Историята и еволюцията на Nike Vaporfly

Vaporfly. Процент. Карбон. Най-вероятно сте чували през последните няколко години някоя от тези думи или дори комбинацията от тях в едно изречение. Може да сте чели статия, да сте попадали на снимка, на видео, на реклама, на репортаж от състезание. Ако сте бегач, общувате с бегачи и/или просто се интересувате от бягането като спорт, то би трябвало поне да сте чували за новия тренд на състезателни обувки за маратони, които са високи, с голямо количество пяна, с някакъв вид карбонова пластина и бързи разбира се. Тренд, който се развихри благодарение на Nike, серията от Vaporfly модели и голямо количество усилия и средства за маркетинг и реклама.

Но дали сте се интересували как е започнало всичко? И кои да виновниците за това голямо технологично развитие? Двете основни действащи лица са Rodger Kram и Wouter Hoogkamer. Kram е ръководител на Locomotion лабораторията в University of Colorado. Hoogkamer е изследовател в лабораторията и през март 2017 публикува изследване, което описва как елитен атлет може да счупи митичнага граница от под 2 часа на маратон.

А в следващите редове ще ви разкажа историята около появата на Nike Vaporfly 4%.

Nike Vaporfly

Wouter Hoogkamer

Важна част в успеха на Vaporfly има Wouter Hoogkamer. Нидерландски учен, който първоначално следва в родината си, а по-късно се мести в Колорадо, САЩ. Като дете тренира 10 години футбол, а след това се присъединява към местен спортен клуб и стартира като бегач на 200м и 400м. Има B.Sc (Bachelor of Science) и M.Sc (Master of Science) по Civil Engineering от най-големия технически университет в Нидерландия – Delft University of Technology. Заради страстта си по бягане и наука Hoogkamer решава да изкара още една M.Sc магистратура, но този път по Human Movement Sciences в VU University Amsterdam. Дипломинят проект си го осъществява в лабораторията на Rodger Kram в University of Colorado, Boulder. Rodger Kram работи от 2000г в University of Colorado като е доцент първо на отдела Kinesiology and Applied Physiology, а след това Integrative Physiology. От 2008 е и президент на Американското дружество по биомеханика.

Но нека се върнем отново на Wouter Hoogkamer. Той приключва дипломната си работа по биомеханика и енергетика на бягане срещу наклон. Решава да запише докторантура в Белгия и задълбава в биомеханика и невронен контрол на движението на човека. Паралелно с това се фокусира върху бягане на малко по-дълги дистанции – 800м и 1500м.

След докторската си степен през 2015г Hoogkamer се връща в Колорадо, където през следващите няколко години участва в различни изследвания. Основен фокус е биомеханиката при бягане, както и ефекта на окачването при велосипеди. Откъм бягане Hoogkamer се фокусира върху още по-дълги бягания. Ако му отворите Strava профила можете да видите че има време от 2:32:50 на маратон.

Wouter Hoogkamer

Проект на Nike

През 2015 Nike започват да спонсорират отчасти проект в University of Colorado, който се ръководи от Rodger Kram и се върти около идеята как може да се осъществи маратон под 2 часа. Въпросите на Nike са дали могат да се използват резултати от изследвания в лаборатория относно Running Economy (RE), които да предвидят подобрения в състезания по маратон. Hoogkamer първоначално мисли, че става дума за изследвания, които ще дадат резултати след 5-10 години. Въобще не става думи за конкретни събития.

Colorado Lab

Маратон под 2 часа?

Екипът на Rodger Kram и Wouter Hoogkamer прави анализ върху маратоните като цяло. Кои са най-добрите времена на маратон, при какви условия са постигнати и с какви обувки. Към онзи момент световния рекорд се държи от Dennis Kimetto, който на Маратон Берлин през 2014г постига време от 2:02:57. Обувките, с които бяга, са Adidas Adizero Adios Boost 2.

Изследванията започват с три модела обувки. Първите два модела са най-доброто на пазара в момента. Nike Streak 6 и adidas Adios Boost 2. По онова време 10 от най-бързите времена на маратон са постигнати точно с тези два модела. Срещу тях се изправя прототип на Vaporfly. По този начин може да се направят сравнения на прототипа спрямо най-доброто.

В изследванията участват 18 бегачи на възраст между около 20 и 25 години, които бягат 10км под 31 минути и носят размер US 10. Всеки бегач бяга в три различни дни върху пътека като във всеки ден се бяга с различно темпо. Със специално устройство се измерва консумацията на кислород, за да се установят изгорените калории в секунда по време на бягане.

Основен акцент върху трите чифта обувки е колко енергия не се губи при всяка стъпка. При Streak 6 се измерва 65.5% възвръщаемост на енергия, при Boost 2 75.9%, а при прототипа на Vaporfly цели 87.0%.

Lab Results Energy

4%

Според резултатите от изследванията атлетите, когато бягат с прототипа на Vaporfly и при трите нива на темпо спестяват между 2% и 6% енергия или средно 4%. Според изследванията намаляване с 4% на нуждата от енергия се равнява на 3.4% подобрение при скоростта на бягане с темпо за световен рекорд на маратон. Това би довело до резултат на маратон от 1:58:54. За сравнение, за да се подобри с 3.4% тогавашния световния рекорд до 2:02:57 са били нужни 29 години.

Kram и Hoogkamer публикуват своите резултати. Изследванията са спонсорирани от Nike, но според авторите това не влияе на резултатите. Поради нази причина изследванията са достъпни онлайн и всеки, който желае може да ги разгледа и да се опита да ги репликира.

Lab Results Energy

Обувки

Нека да поговорим и за конкретни обувки. Nike планират много внимателно кога и какви модели да представят. Маркетинг отдела на американската компания е изключително силен. През 2017 Nike пускат няколко модела на пазара като в следващите редове ще ги разгледаме.

Nike Breaking2 Footwear

Breaking2

През ноември 2016 Nike обявиха грандиозния си проект Breaking2. Проект, който да счупи бариерата от 2 часа на маратон. Става дума за частно събитие (а не официално състезание), в което са събрани най-добрите атлети, най-добрите условия и най-добрите обувки.

Събитието се проведе на 6 май 2017 на пистата от Формула 1 Монца в Италия. Eliud Kipchoge (Кения), Lelisa Desisa (Етиопия) и Zersenay Tadese (Еритреа) стартираха в опит за изпълнение на голямата цел. Предишните им най-добри времена бяха съответно 2:03:05, 2:04:45 и 2:10:41. По това време Kipchoge бе олимпийски шампион от Рио от предишната година, а Zersenay държеше световния рекорд на полумаратон с 58:23. Освен тях Nike бяха организирали 30 от най-добрите атлети, които да служат за пейсъри.

Пистата в Монца бе избрана заради ниската надморска височина, спокойните атмосферни условия и къса обиколка.

Nike breaking2

Nike Zoom Vaporfly Elite

В крайна сметка по време на Breaking2 Kipchoge не успя да слезе под 2 часа, но все пак прави най-доброто на маратон – 2:00:25. Въпреки това този резултат не се счита за световен рекорд, тъй като събитието на покрива изискванията на IAAF (World Athletics). Но това не е толкова важно, тъй като събитието е много успешно за Nike. Те представят за първи път революционен продукт, който е само началото и поставя основите за следващите години. Kipchoge бяга с прототип на модел, който се представя официално на пазара под името Nike Zoom Vaporfly Elite.

Това е първият продукт, който се появява благодарение на изследванията в Колорадо. Не е предвиден за продажба, а служи за показно на какво са способни Nike. Едва 300 бройки са произведени. В моментът се намират обяви в ebay за цени около 3000 – 4000 лв за един чифт.

Vaporfly Elite разполага с 21мм височина в предната част, 30мм в задната и 9мм дроп. Това е нещо нестандартно, защото дотогава бързите маратонки са били ниски. Vaporfly Elite разчита на високотехнологична ZoomX пяна, която е базирана на PEBA технология. Заедно с нея работи и карбонова пластина, с която Vaporfly Elite осигурява по-малка загуба на енергия с всяка крачка.

Nike Zoom Vaporfly 4%

По време на маратона в Бостън през 2017 Nike представят Zoom Vaporfly 4%. На легендарният маратон спонсорираните от Nike атлети Geoffrey Kirui, Galen Rupp и Suguru Osako заемат първите 3 места в състезанието при мъжете. А при жените Edna Kiplagat и Jordan Hasay заемат съответно първо и трето място. Страхотен старт за модел, който вече е предвиден за масово предлагане в доста по-големи (спрямо Vaporfly Elite) обеми. Vaporfly 4% е втората маратонска състезателна обувка на Nike, която разполага със ZoomX пяна, но първата която официално може човек да си купи. Въпреки че самата покупка не бе много лесна. Много често нямаше наличност, която се дължеше или заради голямото търсене и недостатъчната наличност или просто беше маркетинг ход от Nike, за да се вдигне повече шум около модела. Налагаше се хора да пускат заявки и да чакат докато се появи свободна бройка. А често на пазара на втора ръке се продаваха бройки със завишени цени.

NikeLab Zoom Fly SP

За да отпразнуват постигнатите цели с Breaking2 от Nike пускат на пазара и NikeLab Zoom Fly SP. Това е лимитирана серия, чийто модел е базиран на ранни прототипи на обувката в Breaking2. Zoom Fly SP се отличава с различни елементи по дизайна, които са свързани с Breaking2.

Следващият процент – Vaporfly Next%

Няма съмнение че Vaporfly 4% се превърна в хит. Подиумите на повечето маратони бяха окупирани с Vaporfly 4%. Но какво следва от тук нататък? Вече очакванията са високи, какво още може да се подобри?

Наследникът на Vaporfly 4% се появи през 2019 и получи хитрото име Vaporfly Next%. Дизайнерите на Nike бяха обработили голямо количество обратна връзка от елитни атлети и направиха големи промени за следващото поколение разбивач на рекорди.

В Next% вече има повече ZoomX пяна, подметката има по-добро сцепление и издържливост, дропа е намален от 11мм до 8мм, а ъпъра е от изцяло нова технология – Vaporweave. Материята е създадена от два типа термопластичен материал – TPU и TPE.

Ineos 1:59 Challenge

След неуспеха на Breaking2 в Монца през 2017 на Nike и Kipchoge им бяха нужни две години, за да се подготвят за втори опит. Идеята на Ineos 1:59 Challenge остана същата – да се направи маратон под два часа, но някои неща бяха променени. Нова локация бе избрана във Виена, Австрия. Разбира се краката на Kipchoge бяха обути с най-новия прототип на Nike.

В крайна сметка Kipchoge успя да постигне голямата цел с време от 1:59:40, което отново не е признато като официален световен рекорд, но все пак постижението си е факт.

Alphafly Next%

Прототипът на модела, който носи Kipchoge във Виена се появава през следващата (2020) година на пазара под името Alphafly Next%. Разликите спрямо Vaporfly Next% са големи и модела не се предлага като директен наследник, а като модел, който ще се предлага паралелно. В основата отново се намира PEBA базирана ZoomX пяна, но в по-голямо количество, което прави модела малко по-тежък. Два броя Air Zoom капсули също са намерили място в предната част на обувката. Карбонова пластина разбира се също е налична. Ъпърът е нов и прилича на Flyknit, но е по-лек и носи името Atomknit.

Vaporfly Next% 2

През 2021 Nike пускат на пазара обновената версия на Vaporfly Next%, която носи просто името Next% 2. Това е третото поколение Vaporfly и този път разликите не са толкова големи. Не че има какво да се променя. Ъпърът отново е различен като осигурява повече дишаемост и по-комфортен на допир. Пяната и подметката остават непроменени – 32мм / 40мм височина и 8мм дроп.

Какво следва от тук нататък?

Най-вероятно Nike подготвят нещо и за 2022 година. Но засега няма информация какво ще е това. Може би ще видим обновена версия на Alphafly? Очаква се и умалена версия на Vaporfly, която да е предназначена за по-късни дистанции като 5 и 10км. Adidas вече пуснаха такъв модел – Takumi Sen 8, който е по-малкия брат на Adios Pro 2.

А какво се случва с Hoogkamer? Вече работи в лаборатория в University of Massachusetts и в момента партнира на Puma. Интересно е да видим какив резултати ще даде това партньорство. Puma се завърнаха много ударно на пазара на бегачески обувки през 2021 година. Очаквам с нетърпение да видя какво още подготвят.

Вижте още

Резултати от Маратон Плевен 2024

Резултати от Маратон Плевен 2024

На 19 май 2024 се проведе юбилейното десето издание на Маратон Плевен. Над 800 души от 17 държави участваха на различните дистанции.

Резултати от полумаратон Palakaria 2024

Резултати от полумаратон Palakaria 2024

На 18 май 2024, събота, се проведе поредното състезание от календара на Trail Series. Palakaria / Палакария предложи избор от добре познати дистанции

Резултати от Маратон Варна 2024

Резултати от Маратон Варна 2024

На 12 май 2024 се проведе деветото издание на Маратон Варна. Първите две позиции при жените спечелиха кенийките Шейла Шебет и Руд Мбата