Ревю на Sense Ride 2 – универсалният боец на Salomon

Salomon Sense Ride 2 Review

Имах колебания дали да напиша това ревю. Не защото обекта на ревюто не е интересен, а защото много се забавих с писането на този текст. В крайна сметка реших да споделя своите впечатления за Salomon Sense Ride 2, въпреки че на пазара вече е наличен Sense Ride 4, а може би през 2022 година ще видим и следващото поколение. Мисля че това, което ще кажа за модела, се отнася цялостно до голяма степен и за серията Sense Ride. Как е позиционирана в продуктовата гама на Salomon, както и на пазара на трейл обукви за бягане.

Sense Ride

Оригиналният Sense Ride дебютира на пазара през 2017 година. Моделът бе проектиран като хибридна трейл и асфалтова обувка. Тоест подходяща основно за трейл бягания, но може да се справи и с асфалтови участъци сравнително добре. Моделът бе приет много добре на пазара и две години по-късно Salomon представиха обновената версия Sense Ride 2.

Аз имам пробягани над 500 км предимно в мокрите есенно-пролетни месеци и в следващите редове ще споделя впечатленията си.

Sense Ride 2

За първи път Salomon

Sense Ride 2 е първата ми обувка на Salomon. Макар и това да е добре известен бранд, който го има от много време на пазара, така и така не бях стигнал до момента да пробвам тяхна обувка. А и нямах много желание честно казано. Славата им е за твърди и тесни обувки. Може да са много бързи, но за сметка на комфорт. Разбира се на много хора това им допада и това търсят.

Но ето че дойде момента, в който бях решил, че е време за първи чифт Salomon. Досега откъм трейл обувки бях ползвал Brooks Cascadia, Saucony Peregrine и Hoka Speedgoat 2. Бях решил да не проучвам предварително, а директно да отида в магазин. Да видя и пробвам наличните модели на място. Salomon имат много трейл модели с много близки имена и бях реших да не се затормозявам излишно в проучването и запомнянето им.

В крайна сметка избора ми се сведе до чуденка между два модела. Единият бе Sense Ride 2, а другия вече не помня – може би някое поколение Sense Ultra или само Sense (казах ви че имената са близки). В крайна сметка Sense Ride 2 ми се видя доста уравновесен модел, докато другия бе по-специализиран.

Salomon Sense Ride 2

Със Salomon Sense Ride 2 имам пробягани над 500 км. Използвам го предимно за трейл състезания до 15-20 км през по-мокрите и снежни месеци. Тоест кал. За сух и твърд терен, както и за по-дълги бягания използвам други модели, често асфалтови. Разликите спрямо първото поколение на Sense Ride са в меша на обувката, както и в леко пониженото тегло.

За моят номер 44 2/3 теглото на Sense Ride 2 е малко под 300 грама. Дропът е 8 мм.

Горна част

Sense Ride 2 може да се похвали с много качествен и издържлив ъпър. Върху по-ключовите места на меша е разположен слой Sensi Fit, който осигурява повече издържливост, както и стабилна структура на самата обувка. В моето ползуване въобще не съм жалил Sense Ride 2. Това е обувка, с която стартирам на състезание и не мога да я мисля. Въпреки моите усилия все още няма пробойни в ъпъра на обувката. Доволен съм от качествената изработка на Salomon.

Използваните материали за устойчивост обаче леко пречат на дишаемостта на ъпъра. Възможно е през по-горещите месеци да усетите леко затопляне, но не е нещо особено.

Откъм широчина при пръстите Sense Ride 2 не е от най-широките, но не е и от най-тесните. При езикът положението е подобно. Нито е много тънък, нито е прекалено плюшен (и тежък). Все пак това не е най-състезателната обувка в продуктовата гама на Salomon, така че езика е напълно адекватен. За връзки се използва Quicklace система, която е характерна и при други модели на марката. Аз за първи път използвам такъв тип система и нямам оплаквания. Мога бързо и здраво да си стегна обувката. Няма развръзване по време на бягане.

Пяна

Salomon Sense Ride 2 разчита на Vibe пяна, която се използва и в други модели на марката. Между основното количество пяна и стелката се намира и тънък слой с друга консистенция. Пяната осигурява деликатен баланс между отскокливост и комфорт. Не очаквайте мекота като при някоя асфалтова обувка, но за този тип трейл обувка Sense Ride 2 не ви смачква краката.

adidas Supernova Upper

Подметка

Contragrip подметката разполага с „шипове“ с дължина 3.5 мм. И тук отново наблюдаваме баланс. Баланс между трейл и асфалт. Дължината от 3.5мм е напълно достатъчна за повечето трейл терени с изключение на много кални места. Но от друга страна дължината не е прекалено голяма, за да може Sense Ride 2 да се държи добре и на асфалт. По този начин Sense Ride 2 се превръща в много универсален боец. За сравнение ще дам дължината на шиповете в някои други модели. При различните поколения Saucony Peregrine дължината е около 6 / 6.5мм, а пък при Terrex Speed Pro SG е 7мм. Това са обувки, които ще се имат по-добро сцепление на кал, но пък няма да се представят толкова добре на асфалт.

Sense Ride 2 Outsole

Заключение

Очакванията ми за Sense Ride 2 бяха за твърда и не особено удобна обувка. Но на практика нещата се оказаха леко по-различни. Моделът е отлично попадение в категорията „от вратата в гората“. Sense Ride 2 е може би най-универсалния модел в продуктовата гама на Salomon. Нито е прекалено състезателно настроен, нито е тромав и тежък. Предоставя възможност за пъргаво и бързо бягане на разнообразен терен без да смачква краката. Със сигурност в бъдеще бих пробвал и по-нов модел от тази серия.

Бегаческа биография за автора: участие от 2014 година насам по различни аматьорски събития и състезания. Дистанции от 1500м в зала до ултрамаратони в България и чужбина. Част от лични времена: 5 км 17:05, 10 км 36:00, Маратон 02:52:25.

Никола Овчарски

Характеристики:

  • Бранд: Salomon
  • Модел: Sense Ride 2
  • Премиера: пролет 2019
  • Тегло: 295 гр (номер 44 2/3)
  • Дроп: 8 мм
  • Височина пръсти:
  • Височина пета:

Вижте още

Резултати от Cactus Run 2023

Резултати от Cactus Run 2023

На 12 ноември 2023 се проведе тазгодишното издание на Cactus Run / Кактус Рън, част от календара на Trail Series

Резултати от XL Бонсови поляни 2023

Резултати от XL Бонсови поляни 2023

На 5 ноември 2023 се проведе предпоследният старт от календара на XLkmrun. Състезанието XL Бонсови поляни се проведе в района на едноименната местност над Горна Баня

Резултати от Sofia Morning Run 2023

Резултати от Sofia Morning Run 2023

На 29 октомври 2023 се проведе дванадесетото издание на Sofia Morning Run. Състезанието е парково бягане в Борисовата Градина в София