Ревю на Sense Ride 2 – универсалният боец на Salomon

Salomon Sense Ride 2 Review

Имах колебания дали да напиша това ревю. Не защото обекта на ревюто не е интересен, а защото много се забавих с писането на този текст. В крайна сметка реших да споделя своите впечатления за Salomon Sense Ride 2, въпреки че на пазара вече е наличен Sense Ride 4, а може би през 2022 година ще видим и следващото поколение. Мисля че това, което ще кажа за модела, се отнася цялостно до голяма степен и за серията Sense Ride. Как е позиционирана в продуктовата гама на Salomon, както и на пазара на трейл обукви за бягане.

Sense Ride

Оригиналният Sense Ride дебютира на пазара през 2017 година. Моделът бе проектиран като хибридна трейл и асфалтова обувка. Тоест подходяща основно за трейл бягания, но може да се справи и с асфалтови участъци сравнително добре. Моделът бе приет много добре на пазара и две години по-късно Salomon представиха обновената версия Sense Ride 2.

Аз имам пробягани над 500 км предимно в мокрите есенно-пролетни месеци и в следващите редове ще споделя впечатленията си.

Sense Ride 2

За първи път Salomon

Sense Ride 2 е първата ми обувка на Salomon. Макар и това да е добре известен бранд, който го има от много време на пазара, така и така не бях стигнал до момента да пробвам тяхна обувка. А и нямах много желание честно казано. Славата им е за твърди и тесни обувки. Може да са много бързи, но за сметка на комфорт. Разбира се на много хора това им допада и това търсят.

Но ето че дойде момента, в който бях решил, че е време за първи чифт Salomon. Досега откъм трейл обувки бях ползвал Brooks Cascadia, Saucony Peregrine и Hoka Speedgoat 2. Бях решил да не проучвам предварително, а директно да отида в магазин. Да видя и пробвам наличните модели на място. Salomon имат много трейл модели с много близки имена и бях реших да не се затормозявам излишно в проучването и запомнянето им.

В крайна сметка избора ми се сведе до чуденка между два модела. Единият бе Sense Ride 2, а другия вече не помня – може би някое поколение Sense Ultra или само Sense (казах ви че имената са близки). В крайна сметка Sense Ride 2 ми се видя доста уравновесен модел, докато другия бе по-специализиран.

Salomon Sense Ride 2

Със Salomon Sense Ride 2 имам пробягани над 500 км. Използвам го предимно за трейл състезания до 15-20 км през по-мокрите и снежни месеци. Тоест кал. За сух и твърд терен, както и за по-дълги бягания използвам други модели, често асфалтови. Разликите спрямо първото поколение на Sense Ride са в меша на обувката, както и в леко пониженото тегло.

За моят номер 44 2/3 теглото на Sense Ride 2 е малко под 300 грама. Дропът е 8 мм.

Горна част

Sense Ride 2 може да се похвали с много качествен и издържлив ъпър. Върху по-ключовите места на меша е разположен слой Sensi Fit, който осигурява повече издържливост, както и стабилна структура на самата обувка. В моето ползуване въобще не съм жалил Sense Ride 2. Това е обувка, с която стартирам на състезание и не мога да я мисля. Въпреки моите усилия все още няма пробойни в ъпъра на обувката. Доволен съм от качествената изработка на Salomon.

Използваните материали за устойчивост обаче леко пречат на дишаемостта на ъпъра. Възможно е през по-горещите месеци да усетите леко затопляне, но не е нещо особено.

Откъм широчина при пръстите Sense Ride 2 не е от най-широките, но не е и от най-тесните. При езикът положението е подобно. Нито е много тънък, нито е прекалено плюшен (и тежък). Все пак това не е най-състезателната обувка в продуктовата гама на Salomon, така че езика е напълно адекватен. За връзки се използва Quicklace система, която е характерна и при други модели на марката. Аз за първи път използвам такъв тип система и нямам оплаквания. Мога бързо и здраво да си стегна обувката. Няма развръзване по време на бягане.

Пяна

Salomon Sense Ride 2 разчита на Vibe пяна, която се използва и в други модели на марката. Между основното количество пяна и стелката се намира и тънък слой с друга консистенция. Пяната осигурява деликатен баланс между отскокливост и комфорт. Не очаквайте мекота като при някоя асфалтова обувка, но за този тип трейл обувка Sense Ride 2 не ви смачква краката.

adidas Supernova Upper

Подметка

Contragrip подметката разполага с „шипове“ с дължина 3.5 мм. И тук отново наблюдаваме баланс. Баланс между трейл и асфалт. Дължината от 3.5мм е напълно достатъчна за повечето трейл терени с изключение на много кални места. Но от друга страна дължината не е прекалено голяма, за да може Sense Ride 2 да се държи добре и на асфалт. По този начин Sense Ride 2 се превръща в много универсален боец. За сравнение ще дам дължината на шиповете в някои други модели. При различните поколения Saucony Peregrine дължината е около 6 / 6.5мм, а пък при Terrex Speed Pro SG е 7мм. Това са обувки, които ще се имат по-добро сцепление на кал, но пък няма да се представят толкова добре на асфалт.

Sense Ride 2 Outsole

Заключение

Очакванията ми за Sense Ride 2 бяха за твърда и не особено удобна обувка. Но на практика нещата се оказаха леко по-различни. Моделът е отлично попадение в категорията „от вратата в гората“. Sense Ride 2 е може би най-универсалния модел в продуктовата гама на Salomon. Нито е прекалено състезателно настроен, нито е тромав и тежък. Предоставя възможност за пъргаво и бързо бягане на разнообразен терен без да смачква краката. Със сигурност в бъдеще бих пробвал и по-нов модел от тази серия.

Бегаческа биография за автора: участие от 2014 година насам по различни аматьорски събития и състезания. Дистанции от 1500м в зала до ултрамаратони в България и чужбина. Част от лични времена: 5 км 17:05, 10 км 36:00, Маратон 02:52:25.

Никола Овчарски

Характеристики:

  • Бранд: Salomon
  • Модел: Sense Ride 2
  • Премиера: пролет 2019
  • Тегло: 295 гр (номер 44 2/3)
  • Дроп: 8 мм
  • Височина пръсти:
  • Височина пета:

Вижте още

Резултати от Търново Ултра 2024

Резултати от Търново Ултра 2024

На 13 и 14 април 2024 се проведе деветото издание на Търново Ултра. Събитието съчетава в себе си трудности, изискващи физическа издръжливост и техническа подготовка

Резултати от Kaylaka Trail Run 2024

Резултати от Kaylaka Trail Run 2024

На 7 април 2024 се проведе второто издание на Kaylaka Trail Run. Състезание по красивите пътеки в парк Кайлъка, Плевен

Резултати от Дупница Рън 2024

Резултати от Дупница Рън 2024

На 7 април 2024 се проведе шестото издание на Дупница Рън. Общо 82 бегачи преминаха през 8-километровото трасе, което включва асфалт и крос-кънтри.