Ревю на adidas Adios 5 – последният мохикан

adidas adizero adios 5
Adios 5 е седмо поколение състезателна обувка на adidas. Първите две поколения са без Boost пяна. Следващите четири са с Boost, а в следващите редове ще разгледаме актуалния модел, който е първия хибриден с Boost и Lightstrike пяна.

Славна история

Годината е 2008. Вечерта преди старта на Берлинския маратон етиопския бегач на дълги разстояния Хайле Гебреселасие обува първия прототип adizero Adios. Легендарният бегач пробва обувките и решава да бяга с тях на следващия ден. Емблечатично състезание, на което предишната година е поставил световен рекорд на маратон с време 2:04:26. На 28 септември 2008 Гебреселасие подобрява собствения си рекорд с 29 секунди до 2:03:59.

През следващите години множество състезания се печелят с adizero. Три години след рекорда на Гебреселасие кенийския бегач Патрик Макау подобрява рекорда с 21 секунди. Локацията отново е Берлин, а обувките са обновена версия на adizero Adios. През 2013г. на Берлинския маратон друг кениец,спонсориран от adidas – Уилсон Кипсанг, поставя нов световен рекорд на маратон. На следващата година рекордът пада за пореден път – Денис Кимето с adizero Adios 3.

Това са няколко години, през които adidas имат огромен успех. Това е възможно благодарение на две основни неща. Японският дизайнер Toshiaki Omori, който разработва обувки за adidas от 1999г. и е създател на adizero Adios. Другата причина е огромния технологичен скок, който предоставя Boost пяната при дебюта си. Първите Adios модели са без Boost, но революционната пяна се внедрява след представянето си 2013г. Първият модел на adidas с Boost пяна е Energy Boost, но след това достига постепенно и до Adios.

adidas adizero marathon shoe record

Adios 5 – последният мохикан

Запознахме се със славната история на adizero Adios, но какво е положението в наши дни? През последните няколко години постепенно тенденцията при бързите състезателни обувки се променя. Ако преди са се използвали ниски обувки, с хубаво сцепление и усещане от земята, то вече се разчита на по-високи обувки с по-голямо количество пяна.

В следващите редове ще ви разкажа своите впечатления от adidas adizero Adios 5. Наследник на Adios 4 и актуалното предложение в легендарна серия от обувки на adidas. Серия, която най-вероятно ще премине през голяма промяна при следващото си обновление. Adios 5 е Последният мохикан. За незапознатите с този израз, то той произлиза от популярен навремето филм с това име. В BG Жаргон може да се прочете описанието за този израз:

Човек, който до последно остава верен на дадена кауза, въпреки че, както изглежда, всички останали вече са я изоставили (или са се предали).

adidas adizero history

Какво ново има в Adios 5

Преди покупката на Adios 5 имам пробягани над 700 км с предшественика Adios 4. Това ми бе първата бърза обувка на adidas. Първоначалните ми впечатления бяха за обувка, която не е нещо особена и не оправдава (сравнително) високата цена, която заплатих през януари 2019. В последствие обаче след като побягах повечко с нея обувката ми допадна много. Започнах да я използвам по различни състезания като 5kmrun, XLkmrun, Софийски полумаратон, както и за бързи тренировки в зала и на открито.

В по-късен етап adidas представиха наследника Adios 5, купих я и имам пробягани почти 200 км с нея. Разликите с adios 4 не са малки, но като усещане не се забелязват особено. Горната част на обувката е променена, а вече се използва и новата Lightstrike пяна в комбинация с добре познатата Boost. В същото време сиуета и идеята на оувката остават непроменени. Височината и дропът са еднакви спрямо предишното поколение – височина 13 мм отпред, 23 мм отзад и дроп 10 мм.

Има и малко покачване в теглото между Adios 4 и Adios 5. Измерих на везна теглото на двата модела за моя 44.5 номер. Adios 4 е 233 грама, а Adios 5 е с 9 грама по-тежък – 242 грама. Нека се има предвид, че Adios 4 е доста по-износен и това може да оказва малко влияние. Премерих за сравнение и Boston 9, по-големият брат на Adios, който тежи 261 грама.

Горна част

Материалите в горната част, които се използват са променени като вече не са толкова груби. Езикът е по-тънък, но не забелязвам разлика откъм комфорт. Петата е все така стабилно хваната. Adios 5 като цяло е много стабилна обувка. Осигурени са 8 дупки за връзките, което е повече от стандартните 6 или 7. По този начин всеки бегач може да пробва в коя комбинация на връзките му е най-удобно.

Дизайнът на характерните три ленти на adidas също е променен. Обувката вече изглежда по-модерна и е в крак с останалите модели на бранда. Допада ми че Adios 5 се предлага в черен цвят, тъй като не харесвам „крещящи“ и шарени цветове. Разбира се Adios 5 е наличен в различни разцветки за всеки вкус, но аз лично предпочитам черния цвят.

Lightstrike пяна

Дълги години adidas разчитаха на Boost както вече стана ясно в началото на това ревю. Постепенно с годините обаче Boost започна да изостава спрямо по-нови технологии. Поради тази причина adidas разработиха Lightstrike. Нова пяна, която е EVA базирана, за разлика от Boost, която е TPU. Въпреки това не забелязвам големи разлики между Lightstrike и Boost. Lighstrike е може би малко по-лека, но няма нещо революционно и невиждано при нея. Сравнително твърда е, заради което се използва (засега) само в по-бързите обувки на adidas. При по-лежерните серии като Solar Boost и Ultra Boost все още си се разчита изцяло на Boost.

Adios 5 не е изцяло с Lightstrike. Има един слой през цялата обувка с Lightstrike, но в задната част основно има и Boost. Adidas правят плавен преход. При Boston 8 и Boston 9 също се използва комбинация от Lightstrike и Bosot, но при тях Boost-а е в по-голямо количество. Най-вероятно при следващите поколения Adios 6 и Boston 10 въобще няма да има Boost.

Подметка

При подметката не виждаме нещо неочаквано. Adidas продължават дългогодишното си партньорство с Continental. В предната част гумата е Continental, а в задната е AdiWear. Гумата е в достатъчно голямо количество и с достатъчно добро качество, за да предостави дълъг живот. Има малка разлика в подредбата спрямо Adios 4. Пластмасовата Torsion система също изглежда променена. Тя служи за осигуряване на стабилност по време на бягане.

За какво използвам Adios 5?

Използвам Adios 5 за тренировки на писта, както и за състезания от 5 до 21 км. За повече от 21 км обувката е с недостатъчно омекотяване в предната си част. То и за 21 км съм малко на кантар и се колебая между Adios 5 и Boston 8/9. Заради ниското си тегло и ниската височина Adios 5 е бърза и пъргава обувка, но много натоварва краката. Същото положение бе и с предишното поколение Adios 4. И с двете обувки може да се бяга бързо, но е нужно бегача да има здрави крака. Натоварването в прасците след състезание е по-голямо в сравнение с Boston или някой друг модел.

С появата на по-нови технологии пяна и карбонови пластини в състезателните обувки Adios 5 остава една от последните така наречени класически състезателни обувки. Все повече бегачи залагат на високи обувки за състезания и постепенно различни световни рекорди от 5 до 42 км падат. По-високите и бързи обувки обаче изискват по-хубави условия – добър асфалт и липса на остри завои и лоши атмосферни условия. Adios 5 e стабилна обувка с достатъчно добро сцепление и може да се използва при мокри условия или сухи трейл състезания. А и цената на Adios 5 е по-ниска в сравнение с по-модерните батковци.

Бегаческа биография за автора: участие от 2014 година насам по различни аматьорски събития и състезания. Дистанции от 1500м в зала до ултрамаратони в България и чужбина. Част от лични времена: 5 км 17:05, 10 км 36:00, Маратон 02:52:25.

Никола Овчарски

Характеристики:

  • Бранд: adidas
  • Модел: adizero Adios 5
  • Премиера:
  • Тегло: 242 гр (номер 44.5)
  • Дроп: 10мм
  • Височина пръсти: 13мм
  • Височина пета: 23мм

Вижте още

Резултати от Търново Ултра 2024

Резултати от Търново Ултра 2024

На 13 и 14 април 2024 се проведе деветото издание на Търново Ултра. Събитието съчетава в себе си трудности, изискващи физическа издръжливост и техническа подготовка

Резултати от Kaylaka Trail Run 2024

Резултати от Kaylaka Trail Run 2024

На 7 април 2024 се проведе второто издание на Kaylaka Trail Run. Състезание по красивите пътеки в парк Кайлъка, Плевен

Резултати от Дупница Рън 2024

Резултати от Дупница Рън 2024

На 7 април 2024 се проведе шестото издание на Дупница Рън. Общо 82 бегачи преминаха през 8-километровото трасе, което включва асфалт и крос-кънтри.