Ревю на Garmin Index S2 – Wi-Fi кантар, който не измерва само тегло

Garmin представиха първият си смарт кантар през вече далечната 2015 година. И това за мен бе много интересен продукт. Не толкова от гледна точка на възможности, а как през цялото време продукта държеше сравнително висока цена не само в България, но и на останалите пазари.

Винаги съм имал интерес да добавя такъв продукт към фитнес джаджите, които използвам. През всичките 5 години от 2016 до 2021 периодично проверявах цената на Gamin Scale. И цената винаги беше една и съща. Беше се закотвила на 330 лв. Не само в началото, но и преди появата на следващото поколение. Няма намаления, няма значение, че конкурентите пускат по-добри и по-евтини алтернативи. 5 години цената беше една и съща. Представете си да си купите телефон модел от преди 5 години на цената му отпреди 5 години. Едва ли не на Garmin въобще не им пука. Държат кантара на една и съща цена и ако някой си купи – купи. А цената е в по-високия край на пазара на смарт кантари.

Garmin Index S2

5 години след появата на първото поколение, Gamin показаха Index S2. Разликите спрямо първото поколение не са големи. Но това беше моментът, в който се пречупих да си купя кантара. Вече 5 години го мислих дали да си купя, дали да не си купя. Не става дума за малка сума финикийски знаци. Но пък ако си си го купя, вече няма да го мисля. Лесно решение. Просто трябва да се похарчат едни пари.

Накратко Gamin Scale S2 е смарт кантар, който може да измерва тегло и няколко други показатели на вашето тяло. Тези данни автоматично се качват чрез Wi-Fi в Garmin Connect профил.

Garmin Index S2

Характеристики

 • Измерване на тегло
 • Измерване на телесна маса
 • Измерване на телесна мазнина
 • Измелване на скелетна мускулна маса
 • Измерване на костна маса
 • Измерване на процент вода в тялото
 • Цветен екран
 • Wi-Fi свързаност
 • Използване до 16 човека
 • 4 ААА батерии, живот до 9 месеца
В следващите редове ще опиша моя опит от използването на Garmin Scale S2. Кантарът го използвам почти ежедневно от около половин година. 
Garmin Index S2 Scale

Свързване

Започвам с първоначалните ми впечатления. Към кантарът имах високи очаквания. Високи очаквания за качеството на продукта. Защото Scale S2 е от по-скъпите кантари на пазара. Контуренти като Withings дори разполагат не с един, а с няколко модела в различни ценови категории. Xiaomi също имат различни и значително по-евтини модели. Да не говорим, че има няколко дузини китайски брандове или такива, които се предлагат в супермаркети като Lidl и Kaufland например.

Първият ми досег с Garmin Index S2 не беше особено положителен. Очаквах супер лесно и безпроблемно свързване с телефона ми, където разполагам с мобилното приложение на Garmin – Connect. Очакванията ми бяха такива поради две причини:

 • Използвал съм и продължавам да използвам други продукти на Garmin, при които първоначалния им сетъп е много усъвършенстван и изпипан.
 • Купувам най-скъпият кантар на пазара. Заслужавам безпроблемно „изживяване“.

Но на практика нещата не бяха много гладки. При опит за свръзка с телефона и Garmin профила ми кантара няколко пъти се рестартира, показваше различни иконки на екрана си, които нищо не ми говореха какво се случва. Няколко пъти стартирах отначало процеса. Дори толкова се изнервих, че реших на следващият ден на пробвам наново. Тоест кантарът така е проектиран, че аз като сравнително интелигентен човек не успях да го подкарам. Това преживяване не отговаря на високата цена. Ако цената беше 30 лв разбирам нещата да не са изпипани, но за 330 лв. За кантар.

В крайна сметка на следващият ден успях да подкарам кантара. Но се оказа, че поради някаква причина не може да работи с Wi-Fi мрежата вкъщи. А кантарът има нужда от Wi-Fi мрежа, за да качи информацията, която пази в собствената си памет до Garmin профил онлайн. Без работещ Wi-Fi за какво ми е смарт кантар?

Мрежата вкъщи представлява рутер от мобилен оператор. Тоест най-стандартна Wi-Fi мрежа, на която съм връзвал други устройства без проблеми. Не съм си слагал някакви допълнителни рутери с къстъм фърмуеъри и т.н. Дори разкачих всички Wi-Fi устройства от мрежата ми, за да остане само кантара. Но разлика нямаше. Изглежда не само при мен се наблюдава този проблем. Все пак намерих решение. Пускам си hotspot от телефона ми и кантара се свързва с тази мрежа. Тоест в момента за всяко качване на информация за теглото ми трябва да си пускам hotspot мрежа от телефона ми.

Garmin Index S2

Измерване

След като успях да подкарам Garmin Index S2, дойде време и да го ползвам малко. Какво може да измерва кантара?

Weight / Тегло – Това е основното, което прави един кантар разбира се. Измерва теглото. В случая на Index S2 освен сегашното тегло, може да се види и разлика спрямо предишното претегляне.

BMI / Индекс на телесна маса – Body Mass Index представлява теглото ви разделено на квадрат от височината ви. BMI (кг/м²) = тегло(кг) / височина²(м). Според СЗО (Световната здравна организация) има няколко категории за мъже и жени над 18-годишна възраст:

 • По-малко от 18.5 BMI – поднормено тегло.
 • От 18.5 до 24.9 BMI – нормално тегло.
 • От 25 до 29.9 BMI – признаци за затлъстяване.
 • От 30 до 34.9 BMI – затлъстяване клас 1.
 • От 35 до 39.9 – затлъстяване клас 2.
 • Над 40 BMI – затлъстяване клас 3.

Body Fat / Телесни мазнини – процент от теглото, който се приписва на телесните мазнини, включително есенциални мазнини и складирани телесни мазнини. Има няколко категории според American Council on Exercise:

 • Есенциални мазнини – 10% до 12% за жени. 2% до 4% за мъже.
 • Атлети – 14% до 20% за жени. 6% до 13% за мъже.
 • Фитнес – 21% до 24% за жени. 14% до 17% за мъже.
 • Приемливи – 25% до 31% за жени. 18% до 25% за мъже.
 • Затлъстяване – над 32% за жени. Над 25% за мъже.

Body Water – колко процента от теглото ви се състои от течности. Това е показател колко сте хидратирани.

Skeletal Muscle Mass / Мускулната маса – количеството мускулна маса в тялото, както и водата, която се съдържа в тези мускули. За най-добри резултати се препоръчва претеглянето да се осъществява на боси крака, без чорапи.

Bone Mass / Костна маса – количество кости в тялото без да се включват течности.

Когато стъпите върху Gamin Index S2, то кантара прави своите калкулации на база електрическата проводимост на различни телесни тъкани. Променлив ток с нисък интензитет преминава през тялото ви. Този ток лесно преминава през немазни тъкани като мускули и кости, тъй като те имат по-малко съпротивление. Този ток разбира се не се усеща. Повечето хора, които ползват такъв тип кантари, нямат представа на какъв принцип се случват измерванията. А и не е нужно да знаят разбира се.

Точност на измерване

Точността на информацията, която предоставят тези така наречени умни кантари е малко спорна. Като цяло точността на много джаджи, свързани с човешкото тяло, които калкулират с алгоритми е малко спорна. Теглото и BMI са лесни, там няма проблеми. За измерването на останалите показатели обаче е нужно човек да определи колко е активен. Как се случва това обаче? Garmin са разработили 11 нива на активност като потребителя е нужно да си избере към коя спада. Всеки клас обобщава колко е активен човек. В моят случай аз съм избрал ниво 8 – тренировки почти всеки ден за общо между 7 и 10 часа седмично. И в зависимост човек кое ниво е избрал се калкулират телесни мазнини, течности, мускулна маса и костна маса.

Но това не е само при Garmin. Всеки кантар, който измерва тези показатели изисква от потребител да избере под някаква форма колко е активен. Просто толкова са възможностите на технологиите. Заради това е хубаво да се въведат и правилните пол и години. За да има повече информация за алгоритмите.

Лично аз не обръщам много внимание относно точността на данните. Главно ме интересува теглото ми.

Garmin Activity class

До 16 човека

Gamin Index S2 може да се използва от до 16 различни човека. Това е много удобно ако се използва от семейство или в офис. По-този начин може и да се раздели цената на кантара. Има едно условие обаче, всеки трябва да има Garmin профил. Връзва се към кантара и би трябвало при всяко теглене да бъде разпознаван автоматично (според премерените му данни). Все пак ако Index S2 не познае кой е стъпил върху него има възможност и за ръчен избор на профил, към който да се добави претеглянето.

Екосистема на Garmin

Ако сте стигнали дотук може би сте се замислили защо съм си купил точно Gamin Index S2. Ако има други по-евтини кантари защо да давам повече пари? Отговорът се крие в екосистемата на Garmin. Най-вероятно 99% от купувачите на Garmin Index S2 преди покупката на кантара вече имат друг продукт на марката. Било то часовник, гривна или велотренажор. По някакъв начин засичат спортна активност. И вероятно биха желали да следят тази активност как се отразява на тялото им. Ако човек желае към Garmin профила му автоматично и безжично да се обновява информация за теглото му, то единствения начин е чрез кантар на Garmin.

Garmin са заключили възможността за прием и синхронизиране на информация от кантари на други марки. Тоест потребителя няма избор. Трябва да използва Index S2 (или предишното поколение). Възможно е и ръчно добавяне на тегло в Garmin Connect, но надали го правят много хора. Тоест всеки ден да се претегляш с друг кантар и след това ръчно да добавяш колко килограма тежиш в мобилното приложение на Garmin. И то освен тегло, друга информация не можеш да добавяш ръчно. Garmin не позволяват ръчно добавяне на BMI, телесни мазнини, мускулна маса и т.н.

Бегаческа биография за автора: участие от 2014 година насам по различни аматьорски събития и състезания. Дистанции от 1500м в зала до ултрамаратони в България и чужбина. Част от лични времена: 5 км 17:05, 10 км 36:00, Маратон 02:52:25.

Никола Овчарски

Вижте още

Резултати от Lyulin Trail Run 2024

Резултати от Lyulin Trail Run 2024

На 9 юни 2024 се проведе поредното издание на Lyulin Trail Run. Състезанието от календара на Trail Series се проведе в района около град Банкя и Люлин планина. Времето бе топло, а дистанциите традиционно три – 5.5 км, 12 км и 17 км.

Резултати от Rhodo Rock 2024

Резултати от Rhodo Rock 2024

На 8 юни 2024 се проведе първото издание на Rhodo Rock. Състезание по планинско бягане, което предложи избор от 3 дистанции