тези екрани разбира се също могат да бъдат променяни, но в следващите снимки ще покажа подредбата по подразбиране. Тази цялата информация освен на часовника, може да се види по-детайлно и в мобилното приложение Garmin Connect или уеб версията. Forerunner 745 може да се свързва чрез bluetooth с телефон или да се върже към Wi-Fi мрежа. От предишен продукт на Garmin имам проблемен опит със свързването към домашната ми мрежа от A1, така че не съм пробвал с 745. Предполагам че резултата ще е същия. Така или иначе съм свикнал с bluetooth да си прехвърлям информацията. По този начин мога да получавам на часовника и нотификации от телефона ми.

Като стана дума за Garmin Connect в следващите редове ще опиша каква информация може да се види в платформата. След това ще продължа към спорните възможности на Forerunner 745.

Heart Rate Monitoring

Голяма част от информацията и съветите, която предоставя Garmin, разчитат на анализиране на пулса. Става дума за стрес, сън, Body Battery, честота на дишане, колко калогии изгаряте, кардиореспираторен фитнес (VO2 max) и т.н. Тоест много е важно информацията, която постъпва от оптичния сензор на гърба на часовника, да е колкото е възможно по-точна. Защото един източник на информация отговаря за много различни статистики. И ако информацията не е акуратна, то и статистиките ще са без стойност.

Garmin Forerunner 745 използва трето поколение Elevate пулсомер (V3). Събирането на информация се осъществява чрез зелена светлина, която преминава през кожата и се отразява от червените клетки в кръвоносните съдове. Elevate V3 се вгражда и в други модели като Venu SQ, Forerunner 245, Forerunner 945, Fenix 6, MARQ. Към вписването на това ревю Garmin имат и модели с най-новия Elevate V4 вариант на пулсомера. Той се вгражда в Venu 2, Forerunner 945 LTE и Fenix 7.

Моите впечатления от Forerunner 745 и Elevate V3 са че тази версия е значително подобрена спрямо по-старите модели като Fenix 5, който използвах дълго време. При ежедневно ползване (тоест без спортна активност) показателите изглеждат добре. При равномерно бягане, тоест без рязка смяна на натоварването, пулсомера в Garmin 745 също се представя добре. Обаче при интервални тренировки очаквано оптичния пулсомер няма как да реагира достатъчно бързо и точно в сравнение с колан на гърдите.

За сравнение направих няколко бягания, при които използвах два часовника. Garmin Forerunner 745 на едната си ръка с вградения му пулсомер, а на другата ръка бях с Fenix 5 плюс закачен оптичен пулсомер.

Първото бягане е базово 7 км със спокойно темпо.

HR 745 Fenix 5 7km base run

Второто бягане бе старт на 5кмрън. Тук могат да се се забележат разлики в консистентността на данните. Коланът на гърдите записва по-плавно.

HR 745 Fenix 5 5kmrun

При интервалната тренировка вече се виждат ограниченията на оптичните пулсомери. Сензорът в 745 е много добър, значително по-добре спрямо оптичния в по-стария Fenix 5 например, но все пак все още колан лови по-добре.

HR 745 Fenix 5 Intervals

Heart Rate (HR) и Heart Rate Variability (HRV)

Стандартната информация, която извлича един пулсомер е относно пулса – Heart Rate (HR). Колко бързо сърцето бие като се използва стойност удари в минута (bpm). Например в покой стойностите са около 50 bpm, а при спортна активност между 130 и 170 bpm. При по-силно натоварване се достигат стойности към 190 bpm и нагоре. Много хора ползват тези HR стойности, за да преценяват как да тренират.

Обаче има и друг показател свързан с пулса. Това е променливост на сърдечната честота – Heart Rate Variability (HRV). Сърцето не бие регулярно като метроном. Продължителността на времето между един сърдечен удар до следващия винаги се променя. Тези промени обикновено се измерват в милисекунди и не са с голяма разлика, но все пак предоставят огромно количество информация.

Автономната нервна система регулира сърцето и начина, по който бие от един момент до друг. Комбинацията от данни за HR и HRV може да бъде анализирана и интерпретирана, за да се разкрият промени в баланса между симпатиковите и парасимпатиковите клонове на нервната система. Анализът на дейността на тези клонове осигурява основата за различните статистики в Garmin Connect – стрес, Body Battery и дори някои метрики за съня.

Resting Heart Rate (RHR) и Maximum Heart Rate (HRmax)

Продължаваме с информация, свързана с пулса. RHR и HRMax са долния и горния лимит на пулса. Forerunner 745 обикновено измерва RHR по време на сън. По-ниска стойност на RHR отразява добро фитнес ниво, адекватен сън, нисък стрес и избягване на стимуланти като алкохол и цигари.

Стойностите на RHR се променят всеки ден, докато при HRmax ситуацията не е съвсем такава. HRmax отразява колко най-бързо може да бие сърцето. HRmax рядко зависи от фитнес нивото. Физиологията на всеки човек е различна и това включва и сърцето. Някои сърца бият малко по-бързо, а други са малко по-бавни. При всички случаи обаче HRmax намалява с напредване на възрастта.

Heart Rate Zones

Garmin 745 по подобиe на много други часовници позволява използването на зони на пулса. Много хора тренират спрямо тези зони, докато други просто ги преглеждат за статистическа информация. Има 5 зони, Forerunner 745 може автоматично да прецени в какъв диапазон е всяка зона спрямо HRmax. Възможно е и всеки ръчно да си определи зоните.

 • Зона 1 (Warmup): 50–60% от Max HR
 • Зона 2 (Easy): 60–70% от Max HR
 • Зона 3 (Aerobic): 70–80% от Max HR
 • Зона 4 (Threshold): 80–90% от Max HR
 • Зона 5 (Maximum): 90–100% от Max HR

Pulse Ox

Всички клетки в тялото се нуждаят от кислород, за да функционират. Кръвоносната система, която включва сърцето, белите дробове и кръвта, служи за внасяне на кислород в клетките. Кислородът се извлича от въздуха, който изпълва белите дробове при вдишване. Пулсовият оксиметър (пулсоксиметрия) измерва колко кислород има в кръвта в сравнение с максималния капацитет.

Пулсомер сензорът във Forerunner 745 използва комбинация от червена и инфрачервена светлина, която измерва нивото на кислорода (кислородна сатурация) в артериалната кръв.

Стандартната стойност е около 95% SpO₂, но разбира се тази стойност може да варира в зависимост от надморска височина, умора и здравословно състояние. Стойности под 90% се смятат за ниски. На тези стойности обикновено се обръща внимание при промяна на надморската височина. Например ако става дума за зимни спортове или някоя планинска експедиция. С увеличаване на надморската височина нивото на кислород в кръвта може да намалее.

Garmin 745 предлага два типа SpO₂ измерване – постоянно (автоматично през времеви интервал) или само по време на сън. Garmin предоставят избор, тъй като това измерване изразходва част от батерията, а за по-голяма част от потребителите не е важно. Аз лично съм оставил измерването само по време на сън.

Важно е да се отбележи, че Garmin 745 (и други модели с пулсоксиметрия) не са медицински продукти. Те не гарантират 100% точност на данните. Ако имате съмнения за здравето си по-добре е да се обърнете към медицинско лице. При измерване по време на сън например в зависимост как е разположена ръката ви, например под тялото ви, то може да се наруши кръвотечението и часовника да отчете по-ниски стойности.

Stress Tracking

Стресът е естественият отговор на тялото на предизвикателствата на живота и околната среда. Това е повишено физиологично състояние, което подготвя за бърза реакция на всичко, което следва. Garmin 745 следи стреса чрез анализиране на автономната нервна система. За целта се използват технологии на Firstbeat Analytics, които разчитат основно на комбинация от HR и HRV данни. Тази информация се записва чрез пулсомера в Garmin 745.

Стресът се измерва в стойности от 0 до 100.

Body Battery Energy Monitoring

Body Battery е още една функционалност, която е налична благодарение на Firstbeat Analytics. Тя преценява как се променят енергийните нива през деня. Body Battery измерва енергийните запаси на тялото. Наличието на висока стойност е идеално за начало на деня или преди спортна активност. По-ниска стойност е характерна в края на деня или след тежка тренировка. Body Battery използва информация от пулса (HRV), стрес, качеството на съня и физическата активност, за да прави своите калкулации.

Sleep Tracking

Forerunner 745 може да анализира и съня. Часовникът засича кога сте заспали и кога сте се събудили, тоест колко време сте спали. Освен това разбива съня на няколко различни фази – Light Sleep (N1, N2), Deep Sleep (N3), Rapid Eye Movement (REM) Sleep. Информацията за съня се анализира отново на база HR и HRV, както и движение на тялото.

Garmin предоставят и оценка за всеки сън със сотйност между 0 и 100. Колкото е по-висока стойността, токлкова по-качествен е бил съня. От моите наблюдения Garmin 745 изключително добре засича кога заспивам и кога се будя. Има значително подобрение спрямо предишния ми Fenix 5. 745 е също така малък и лек и не ми е дискомфортно да го нося всяка нощ. Откакто ползвам 745 от половин година досега не съм имал вечер, в която да не съм заспал с часовника на китката. Докато с предишния „водомер“ Fenix 5 това нямаше как да се случи. Относно фазите на съня няма как да дам мнение дали са акуратни или не. Не мисля че има начин как да се провери това.

Intensity Minutes

Повечето здравни организации препоръчват да се упражняват поне 150 минути физическа активност с умерена интензивност всяка седмица. Подобни ползи за здравето могат да бъдат постигнати и със 75 минути физическа активност с по-висок интезитет (vigorous intensity). Разбира се това са препоръчителни сотйности, а не максимални. Не е нужно да се ограничавате и да спрете. Но все пак не трябва и да се прекалява. Препоръчително е тези минути да са разделени на няколко по-къси тренировки, а не натоварването да е само един път в седмицата.

Garmin Forerunner 745 автоматично записва тези минути през седмицата и ги обединява като intensity minutes. Минутите с по-висок интезитет (vigorous intensity) се отчитат двойно. По подразбиране седмичната цел в Garmin Connect е 150 минути, но при желание ръчно може да бъде променена а на друга стойност.

Изгорени калории

Желанието за сваляне на тегло и следенето на калории са две от основните причини, поради които се купуват различни часовници и гривни. Затлъстяването е рисков фактор за сърдечни заболявания. Загубата на наднормено тегло може да доведе до огромна разлика за по-добър сън, да се намалят болките в мускулите и ставите, да се намали шанса за развиване на диабет тип 2.

Метаболизъм е химичния процес, който трансформира енергия от храна и напитки в молекулярно гориво, от което имат нужда клетките. Човешкото тяло винаги гори калории. Всичко, което правим, изисква енергия. Forerunner 745 може да следи колко калории се изразходват. Калориите се делят на два типа – активни и в покой (Active Calories, Resting Calories). Първият тип се отнася за калориите, които се горат по време на физическа активност. Втората категория е за калориите, които поддържат тялото като например дишане, циркулиране на кръвта, поддържане на телесна температура, нервна система, спане.

Женско здраве

Forerunner 745 предоставя възможност за проследяване на менструалния цикъл при дамите. По скоро самата платформа на Garmin позволява възможност за въвеждане на данни ръчно, а самия часовник използва и показва тази информация. Дамите могат да следят и бремеността си. Тази функционалност няма как да я използвам, но споделям няколко снимки от Garmin.

Fitness Age

Fitness Age показва в каква форма сте спрямо действителната възраст. Като данни за калкулациите се използват пулс в покой и процент телесни мазнини или BMI. Не съм сигурен дали последните два показателя могат да се въведат ръчно в Garmin Connect. Аз лично използвам Garmin Index S2 кантара на Garmin, който автоматично качва тези данни в Garmin Connect профила ми и от там отиват в калкулациите за Fitness Age. Но и да нямате тези данни пак ще ви се покаже информация за Fitness Age, просто е възможно да е по-неточна.

Музика

Garmin Forerunner 745 позволява слушането на музика директно от часовника без наличието на телефон наблизо. Нужни са bluetooth слушалки. Чрез софтуера за компютър Garmin Express е възможно качването на .mp3 и .m4a файлове. Поддържат се и стрийминг услуги като Spotify, Deezer и други. Лично аз не съм ползвал по никакъв начин музиката на часовника, така че не мога да дам отзив. За Spotify със сигурност е нужен премиум абонамент към Spotify, за да работи стрийминга.

Спортни активности

След като преминахме през огромното количество софтуерни алгоритми, дойде време и за „същинската“ част от ревюто. Какво може Forerunner 745 откъм спортни възомжности и как се представя. Започваме с нещо ново, което дебютира за първи път във Forerunner 745 от всички модели на Garmin.

Режим за писта – Track Run

В краят на 2019 Coros представиха Track Run режим за бягане на писта за своите часовници. Режимът значително увеличава точността като „залепя“ за коридора, в който сте избрали че ще бягате. Новият режим не бе перфектен в началото, но беше значително по-добре спрямо стандартното измерване..

Можем за пример да вземем бягането на Joshua Cheptegei в Монако през 2020г. С това бягане той подобри световния рекорд на 5000м, който се държеше 16 години от Kenenisa Bekele. Ако отворим бягането му в Strava можем да видим как точно е излезнало според GPS данните. Не изглежда добре, нали? Най-вероятно повечето от вас са виждали подобно поведение в свои или чужди бягания.

Monaco Joshua Cheptegei

Година по-късно след като Coros дебютираха Track Run и Garmin бяха готови със своя вариант. Forerunner 745 бе първият часовник на Garmin с новия режим и това бе една от основните му рекламни мотиви. По-късно чрез софтуерни ъпдейти Garmin пуснаха режима и в други модели – Forerunner 55, 245, 945, Fenix 6, Fenix 7, Epix Gen 2, MARQ и др. Така че не е задължително да имате 745, за да го използвате.

Важно е да се отбележи че Track Run е предвиден за използване на открито. Той изпипва и изглажда данните от GPS сигнала. Не става за използване на закрита писта.

За да работи правилно Track Run има някои изисквания:

 • Да се използва на писта с дължина 400м и стандартна овална форма. Track Run не е проектиран за работа с писти с нестандартни форми. Track Run очаква писта с две паралелни прави и два полукръгли завоя.
 • Преди същинската тренировка / състезание е нужно калибриране. То се случва чрез завъртане на поне 4 обиколки на пистата в един и същ коридор с пуснат Track Run режим. Калибрирането е задължително ако използвате друга писта. Тоест ако сте бягали на една писта с Track Run и след време отново отидете на същата писта, то не е задължително да правите ново калибриране. Ако обаче следващото ви използване на Track Run е на друг стадион, то е задължително да калибрирате, за да се обнови информацията в часовника. Към момента часовника може да запазва информация за до 10 писти.

От стандартните Run режими в часовниците вероятно сте свикнали на всеки 1 км да получавате нотификация от часовника, че сте избягали 1 км. Това се нарича Auto Lap или автоматична обиколка. В Track Mode режима обаче дължината не е 1км, а 1.6км, тоест 4 обиколки на стадион. Така че да не се изненадате, че часовника не ви уведомява като направите 1 км. Разбира се от настройките на часовника вие ръчно можете да промените кога желаете да ви пиука часовника.

В Track Mode също така разстоянието се изписва в метри, а не в километри. Тоест няма да видите да пише 1.6 км, а ще пише 1600 м. Това е така, защото метрите са предпочитана мерна единица по време на тренировки или състезания на писта.

Как е на практика

При всяка моя тренировка на стадион използвам Track Mode и съм много доволен. При бягане в 1-ви коридор на всяка обиколка като си погледна часовника виждам, че отчита изминати точно 400м. Преди тренировка загрявам с няколко обиколки. Загрявката си я пускам на отделна активност и по този начин тя ми служи за калибриране. Досега съм пробвал Track Mode на 3 различни стадиона. На Раковски в София и в Катания, Италия досега всичко е изглеждало ОК. При бягане обаче на националния стадион Васил Левски в София наблюдавам някои разминавания. Например отчитане на 79 метра денивелация. А на практика при правилно калибриране часовника трябва да измери 0м.

Споделям директно активностите ми в Garmin Connect, за да можете сами да прецените.

Започвам със Стадион Раковски с доста разнообразни тренировки. 8 x 600м, 2 x 19 мин, пирамида между 400 и 1600м, Yasso 800, 5 x 1000м, 15 x 200м, 10 x 1200м.

Rakovski Track Run

Продължавам с едни 8 по 400 метра докато бях на почивка в Катания, Италия. Каква почивка е ако не направиш поне едно бягане на хубава писта? И тук бягането е в първи коридор.

Catania Track Run

Започвам с тренировки на Васил Левски с едни 6×600м 4×300м. Може да се види, че линията на трака не е плавна. Също така има отбелязани 6 метра денивелация.

Продължаваме в друг ден, в който направих едно бягане за калибриране и загряване и след това 3 отделни бягания по 3200м.

 

Калибрирането бе с дължина 2 км, изглежда ОК трака, но има 78 метра денивелация. Това е калибрирането, така че да кажем че е възможно да има онклонения.

 

След това на първите 3200м трака изглежда добре с изключение на старта, където има отклонение към футболното игрище. Също така има и 79 метра денивелация.

 

Вече на второто и третото повторение по 3200м, тоест общо трето и четвърто бягане със загрявката/калибрирането, всичко изглележда ок. И трака и денивелацията.

Vasil Levski Track Run

GPS точност

В едно ревю за часовник за бягане (или спорт обобщено) няма как да не се засегне и темата относто точността на измерването. Garmin Forerunner 745 поддържа три системи за проследяване – GPS, GLONASS и Galileo. Повече за тях съм писал в статията Какво е GPS. 745 по подобие на други часовници предлага възможност за използване на няколко системи едновременно. Аз лично обаче винаги държа часовниците си в режим за използване само на GPS. По мои наблюдения през годините в този режим има най-малко шанс за отклонения и неточности.

Нямам никакви оплаквания от точността на Forerunner 745. Бързо хваща сигнал и траковете са точни. Не казвам че е перфектен, нито един часовник не е перфектен. Но не съм имал досега часовник с толкова добре тракване. Често на различни състезания сравнявам моя трак с този на други участници. Понякога при тях има някои неточности, докато при мен траковете са по-изпипани.

Всеки който желае може да разгледа активностите ми в Garmin Connect.

Но друго съм забелязал. Понякога мометния ми пейс по време на бягане не се показва правилно на часовника. Например бягам с темпо 05:00 и на часовника ми изписва 06:15. Правя един километър и получавам нотификация, че съм го избягал за 05:00. Тоест понякога моментния пейс показва грешна информация, но тя не се отразява в самия запис на бягането. Разбира се този грешен моментен пейс не е постоянен, на моменти се появява и то рядко. Но например със стария ми Fenix 5 по-рядко се случваше.

Не съм използвал Forerunner 745 за плуване, така че не мога да дам мнения как е положението там. Използвал съм часовника за бягане, планински разходки и колоездене.

Training Load

Training load е сума от EPOC измервания за последните 7 дни. Разбрахте ли нещо? Надали. Сега ще разкажа по-подбробно.

Excess post-exercise oxygen consumption (EPOC) е явлението, при което за период от време след упражнение тялото продължава да използва кислород с по-висока скорост, отколкото в покой. По време на тренировка се нарушава стандартното състояние на тялото и това го принуждава да извършва допълнителна работа, за да държи нещата под контрол. Всъщност смисълът на тренирането е, че след тренировка тялото ще се изгради отново до нормалното си състояние, но и ще се подобри още мъничко. Това накратко се нарича суперкомпенсация и ни прави по-силни и по-бързи.

Кислородът в тялото е пряко свързан с количеството енергия, което използва. EPOC измерването е идеално за количествено определяне доколко нормалното състояние на тялото (хомеостаза) е нарушено от сесия с упражнения.

Директното измерване на EPOC изисква сложно лабораторно оборудване и много време. Garmin 745 благодарение отново на технологии от Firstbeat може да калкулира приблизителни стойности на EPOC на база информация от пулса по време на тренировки.

Training Status

На база физически показатели и активност, Garmin калкулира какво е тренировъчното състояние в така наречения Training Status. Предоставя информация как се развиват тренировките. Този статус може да бъде полезен при плануване на бъдещи тренировки с цел подобряване на фитнес нивото. Тази функционалност не е налична в по-доспъните модели на Garmin като Forerunner 45 и Forerunner 55. Има няколко нива:

 • Peaking – идеална форма за състезания. Наскоро е намалено тренировъчното натоварване, което позволява на тялото да се възстанови и подготви за състезание.
 • Productive – подобрение на фитнес нивото.Maintaining – поддържане на фитнес ниво. За подобрение се препоръчват разнообразни тренировки или повече обем.
 • Recovery – по-леки тренировки с цел възстановяване.
 • Unproductive – тренировъчното ниво е добро, но фитнес нивото намалява. Възможно е да е резултат от претоварване. Тялото има нужда от почивка.
 • Detraining – по-малко тренировки, които се отразяват на фитнес нивото.
 • Overreaching – прекалено много тренировки. Препоръчват се по-леки тренировки.
 • No Status – часовникът имат нужда от една или две седмици, за да събере достатъчно информация.

Батерия

Компактните размери и ниското тегло на Forerunner 745 идват и с някои минуси. Основният е батерията. Часовникът няма голяма батерия. Според Garmin часовника може да изкара до 16 часа в GPS активност без музика. С музика часовете спадат до 6. А при използване на UltraTrac режим часовете могат да достигнат 21.

Без PulseOx:
В рамките на 6 дни батерията на Forerunner 745 се смъкна от 100% до 5%. Става дума за постоянно носене с включен оптичен пулсомер, но изключен Pulse Ox. Bluetooth също е изключен, но пък Wi-Fi е включен. Без музика.
В този период съм имал 13 спортни GPS активности с бягане и колоездене. Общата продължителност на активностите са 5ч 10мин. Нека прибавим и още 5-10мин ако случайно часовника е бил на пауза, тъй като и тогава се използва GPS сигнала. За някои от активностите съм ползвал и допълнителни сензори – пулс колан и Stryd.

С PulseOx:
Pulse Ox измерванията изразходват голяма част от батерията. Поради тази причина Garmin дават избор дали да работи винаги 24 часа в денонощието, дали само по време на сън или съвсем да е изключено. С опцията за измерване само по време на сън батерията на 745 за 4 дни бе от 100% на 16% капацитет. През това време имах 6 GPS активности с общо времетраене 4 часа. Отново с включени различни сензори, но без постоянен bluetooth, без музика, без NFC за плащания.

Сравнение с Forerunner 245 и 945

Както споменах съвсем в началото на ревюто Forerunner се настанява между 245 и 945. На практика 745 е 945 с няколко разлики. 745 няма офлайн карти, има по-малък живот на батерията, има по-малко място за съхранение на музика, с 3 грама по-лек е, няма режим за голф, няма Firstbeat Respiration Rate по време на тренировка.

Аз се бяха замислил към какво да се насоча – 745 или 945. Но за моите нужди 745 е напълно достатъчен (и по-евтин). Аз не използвам карти на часовника. Използвам на телефона си, тъй като е с по-голям и удобен екран. Часовникът си е за отчитане на активност. Също така не слушам музика чрез часовника. Батерията също не ми е приоритет, тъй като не участвам на ултрамаратони. Евентуално ако пусна Витоша 100, то батерията би трябвало да издържи. Особено ако изключа оптичния пулсомер, за да пестя батерия.

Заключение

За мен Garmin Forerunner 745 е най-балансираният модел в продуктовата гама на Garmin. Има голяма част важни функционалности и спестява от такива, които се използват от малко потребители. 745 има множество режими за спорт, включително и триатлон, който обикновено не е наличен при по-евтини модели. Има барометър за по-точно измерване на надморска височина, който също често липсва от по-евтини модели. Поддържа музика и Garmin Pay за безконтактни плащания от телефона. Като минус мога да отбележа живота на батерията, но разбирам защо е такъв.

Бегаческа биография за автора: участие от 2014 година насам по различни аматьорски събития и състезания. Дистанции от 1500м в зала до ултрамаратони в България и чужбина. Част от лични времена: 5 км 17:05, 10 км 36:00, Маратон 02:52:25.

Никола Овчарски

Вижте още

Резултати от Търново Ултра 2024

Резултати от Търново Ултра 2024

На 13 и 14 април 2024 се проведе деветото издание на Търново Ултра. Събитието съчетава в себе си трудности, изискващи физическа издръжливост и техническа подготовка

Резултати от Kaylaka Trail Run 2024

Резултати от Kaylaka Trail Run 2024

На 7 април 2024 се проведе второто издание на Kaylaka Trail Run. Състезание по красивите пътеки в парк Кайлъка, Плевен

Резултати от Дупница Рън 2024

Резултати от Дупница Рън 2024

На 7 април 2024 се проведе шестото издание на Дупница Рън. Общо 82 бегачи преминаха през 8-километровото трасе, което включва асфалт и крос-кънтри.