Ревю на adidas Adios 5 – последният мохикан

adidas adizero adios 5
Adios 5 е седмо поколение състезателна обувка на adidas. Първите две поколения са без Boost пяна. Следващите четири са с Boost, а в следващите редове ще разгледаме актуалния модел, който е първия хибриден с Boost и Lightstrike пяна.

Славна история

Годината е 2008. Вечерта преди старта на Берлинския маратон етиопския бегач на дълги разстояния Хайле Гебреселасие обува първия прототип adizero Adios. Легендарният бегач пробва обувките и решава да бяга с тях на следващия ден. Емблечатично състезание, на което предишната година е поставил световен рекорд на маратон с време 2:04:26. На 28 септември 2008 Гебреселасие подобрява собствения си рекорд с 29 секунди до 2:03:59.

През следващите години множество състезания се печелят с adizero. Три години след рекорда на Гебреселасие кенийския бегач Патрик Макау подобрява рекорда с 21 секунди. Локацията отново е Берлин, а обувките са обновена версия на adizero Adios. През 2013г. на Берлинския маратон друг кениец,спонсориран от adidas – Уилсон Кипсанг, поставя нов световен рекорд на маратон. На следващата година рекордът пада за пореден път – Денис Кимето с adizero Adios 3.

Това са няколко години, през които adidas имат огромен успех. Това е възможно благодарение на две основни неща. Японският дизайнер Toshiaki Omori, който разработва обувки за adidas от 1999г. и е създател на adizero Adios. Другата причина е огромния технологичен скок, който предоставя Boost пяната при дебюта си. Първите Adios модели са без Boost, но революционната пяна се внедрява след представянето си 2013г. Първият модел на adidas с Boost пяна е Energy Boost, но след това достига постепенно и до Adios.

adidas adizero marathon shoe record

Adios 5 – последният мохикан

Запознахме се със славната история на adizero Adios, но какво е положението в наши дни? През последните няколко години постепенно тенденцията при бързите състезателни обувки се променя. Ако преди са се използвали ниски обувки, с хубаво сцепление и усещане от земята, то вече се разчита на по-високи обувки с по-голямо количество пяна.

В следващите редове ще ви разкажа своите впечатления от adidas adizero Adios 5. Наследник на Adios 4 и актуалното предложение в легендарна серия от обувки на adidas. Серия, която най-вероятно ще премине през голяма промяна при следващото си обновление. Adios 5 е Последният мохикан. За незапознатите с този израз, то той произлиза от популярен навремето филм с това име. В BG Жаргон може да се прочете описанието за този израз:

Човек, който до последно остава верен на дадена кауза, въпреки че, както изглежда, всички останали вече са я изоставили (или са се предали).

adidas adizero history

Какво ново има в Adios 5

Преди покупката на Adios 5 имам пробягани над 700 км с предшественика Adios 4. Това ми бе първата бърза обувка на adidas. Първоначалните ми впечатления бяха за обувка, която не е нещо особена и не оправдава (сравнително) високата цена, която заплатих през януари 2019. В последствие обаче след като побягах повечко с нея обувката ми допадна много. Започнах да я използвам по различни състезания като 5kmrun, XLkmrun, Софийски полумаратон, както и за бързи тренировки в зала и на открито.

В по-късен етап adidas представиха наследника Adios 5, купих я и имам пробягани почти 200 км с нея. Разликите с adios 4 не са малки, но като усещане не се забелязват особено. Горната част на обувката е променена, а вече се използва и новата Lightstrike пяна в комбинация с добре познатата Boost. В същото време сиуета и идеята на оувката остават непроменени. Височината и дропът са еднакви спрямо предишното поколение – височина 13 мм отпред, 23 мм отзад и дроп 10 мм.

Има и малко покачване в теглото между Adios 4 и Adios 5. Измерих на везна теглото на двата модела за моя 44.5 номер. Adios 4 е 233 грама, а Adios 5 е с 9 грама по-тежък – 242 грама. Нека се има предвид, че Adios 4 е доста по-износен и това може да оказва малко влияние. Премерих за сравнение и Boston 9, по-големият брат на Adios, който тежи 261 грама.

Горна част

Материалите в горната част, които се използват са променени като вече не са толкова груби. Езикът е по-тънък, но не забелязвам разлика откъм комфорт. Петата е все така стабилно хваната. Adios 5 като цяло е много стабилна обувка. Осигурени са 8 дупки за връзките, което е повече от стандартните 6 или 7. По този начин всеки бегач може да пробва в коя комбинация на връзките му е най-удобно.

Дизайнът на характерните три ленти на adidas също е променен. Обувката вече изглежда по-модерна и е в крак с останалите модели на бранда. Допада ми че Adios 5 се предлага в черен цвят, тъй като не харесвам „крещящи“ и шарени цветове. Разбира се Adios 5 е наличен в различни разцветки за всеки вкус, но аз лично предпочитам черния цвят.

Lightstrike пяна

Дълги години adidas разчитаха на Boost както вече стана ясно в началото на това ревю. Постепенно с годините обаче Boost започна да изостава спрямо по-нови технологии. Поради тази причина adidas разработиха Lightstrike. Нова пяна, която е EVA базирана, за разлика от Boost, която е TPU. Въпреки това не забелязвам големи разлики между Lightstrike и Boost. Lighstrike е може би малко по-лека, но няма нещо революционно и невиждано при нея. Сравнително твърда е, заради което се използва (засега) само в по-бързите обувки на adidas. При по-лежерните серии като Solar Boost и Ultra Boost все още си се разчита изцяло на Boost.

Adios 5 не е изцяло с Lightstrike. Има един слой през цялата обувка с Lightstrike, но в задната част основно има и Boost. Adidas правят плавен преход. При Boston 8 и Boston 9 също се използва комбинация от Lightstrike и Bosot, но при тях Boost-а е в по-голямо количество. Най-вероятно при следващите поколения Adios 6 и Boston 10 въобще няма да има Boost.

Подметка

При подметката не виждаме нещо неочаквано. Adidas продължават дългогодишното си партньорство с Continental. В предната част гумата е Continental, а в задната е AdiWear. Гумата е в достатъчно голямо количество и с достатъчно добро качество, за да предостави дълъг живот. Има малка разлика в подредбата спрямо Adios 4. Пластмасовата Torsion система също изглежда променена. Тя служи за осигуряване на стабилност по време на бягане.

За какво използвам Adios 5?

Използвам Adios 5 за тренировки на писта, както и за състезания от 5 до 21 км. За повече от 21 км обувката е с недостатъчно омекотяване в предната си част. То и за 21 км съм малко на кантар и се колебая между Adios 5 и Boston 8/9. Заради ниското си тегло и ниската височина Adios 5 е бърза и пъргава обувка, но много натоварва краката. Същото положение бе и с предишното поколение Adios 4. И с двете обувки може да се бяга бързо, но е нужно бегача да има здрави крака. Натоварването в прасците след състезание е по-голямо в сравнение с Boston или някой друг модел.

С появата на по-нови технологии пяна и карбонови пластини в състезателните обувки Adios 5 остава една от последните така наречени класически състезателни обувки. Все повече бегачи залагат на високи обувки за състезания и постепенно различни световни рекорди от 5 до 42 км падат. По-високите и бързи обувки обаче изискват по-хубави условия – добър асфалт и липса на остри завои и лоши атмосферни условия. Adios 5 e стабилна обувка с достатъчно добро сцепление и може да се използва при мокри условия или сухи трейл състезания. А и цената на Adios 5 е по-ниска в сравнение с по-модерните батковци.

Бегаческа биография за автора: участие от 2014 година насам по различни аматьорски събития и състезания. Дистанции от 1500м в зала до ултрамаратони в България и чужбина. Част от лични времена: 5 км 17:05, 10 км 36:00, Маратон 02:52:25.

Никола Овчарски

Характеристики:

  • Бранд: adidas
  • Модел: adizero Adios 5
  • Премиера:
  • Тегло: 242 гр (номер 44.5)
  • Дроп: 10мм
  • Височина пръсти: 13мм
  • Височина пета: 23мм

Вижте още

Резултати от Cactus Run 2023

Резултати от Cactus Run 2023

На 12 ноември 2023 се проведе тазгодишното издание на Cactus Run / Кактус Рън, част от календара на Trail Series

Резултати от XL Бонсови поляни 2023

Резултати от XL Бонсови поляни 2023

На 5 ноември 2023 се проведе предпоследният старт от календара на XLkmrun. Състезанието XL Бонсови поляни се проведе в района на едноименната местност над Горна Баня

Резултати от Sofia Morning Run 2023

Резултати от Sofia Morning Run 2023

На 29 октомври 2023 се проведе дванадесетото издание на Sofia Morning Run. Състезанието е парково бягане в Борисовата Градина в София