Разлики между различните технологии пяна на Brooks – DNA Loft, BioMoGo DNA, DNA AMP и DNA FLASH

Пяната е една от най-важните съставки в една обувка за бягане. Всеки производител на маратонки за бягане има различни технологии, които използва в продуктовата си гама. Обикновено различните видове пяна са с различно прездназначение. Зависи дали в конкретен модел се търси комфорт и издържливост или отскокливост и ниско тегло например. Зависи и в какъв ценови диапазон е позиционилана обувката, която ще използва въпросната пяна или комбинация от няколко пяни.

Много често за масовия потребител е трудно да се ориентира какви са разликите между различните видове пяна. Например adidas използват Boost, Lightstrike, Lightstrike Pro, Lightmotion, 4D, Repetitor, Repetitor+, Bounce и т.н.

Но в тази статия ще разгледаме Brooks. Хубавото при тях е, че са се специализирали в продукти за бягане. Тоест нямат серии за футбол, баскетбол, вдигане на тежести и т.н. По този начин имат по-малко на брой видове пяна и са проектирани единствено за бягане.

BrooksDNA AMP

Cushion, Energize, Speed и Trail

Brooks разпределят обувките си в четири основни категории – Cushion, Energize, Speed и Trail.

В първата категория Cushion (в превод мека част или възглавница) спадат обувките, които осигуряват комфорт. Обувки, които са щадящи за крака и минимизират въздействието на всяка крачка, която докосва земята.

Във втората категория Energize са модели, които осигуряват повече възвръщаемост на енергия при всяка крачка.

При Speed са най-бързите модели, които са предвидени за скорост и състезания.

Остана и последната категория Trail, при която както подсказва името, са обувките за планински терени.

Към моментът Brooks използват четири типа пяна – DNA Loft, BioMoGo DNA, DNA AMP и DNA FLASH.

DNA Loft

Започваме с DNA Loft. Това е най-меката пяна на Brooks. Представлява комбинация от EVA с въздух. ЕVA е най-масовата технология за пяна. DNA Loft се използва в модели от Cushion категорията предвидени за леки, тренировъчни бягания. Моделите Glycerin и Glycerin GTS разчитат на 100% DNA Loft пяна. GTS варианта на Glycerin е с технология за съпорт (GuideRails), докато стандартния Glycerin е за неутрални бегачи.

Brooks DNA Loft

DNA AMP

DNA AMP е по-отскоклива пяна, която е предивдена да абсорбира силата на крачката и да върне част от тази енергия, вместо да се разпръсне. DNA AMP е създадена от PU (polyurethane – полиуретан) и обвита от тънък слой TPU (thermoplastic polyurethane). При бягане с DNA AMP полиуретана се разширява, омекотява и абсорбира сблъсъка на крака със земята. Тъй като PU е обвит от устойчив слой TPU по този начин пяната спира да се разширява и се запазва енергията. Енергията няма как да изчезне, трябва да отиде някъде.

Първото поколение на DNA AMP се появява през 2018 година с модела Brooks Levitate. На по-късен етап Brooks усъвършенстват DNA AMP като намалят теглото с 20% в края на 2020г.

DNA AMP се използва при модели от Energize категорията на Brooks. Levitate, Bedlam и Ricochet са модели, които разчитат на DNA AMP. Levitate e насочен към неутрални бегачи, Bedlam разполага с GuideRails система за съпорт, а Ricochet използва комбинация от DNA AMP и DNA BioMoGo, за която ще стане дума в следващите редове.

Brooks DNA AMP

DNA BioMoGo

Третата технология пяна на Brooks носи името DNA BioMoGo. Тя е EVA и може да се разглежда като хибрид между предишните две. По-мека е от DNA AMP, но има по-голяма възвръщаемост на енергия спрямо DNA Loft. Brooks Launch е модел, който разчита на DNA BioMoGo. Други популярни модели са Ghost и Adrenaline GTS, които пък използват комбинация от DNA LOFT и DNA BioMoGo.

DNA Flash

DNA Flash е последната и най-бърза пяна на Brooks. Тя е се отличава с ниското си тегло, но за сметка на това не е толкова издържлива. Базирана е на DNA BioMoGo, но има внедрен азот към EVA пяната. По този начин се получават устойчиви мехурчета, много ниско тегло и по-голяма отскокливост спрямо DNA BioMoGo.

Според Brooks живота на пяната е между 300 и 650 км. Използва се в Brooks Hyperion Tempo и Hyperion Elite.

Brooks DNA Flash

Вижте още

Резултати от Маратон Плевен 2024

Резултати от Маратон Плевен 2024

На 19 май 2024 се проведе юбилейното десето издание на Маратон Плевен. Над 800 души от 17 държави участваха на различните дистанции.

Резултати от полумаратон Palakaria 2024

Резултати от полумаратон Palakaria 2024

На 18 май 2024, събота, се проведе поредното състезание от календара на Trail Series. Palakaria / Палакария предложи избор от добре познати дистанции

Резултати от Маратон Варна 2024

Резултати от Маратон Варна 2024

На 12 май 2024 се проведе деветото издание на Маратон Варна. Първите две позиции при жените спечелиха кенийките Шейла Шебет и Руд Мбата