Ревю на Reebok Forever Floatride Energy 2 – най-разумната тренировъчна обувка

Reebok Forever Floatride Energy 2.0
Когато става дума за производители на обувки за бягане кои са първите марки, за които се сещате? Надали Reebok е сред тях. И това е нормално. Reebok за дълъг период от време бяха изчезнали от светлините на прожекторите, но през последните няколко години полагат усилия да се завърнат. И усилията им родиха няколко много добри модела за бягане. В днешното рево ще разгледаме най-популярния: Forever Floatride Energy 2.

История

През 80-те и 90-те години на миналия век Reebok са били голяма сила. Аз няма как да имам спомени от тези времена. Но от това, което чета, ако в наши дни основната битка е между adidas и Nike, то през онези години е ставало дума за Reebok или Nike. Pump е най-емблематичната серия от обувки на Reebok, но има и редица технологии като Hexalite, Graphlite и DMX 10. По-късно се появяват и бегаческите модели 3D Areeba и 3D Electrolyte, които още тогава разполагат с EVA базирана пяна, но без гума в подметката.

През август 2005 Reebok са придобити от adidas за около $3.8 млрд. долара и тогава нещата се променят. Стига се и до момент, в който Reebok са глобени с $25 милиона долара заради лъжлива рекламна кампания за моделите им EasyTone и RunTone.

Reebok лого

През 2010 Reebok сключват партньорство с популярния фитнес режим и търговско наименование CrossFit. След това Reebok си сменят добре познатото лого. За първи път през 2011 новото лого, което се нарича Delta, се появява върху серия от фитнес дрехи за CrossFit. На по-късен етап се превръща и в официално лого за цялата компания. Коментарът на Solereview за новото лого е:

Красивото и добре разпознаваемо Reebok Vector лого е сменено с безвкусно триъгълно лого, което отразява студения, клиничен германски подход към дизайна. Германците може да са отлични инженери, но са ужасни в създаването на красиви неща. Преминете през което и да е германско летище и неприветливата обстановка ще ви накара да си пожeлаете престоя ви да е по-кратък.

Reebok постепенно започват да губят договори за създаване на спортин екипи за професионални спортни лиги и колежански отбори. Adidas не са сигурни как точно да позиционират Reebok. Създава се хаос. В крайна сметка Reebok се превръща в марка фокусирана основно върху фитнес облекло.

Завръщане към бягането

През 2013 adidas създават Boost. Технология за пяна, която изстрелва adidas на върха за следващите няколко години. Революционна технология, която е по-добра от всичко на пазара по това време. За Boost вече съм писал в ревютата ми за adidas Energy Boost и UltraBoost 21. Boost може да се разглежда и като катализатор, чийто ефект в някакъв момент достига и до Reebok, благодарение на повишените приходи на adidas.

Завръщането на Reebok започва през април 2017, когато компанията представя три модела. Floatride Run, Floatride Run Fast и Floatride Run Fast Pro или казано по друг начин тренировъчен модел, бърз модел и още по-бърз модел. Какво повече е нужно за едно ново начало? Заедно с тези модели дебют прави и Floatride Foam – пяна, която е базирана на PEBA. Година-две по-късно Reebok са готови с обновените модели Float Ride Run 2.0, Grasse Road 2 ST, Harmony Road 3. Заедно с тях дебют прави и изцяло нов модел. Forever Floatride Energy разполага с изцяло нова пяна, която е TPU базирана за разлика от предишната PEBA.

Обърках ли ви вече от толкова имена? Нека да приключа с нещо-като-увода и да започваме по същество.

Reebok Forever Floatride Energy 2

Forever Floatride Energy 2 е второ поколение обувка за тренировъчни бягания, която спада в под-категорията по-бързи трейнъри с по-ниско тегло. Разликите спрямо предното поколение са в горната част, докато пяната и подметката остават непроменени. То и няма нужда от промяна в тази насока, защото пяната е страхотна. А комбинацията с достъпната цена превръща Forever Floatride Energy 2 в страхотно предложение.

Хубаво е да пробвате първо Forever Floatride Energy 2 преди покупка. Моделът е малко издължен. Имам голямо свободно пространство между края на пръстите ми и върха на обувката. Въпреки това нямам проблеми по време на бягане, единствено рядко може да усетя малко нестабилност, но не е нещо особено.

Теглото за номер 45.5 е 271 грама. Това е със 75 грама по-малко от другата ми основна тренировъчна обувка – adidas Energy Boost. Реших да сравня и теглото с вече пенсионираните ми Saucony Ride ISO. В този случай теглото е идентично.

Горна част

Нека започнем от горната част. Тя изглежда значително по-добре благодарение на завръщането на така нареченото Vector лого на Reebok. Налични са няколко разцветки без да има излишни елементи и шарении. За някой дизайна може да е скучен, но аз предпочитам тренировъчните ми модели да са по-семпли и да мога да ги използвам и за ежедневни нужди. Меш ъпърът осигурява достатъчно добра дишаемост на краката. Имам 600 км в бягане с модела и може би преди около 100 км се появи едно малко поражение в горната част, което ми се струва на странно място. Обикновено по-напред при пръстите се получават пораженията при мен. Но така или иначе за толкова километри не е неочаквано да се появи някоя друга цепнатина в горната част.

Езикът и областта над петата и ахилеса са прилично подплатени. Осигурява се добър комфорт и изненадващо за мен към момента няма прокъсано в тези зони. Петата е много добре захваната и няма проблеми със стабилността. Връзките са евтини, но няма как да се докара ниска крайна цена без някой компромис. Връзките са от по-дебелите и лесно се развръзват.

Пяна

Reebok Forever Floatride Energy 2 или накратко FFE 2 (кой измисля тези имена?) разчита на Floatride Energy пяна. Малко е объркващо с еднаквото име на модела и на пяната. Пяната е от тип TPU и е близка до Boost, която се използва в моделите на adidas. Това не бива да ни изненадва, тъй като adidas е собственик на Reebok. Има разлика обаче с по-скъпите и бързи модели на Reebok (Run Fast, Run Fast Pro), където се използва изцяло различен тип пяна – PEBA.

Floatride Energy е основният коз на Reebok. Пяната предоставя отлична комбинация от тегло, мекота и пъргавина. По-мека е от Boost и осигурява възможност за дълги бягания без да натоварва краката прекалено много. Но все пак не е прекалено мека и заради това осигурява достатъчна стабилност при по-бързо темпо. Дропът е 9 мм.

Подметка

В подметката на Forever Floatride Energy 2 няма нещо вълнуващо. Голямо количество гума, което да осигури възможност за голямо количество пробягани километри. Тъй като подметката е абсолютно същата като при предишния модел, то можем да видим все още делта логото на Reebok. Явно от Reebok са били произвели предварително голямо количество подметки или просто са решили, че няма нужда да правят промяна. Кой ще се заглежда толкова в подметката?

Като минус на подметката във FFE 2 може да се отбележи липсата на сцепление на сняг и лед. Обувката става изключително хлъзгава. В тези условия Continental подметките на adidas се справят много по-добре.

За какво използвам Forever Floatride Energy 2

FFE 2 ми е основна тренировъчна обувка. Редувамя с още две – adidas Energy Boost и adidas Boston 8 (който ще бъде наследен от Boston 9). Energy Boost е по-тромава и я използвам за по-бавни бягания, докато FFE 2 и Boston ги редувам ако искам повече скорост. FFE 2 са по-меки, но Boston го усещам по-бърз. Както вече споменах вече FFE 2 не се представя много добре през зимата, така че го използвам предимно през топлите месеци.

Докато бягам с Forever Floatride Energy 2 не усещам никакви проблеми. Обувката е подходяща за бягане с всякакво темпо, но все пак не е състезателна. Аз я използвам предимно в диапазона между 04:30 и 05:00 за км.

Липса на реклама от страна на Reebok

Дотук стана ясно, че Reebok правят хубави модели за бягане. Тогава защо почти никой не знае за тях? Според мен е заради липса на хубава реклама. Обичайно при дебют на нова обувка на adidas или Nike има предварително подготвена голяма медийна кампания. Заснети са фотосесии, клипове, подготвени са текстове за различни медии. Предварително са изпратени тестови бройки на хора, които подготвят ревюта. И като дойде датата за премиера и падне медийното емберго се излива едно голямо количество информация по всевъзможни социални канали.

А Reebok какво правят? Като има нов модел директно го публикуват в магазините си и това е. Няколко пъти ми се е случвало като просто си разглеждам сайта на Reebok да попадна на нов модел. Но те просто си го пускат в магазина и това е. Няма нещо банери, публикация, нещо което да привлече вниманието на потребителя. Същото е положението и с ревютата. Не знам дали това се получава заради неумел мениджмънт, заради липса на кадри, финанси или нещо друго, но е факт.

Forever Floatride Energy 2 – най-разумната тренировъчна обувка

Reebok имат добри модели, но рядко някой разбира за това. Forever Floatride Energy 2 е прекрасен тренировъчен модел, който се предлага на много добра цена. Повечето алтернативи на Reebok-а са на по-високи цени, а не бих казал че предлагат нещо особено в повече. Forever Floatride Energy 2 е най-добрата бегаческа обувка откъм съотношение цена / възможности. Поради тази причина я категоризирам като най-разумната. Няма уникален и невиждан ъпър, няма извънземна и революционна гума в подметката, но като цялостно предлага добре завършен продукт. И благодарение на това, че Reebok са решили да не преоткриват отново колелото, то са успели да предложат добра крайноклиентска цена.

Какви са разликите с Forever Floatride Energy 3

Един път търсих нещо в сайта на Reebok и случайно видях, че вече мога да си поръчам 3-та версия на Forever Floatride Energy. Разбира се по никакъв начин не е стигнал анонс до мен за новия модел. А аз следя много информационни канали. Просто Reebok са решили директно са изсипат модела в магазина си и това е. Не съм пробвал FFE 3, но доколкото чета пяната си остава Floatride Energy, но има промени в горната част и този път и при подметката, която е изцяло променена. Може би след като пенсионирам в даден момент FFE 2 ще си взема един чифт FFE 3.

Бегаческа биография за автора: участие от 2014 година насам по различни аматьорски събития и състезания. Дистанции от 1500м в зала до ултрамаратони в България и чужбина. Част от лични времена: 5 км 17:05, 10 км 36:00, Маратон 02:52:25.

Никола Овчарски

Характеристики:

  • Бранд: Reebok
  • Модел: Forever Floatride Energy 2
  • Премиера:
  • Тегло: 271 гр (номер 44.5)
  • Дроп: 9мм
  • Височина пръсти:
  • Височина пета:

Вижте още

Резултати от XL Бистрица 2024

Резултати от XL Бистрица 2024

На 11 февруари 2024 се проведе поредното издание на XL Бистрица. Състезание от календара на XLkmrun, организирано от 5kmrun

Резултати от Golyam Sechko Run 2024

Резултати от Golyam Sechko Run 2024

На 22 януари 2024 стартира дванадесети сезон на състезанията по планинско бягане от веригата Trail Series. Golyam Sechko Run посрещна участниците