Разлики между различните технологии пяна на Brooks – DNA Loft, BioMoGo DNA, DNA AMP и DNA FLASH

Пяната е една от най-важните съставки в една обувка за бягане. Всеки производител на маратонки за бягане има различни технологии, които използва в продуктовата си гама. Обикновено различните видове пяна са с различно прездназначение. Зависи дали в конкретен модел се търси комфорт и издържливост или отскокливост и ниско тегло например. Зависи и в какъв ценови диапазон е позиционилана обувката, която ще използва въпросната пяна или комбинация от няколко пяни.

Много често за масовия потребител е трудно да се ориентира какви са разликите между различните видове пяна. Например adidas използват Boost, Lightstrike, Lightstrike Pro, Lightmotion, 4D, Repetitor, Repetitor+, Bounce и т.н.

Но в тази статия ще разгледаме Brooks. Хубавото при тях е, че са се специализирали в продукти за бягане. Тоест нямат серии за футбол, баскетбол, вдигане на тежести и т.н. По този начин имат по-малко на брой видове пяна и са проектирани единствено за бягане.

BrooksDNA AMP

Cushion, Energize, Speed и Trail

Brooks разпределят обувките си в четири основни категории – Cushion, Energize, Speed и Trail.

В първата категория Cushion (в превод мека част или възглавница) спадат обувките, които осигуряват комфорт. Обувки, които са щадящи за крака и минимизират въздействието на всяка крачка, която докосва земята.

Във втората категория Energize са модели, които осигуряват повече възвръщаемост на енергия при всяка крачка.

При Speed са най-бързите модели, които са предвидени за скорост и състезания.

Остана и последната категория Trail, при която както подсказва името, са обувките за планински терени.

Към моментът Brooks използват четири типа пяна – DNA Loft, BioMoGo DNA, DNA AMP и DNA FLASH.

DNA Loft

Започваме с DNA Loft. Това е най-меката пяна на Brooks. Представлява комбинация от EVA с въздух. ЕVA е най-масовата технология за пяна. DNA Loft се използва в модели от Cushion категорията предвидени за леки, тренировъчни бягания. Моделите Glycerin и Glycerin GTS разчитат на 100% DNA Loft пяна. GTS варианта на Glycerin е с технология за съпорт (GuideRails), докато стандартния Glycerin е за неутрални бегачи.

Brooks DNA Loft

DNA AMP

DNA AMP е по-отскоклива пяна, която е предивдена да абсорбира силата на крачката и да върне част от тази енергия, вместо да се разпръсне. DNA AMP е създадена от PU (polyurethane – полиуретан) и обвита от тънък слой TPU (thermoplastic polyurethane). При бягане с DNA AMP полиуретана се разширява, омекотява и абсорбира сблъсъка на крака със земята. Тъй като PU е обвит от устойчив слой TPU по този начин пяната спира да се разширява и се запазва енергията. Енергията няма как да изчезне, трябва да отиде някъде.

Първото поколение на DNA AMP се появява през 2018 година с модела Brooks Levitate. На по-късен етап Brooks усъвършенстват DNA AMP като намалят теглото с 20% в края на 2020г.

DNA AMP се използва при модели от Energize категорията на Brooks. Levitate, Bedlam и Ricochet са модели, които разчитат на DNA AMP. Levitate e насочен към неутрални бегачи, Bedlam разполага с GuideRails система за съпорт, а Ricochet използва комбинация от DNA AMP и DNA BioMoGo, за която ще стане дума в следващите редове.

Brooks DNA AMP

DNA BioMoGo

Третата технология пяна на Brooks носи името DNA BioMoGo. Тя е EVA и може да се разглежда като хибрид между предишните две. По-мека е от DNA AMP, но има по-голяма възвръщаемост на енергия спрямо DNA Loft. Brooks Launch е модел, който разчита на DNA BioMoGo. Други популярни модели са Ghost и Adrenaline GTS, които пък използват комбинация от DNA LOFT и DNA BioMoGo.

DNA Flash

DNA Flash е последната и най-бърза пяна на Brooks. Тя е се отличава с ниското си тегло, но за сметка на това не е толкова издържлива. Базирана е на DNA BioMoGo, но има внедрен азот към EVA пяната. По този начин се получават устойчиви мехурчета, много ниско тегло и по-голяма отскокливост спрямо DNA BioMoGo.

Според Brooks живота на пяната е между 300 и 650 км. Използва се в Brooks Hyperion Tempo и Hyperion Elite.

Brooks DNA Flash

Вижте още

Резултати от Тракия Ултра 2023

Резултати от Тракия Ултра 2023

На 27 май 2023 се проведе поредното изданиe на ултрамаратона Thracian Ultra – Тракия Ултра. Старт/финалът на състезанието се намира в село Широка лъка.

Резултати от Бистрица Рън 2023

Резултати от Бистрица Рън 2023

На 24 май 2023 се проведе петото издание на Бистрица Рън. На Витоша по пътеките в района на Бистрица Мирослав Спасов и миналогодишната победителка Билсерин Сюлейман спечелиха