Ревю на UltraBoost 21 – първа голяма промяна за легендарната серия

adidas UltraBoost 21

Това ревю няма да е само за бягане. Отсега да знаете. В следващите редове ще ви споделя размисли и страсти относно маркетинг, брандинг, лайфстайл. Все модерни думички. И няма как да е друго яче като става дума за Ultra Boost. Тази златна кокошка, която осигури увеличение на приходите на adidas през последните няколко години. И за промените, които трябваше да се направят, за да се поддържа така наречения хайп (още една модерна думичка). Пък нека хората си филисофстват в социалните мрежи колко е тежък Ultra Boost.

Какво търсят хората?

Нека малко да се потопим в главите на хората и да разберем какво търсят. Кой е основният инструмент за търсене? Google разбира се. Калифорнинският гигант през годините има събрано огромно количество информация. Знае най-добре какво, кога, къде и от кого се търси. За наша радост има и безплатен инструмент, чрез който можем да разгледаме част от тази информация. Става дума за Google Trends. Ето как Google описват услугата си:

„Тези данни са анонимизирани (никой потребител не е лично идентифициран), категоризирани (според темата на заявката) и обобщени (групирани заедно). Това ни позволява да покажем интереса към определена тема в световен мащаб или дори на ниво град. Данните в реално време са извадка от последните седем дни. Данните, които не са в реално време, са отделна извадка от тези в реално време и включват информация от 2004 г. насам до 36 часа преди търсенето ви.“

Най-популярната серия на adidas

Нека да започнем да сравняваме ключови думи. Като за начало добавяме Energy Boost, Ultra Boost и Solar Boost. Това са три основни линии от продукти на германският спортен гигант. Energy Boost е първият модел, който използва Boost пяна. За него можете да прочетете в ревюто ми за модела. Ultra Boost се появява по-късно, но набира много голяма популярност, която се материализира в десетки модели през годините. Energy Boost остава само с 5 основни модела. Solar Boost се появява по-късно на пазара и се явява наследник на Energy Boost. В първата графика от Google Trends можем да видим каква е огромна преднината на Ultra Boost спрямо останалите две ключови думи. Става дума за търсения в цял свят през последните 5 години.

Google Trends Adidas
Нека добивам adizero към сравнението. Това наименование най-общо казано обединява по-бързите и състезателни модели на adidas като например Takumi Sen, Boston, Adios, Adizero Pro, Adios Pro и т.н. От графиката можем да видим, че популярността на adizero е по-висока от Solar Boost и на нивото на Energy Boost, но все още далече от Ultra Boost. Като става дума за ключова дума adizero, която се е използвала многократно през годините.
Google Trends Adidas
Сега нека да добавим Yeezy. Колаборацията между adidas и Kanye West, която ражда различни премиум модели обувки и аксесоари. И няма нищо общо с бягането. Ако на предишните графики преднината на Ultra Boost беше огромна, то вече е почти нищо в сравнение с Yeezy.
Google Trends Adidas

Данните от тези графики какво ни говорят? Че ние бегачите сме много малка част от потребителите на спортни и модни гиганти от ранга на adidas и Nike. Да, може често да обсъждаме супер модели като adidas Adios Pro и Nike Alphafly и да мечтаем да бягаме с тях, но реално колко бройки ще се купят от въпросните серии? Това са супер нишови обувки. Да, хубаво е че съществуват подобни модели, но печалбите, които носят на производителите си са минимални.

Както видяхме на графиките разликите между Yeezy и бегаческите серии като Energy Boost и adizero са огромни. Чрез Ultra Boost adidas предлагат модели, които са по средата между двата свята. Комбинират бягане и мода / лайфстайл. Ultra Boost винаги са били обувки за бягане, които са издържливи, комфортни, щадят краката, с елегантен външен вид с огромно количество модификации и цветове. Ultra Boost е модел, който може да носите в офиса и след това да бягате с него.

Източник: Google Trends

UltraBoost през годините

Първият Ultra Boost излиза през януари 2015 и разполага с Primeknit ъпър, Boost пяна и пластмасова клетка за връзките. По-късно лимитирани разцветки са пуснати в колаборация с различни дизайнери като Stella McCartney и Junichi Abe. Kanye West също се включва като носи Ultra Boost на наградите Billboard. Следващата година adidas пускат Ultra Boost Uncaged, който е вариант без пластмасовата част в горната част. По-късно се представя и вариант в кампания с Parley за защита на океаните. Моделите Ultra Boost 19 и Ultra Boost 20 са с подобрен дизайн. Ultra Boost DNA и Ultra Boost PB са други модификации като последния е съкращение от Personal Best и разполага с по-ниско тегло.

Освен различните модели са налични и огромно количество цветови комбинации. Сега, докато пиша това ревю, на сайта на Adidas US са налични 174 варианта Ultra Boost! А има изключително много варианти, които са били пуснати през изминалите години и вече не се предлагат. Вероятно в някой ден през недалечното бъдеще общият брой комбинации ще надминат 1000. Преди няколко дни най-новото партьорство бе сключено с LEGO.

UltraBoost Lego

UltraBoost 21 – време за по-голяма промяна

Да, през последните 5 години adidas пуснаха много варианти. Подобриха финансовите си резултати. Но силуета на UltraBoost като цяло оставаше непроменен. Това от една страна е хубаво, защото много хора разпознават модела. Но все пак минаха 5 години. Беше време за по-съществена промяна. И от adidas я направиха под формата на UltraBoost 21. Доста по-различна обувка спрямо предшественците. Но е важно да се отбележи, че UltraBoost 21 не замества изцяло предишните модели. През януари 2021 бе официалния дебют на UltraBoost 21, а през април adidas представиха UltraBoost 6.0, най-новия вариант на предишната „платформа“.

Още BOOOOOOOST

Но нека вече да поговорим конкретно за UltraBoost 21. Най-съществената промяна е в количеството Boost. А то е увеличено. Според adidas става дума за 6%, но отстрани заради дизайна изглежда още повече. Мисля че вече името Ultra Boost е напълно заслужено. Обувката изглежда масивна, но тя и като тегло си е. Моят номер 45 1/3 тежи 400 грама, което е 54 грама повече от основната ми тренировъчна обувка – Energy Boost. При дамската номерация също мога да предоставя сравнение. За 40 номер Ultraboost 21 тежи 328 гр, Solarboost 287 гр, а пък SL20 204 гр.

Въпреки увеличеното количество BOOST Ultraboost 21 не е много мека. Традиционно Boost пяната е малко по-твърда от конкурентни варианти, но и в Ultraboost 21 е по-твърда спрямо предишните поколения UltraBoost. Boost вече натрупа няколко годинки и се усеща разликата спрямо по-нови разработки. В даден момент adidas ще са длъжни да сменят Boost с нещо по-ново, но това надали ще се случи скоро. През последните две години adidas представиха Lightstrike и Lightstrike Pro, които постепенно започнаха да се прокрадват в моделната гама. Но не виждам някой от тях да замени Boost поне в UltraBoost. Lightstrike не е по-мека пяна, дори е още по-твърда, а пък Lightstrike Pro е по-мека, но вероятно adidas ще я използват само в бързите си модели.

Не си мислете че Ultraboost 21 не е комфортна обувка, просто огромного количество пяна може да създаде грешно впечатление. Аз лично не съм почитател на прекалено меките обувки, така че Ultraboost 21 е окей за мен.

adidas UltraBoost 21

Primeknit+

Горната част от UltraBoost 21 е съставена от Primeknit+. Повечето маратонки обикновено имат горна част съставена от куп материали, които са зашити заедно. При Primeknit горната част е плетена като едно парче. По този начин се създава усещане като да обуеш чорап. В същото време adidas са се справили много добре и са осигурили достатъчно добра стабилност и дишаемост на обувката. Краката са добре вентилирани и няма горещи точки. Езикът на Ultraboost 21 е интегриран в обувката и по този начин още повече се увеличава усещането за обуване на чорап. От вътрешната част над петата са налични по две меки и по-дебели зони, които спомагат да не се изплъзне крака от обувката. От външната част има и пластмасома част (жълтеникаво зелена в тази разцветка), която спомага за по-добрата стабилност.

Връзките се държат на пластмасова клетка, която не е нещо нетипично за adidas. През годините сме наблюдавали различни варианти още от първите Energy Boost. Явно adidas си харесват да използват пластмасови елементи в своите обувки. По този начин обаче са налични само по 4 дупки за връзките. Няма възможност за промяна като например при adizero pro и adios pro.

Ultraboost 21 е създаден с Primeblue. Рециклиран материал създаден в партьорство с Parley Ocean Plastic. 50% от горната част на обувката е текстилна, а 75% от текстила е с Primeblue нишки.

adidas LEP

При UltraФoost 21 дебют прави LEP – Linear Energy Push. Система, която наследява Torsion от предишните модели на adidas и осигурява стабилност и липса на усукване. Системата може да се види от долната страна на Ultraboost 21 като отново е оцветена в жълтеникав цвят (поне в тази разцветка). Тя спомага за изтласкването на крака по време на бягане. Тук системата е изработена от пластмаса, докато при adizero Pro и adios Pro adidas се залага на карбон. Разбира се става дума за различни типове обувки, но е хубаво че adidas разработват и експериментират с различни системи.

Подметка в всякакви цветове

Както споменах по-рано Ultraboost моделите винаги са се се предлагали в огромно разнообразие от цветови комбинации. Това е и една от причините за популярността. Но подметката винаги е била една и съща – черна гума тип Stretchweb. С новият UB 21 нещата се променят на още едно ниво. Вече има шарени подметки и то в различни комбинации, които са в тон с горната част на обувката. Конкретно в този случай гумата от подметката можем да я видим в два нюанса сиво, розово, прозрачно (което разбира се лесно се цапа) и допълнение от LEP пластината. Материалът на гумата традиционно е разработен в партньорство с Continental и традиционно предоставя добро сцепление. Гумата е в достатъчно големи количества, за да осигури дълъг живот.

За какво използвам UltraBoost 21?

Използвам рядко Ultraboost 21 за бягане. За три месеца имам малко над 50 км обем с тях. Вече имам няколко чифта тренировъчни обувки в ротация – adidas Energy Boost за леко темпо, Reebok Forever Floatride Energy 2 за по-бързо с мека возия и adidas Boston 8/9 за бързо темпо. При тази комбинация използвам UltraBoost 21 за възстановителни бягания, ден след състезание. За около 5-7 км. Понякога използвам UB 21 и ден преди състезание, за да се възползвам от високото тегло на модела. Идеята е да почувствам на следващия ден колко по-леки са състезателните обувки. В останалите случаи обаче теглото е минус за бягане. Ultraboost 21 са тежки. Като изключим бягането често ги ползвам за разходки и в ежедневието си. В това отношение се редуват с Energy Boost, които използвах до появата на UB 21. Минусът на разцветката, която имам е, че лесно се цапа. Но adidas предлагат голямо разнообразие от цветове за всеки вкус.

adidas UltraBoost 21

Какво следва за UltraBoost?

UltraBoost 21 е голямата промяната след 5 години преизползване на една и съща основа. От една страна adidas предприеха дръзка промяна с UB 21. От друга страна обаче паралелно пуснаха още едно обновление на „5-годишните“. Да, бегачите са недоволни от високото тегло, но дали има значение? Както вече споменах няколко пъти UltraBoost 21 е хибридна обувка – комбинира ежедневието и бягането. Обувка за хора, които не разполагат с 10 чифта различни модели за бягане за различни терени и условия. Очаквам да видя от тук нататък какви са плановете на adidas. Предполагам че в някой момент ще пуснат Uncaged вариант. Предполагам че ще има и по-лек откъм тегло вариант. UltraBoost 21 е само началото на новата платформа, която вероятно ще се използва още няколко години.

LEP системата, която дебютира в UB 21, вече я виждаме и в още един модел. Става дума за Solar Boost 3, които се явяват наследник на Energy Boost и вече са в своето 3-то поколение. Очаквам LEP да стигне и до други модели. А очаквам и новите Adios 6, Boston 10 и Takumi Sen 8.

Бегаческа биография за автора: участие от 2014 година насам по различни аматьорски събития и състезания. Дистанции от 1500м в зала до ултрамаратони в България и чужбина. Част от лични времена: 5 км 17:05, 10 км 36:00, Маратон 02:52:25.

Никола Овчарски

Характеристики:

  • Бранд: adidas
  • Модел: UltraBoost 21
  • Премиера: януари 2021
  • Тегло: 400 гр (номер 45 1/3)
  • Дроп: 10мм
  • Височина пръсти: 20.5мм
  • Височина пета: 30.5мм

Вижте още

Резултати от Lyulin Trail Run 2024

Резултати от Lyulin Trail Run 2024

На 9 юни 2024 се проведе поредното издание на Lyulin Trail Run. Състезанието от календара на Trail Series се проведе в района около град Банкя и Люлин планина. Времето бе топло, а дистанциите традиционно три – 5.5 км, 12 км и 17 км.

Резултати от Rhodo Rock 2024

Резултати от Rhodo Rock 2024

На 8 юни 2024 се проведе първото издание на Rhodo Rock. Състезание по планинско бягане, което предложи избор от 3 дистанции