Ревю на Adidas Adizero Pro – еволюция, но не революция

През последните години Adidas бяха свързвани основно с прекрасната си Boost пяна. Но технологията вече остаря и повечето конкуренти пуснаха на пазара по-нови и по-добри алтернативи. В крайна сметка след голямо забавяне Adidas представиха нова смес, която носи маркетинг наименованието Lightstrike. Започна доста плавен преход към новата пяна, за която писах в ревюто ми за Adios 5. Към момента обаче този преход не е особено успешен. Новата пяна не е нещо невиждано и революционно, което да грабне вниманието на пазара. Нужно е още нещо.

Карбон

Какво е най-коментирането нещо в света на бегаческите обувки през последните няколко години? Карбонът разбира се и по-точно наличието на карбонова пластина в топ модели бегачески обувки. Дори и най-новите бегачи са чували, че това е яко. Дори и да не знаят защо и да не са се интересували как точно се случват нещата.

Основните играчи на пазара на бегачески обувки разполагат такъв тип обувки в портфолиото си, някои дори вече второ поколение. Първи бяха Hoka, но основният конкурент на adidas в лицето на Nike е абсолютен хегемон със своята серия Vaporfly.

Adidas Adizero Pro Teardown

Adidas Adizero Pro

В крайна сметка през лятото на 2020 Adidas представиха своя състезателен модел с карбонова пластина, който носите името Adizero Pro. В официалното си прес съобщение до медиите Adidas разказват как Adizero Pro е разработен заедно с японския майстор Yoshitori Omori, с който си партнират повече от 20 години. Но нас такива детайли не ни интересуват особено. Важното е как Adidas са се справили след толкова забавяне и дали обувката е наистина подходяща за маратон както се рекламира от страна на германския гигант.

На външен вид Adizero Pro наподобява много Adios 5. Съвсем спокойно този модел можеше да носи името Adios 6. Или по-скоро това трябваше да бъде Adios 5. Но с добавянето на Pro към името ще привлече повече внимание. Както има Garmin Fenix Pro, iPhone Pro и т.н.

Към моментът имам около 100 пробягани километра с обувката. Тъй като я използвам само за някои състезания навъртяния обем не е особено голям. За темпо и интервални тренировки използвам други обувки. Характеристиките на adizero Pro включват 12 мм височина в предната част и 21.5 мм в задната, тоест дроп от 9.5 мм. Теглото за моят размер 44.5 е 256 гр.

Горна част

Започвам с това, което най-много ми хареса в Adidas Adizero Pro. Това е горната част. Това е обувката с най-леката и най-прозрачна горна част, която съм носил не само от портфолиото на Adidas, но и въобще от всички обувки за бягане, които са ми минали през краката. Ъпърът носи името Celermesh и е най-новото и най-доброто, което могат да предложат от Adidas. И наистина е така. Обувката е с много добра дишаемост, а в същото време е с добра и стабилна структура. Кракът е хубаво хванат въпреки тънкия материал, който се използва. Това със сигурност спомага и за по-ниското тегло на обувката. Материалът не е груб и не усещам дискомфорт. Първото ми носене на обувката беше в една хладна вечер и усещането беше странно. Беше ми хладно, защото досега не бях носил обувка с толкова минимален ъпър. Постепенно свикнах разбира се. Надявам се Celermesh да започне да се използва и в други модели.

Езикът също е тънък, но не е груб. Има малък слой подплата за комфорт. Над петата при ахилеса също има минимално, но напълно достатъчно количество материал за бягане без дискомфорт или болка в тази зона.

Adidas Adizero Pro има с предостатъчно дупки за нанизване на връзки дори и за най-претенциозния бегач. При Adios 5 видяхме 8 дупки вместо стандартните 6 или 7, но при Adizero Pro нещата са още едно ниво нагоре. От външната страна на обувката са налични цели 15 дупки. По този начин всеки бегач има избор от различни комбинации за завръзване, в зависимост при коя комбинация има най-добра стабилност и комфорт.

Откъм дизайн лично на мен ми допада как са се справили дизайнерите на Adidas. Обувката не е претруфена с излишни елементи, изглежда бърза. Допада ми преливката в два цвята на пяната отстрани.

Пяна и пластина

Продължаваме към може би най-важната част от една състезателна обувка. Става дума за така наречения midsole – слоя който се намира между горната част и подметката. В него се намира пяната и евентуално някакъв вид пластина ако има такава. При Adizero Pro отново се запазва тенденцията спрямо Adios 5 – доста си приличат, но имат и разлики. При Adizero Pro отново виждаме комбинация на два типа пяна – ветерана Boost и по-новата Lightstrike. Основата е Boost, която е заобиколена от Lightstrike. Отстрани не си личи, но ако обувката се погледне отдолу може да се види, че има Boost през цялата дължина, а не само в задната част. Lightstrike е по-твърда пяна и заради това при петата се забелязва повече използване на по-мекия Boost. Това осигурява малко повече комфорт, но в същото време и вдига малко теглото към петата.

По-интересното е наличието на Carbitex пластина. Това е първата и дългоочаквана обувка от този тип в портфолиото на Adidas. Пластината е разположена през цялата дължина на обувката. Идеята е да помогне за по-малко натоварване на краката и възможност за поддържане на максимално усилия за по-дълъг период от време.

Разработката на пластината не е дело на Adidas, а на американската компания Carbitex. Тя разполага (към момента) с три модела пластини като този, който се използва в Adizero Pro носи името DFX. Този модел пластина се използва и при два модела футболни обувки от висок клас на Adidas – Speedflow Messi El Retorno и X Ghosted.1. Тъй като технологията не е разработена от Adidas, то е възможво да се използва и от други компании. Точно това са направили Scott с модела Speed Carbon RC, както и Speedland с „лесно“ запомнящото се име SL:PDX.

Подметка

Последната голяма област от една обувка за бягане е подметката. Традиционно Adidas в това отношение се справят много добре. При Adizero Pro няма изключение. В предната част виждаме голямо парче Continental гума, което е по-тънко от това в Adios 5. В задната част виждаме друг тип гума AdiWear, която служи за да поеме натоварването от стъпване на пета. AdiWear също може да се види при Adios 5, но при Adizero Pro количеството е по-малко, тъй като се търси по-ниско тегло. По средата можем да видим и така наречените Quickstripe DSP – малки парченца гума, които също са от малко по-различен материал, може да се разглеждат като миниатюрни шипове от шпайкове. Те са разположени в зона, която е съставена от нещо като тексилен материал. Вероятно на теория биха спомогнали за по-добро сцепление при бягане на писта, но на практика няма да разбера дали е така или не. Иначе изглежда интересно решение от страна на Adidas.

Бягане

Нека започна с нещо, които хората, които са бягали преди с Adizero / Adios модели на Adidas, смятат за даденост. Сцепление. При Adizero Pro то е много стабилно, без нотки на колебание. Конкретно с този модел все още не съм бягал в дъжд, но въобще не бих се притеснил да го направя. Continental гумата се е наложила като много стабилна през годините. Adizero Pro може да не е най-леката обувка, но за сметка на това е стабилна. Не бих имал притеснения и за издържливостта на материалите. Continental отново са се доказали през годините, а горната част поне към момента ми се струва добре и здраво направена.

Как е положението при бягане? И добре, и не толкова добре. Зависи от гледната точка. Ако очаквате революционна обувка, която да ви осигури усещане за оттласкавне като от мини трамплин, то това не е обувката за вас. Няма уау фактор. Усещането е повече като традиционна обувка за бягане. Причина за това, но не само, се крие във височината на обувката. За разлика от повечето модели с карбонова пластина, то Adizero Pro не е толкова висока. Петата е с височина 21.5 мм, докато при Nike Vaporfly е 40 мм. При Saucony Endorphin Pro e 39 мм.

Въпреки че Adizero Pro се рекламира като модел за маратонска дистанция, според мен е по подходящ за по-къси състезания – 5, 10 до 21 км. Най-оптимално за 10 км, тъй като за 5 км има по-леки обувки и пластина не е нужна особено. А пък при 21 км може би е по-оптимално да се използва някоя от така наречените супер обувки за маратон. Поради тази причина Adizero Pro е и с по-ниска цена от споменатите модели. Пусковата цена на пазара е 180 евро, докато на Vaporfly Next% е 250 евро.

Другата подобна обувка на Adidas Adizero Pro е Asics Metaracer. И двете обувки са първите в гамата на производителите си с карбонова пластина. И двете не са много високи. И двете се по-подходящи за около 10-километрови състезания. И двете разчитат на посредствена технология за пяна – Boost и Lightstrike от страна на Adidas и Flytefoam при Asics.

Видео

Заключение

Adidas Adizero Pro е хубава обувка, но може би не е това, което очакваха повечето хора. Не бих препоръчал обувката ако се търси алтернатива на Nike Vaporfly. Adizeo Pro е изпипан модел, свалил е тегло. Еволюция, но не и революция. Моделът на усещане е като традиционна състезателна обувка, от старата школа, а не висока и мека платформа. В моите очи това трябваше да е Adios 5. Разликите между Adios 4 и 5 бяха минимални, но вероятно на Adidas им е било нужно повече време, за да завършат adizero Pro.

В България Adidas Adizero Pro се предлага единствено в Running Zone.

Сравнение с Adios 5

Сравнение с Adios Pro

Няколко месеца след премиерата на Adizero Pro от Adidas представиха и Adizero Adios Pro. Изключително интересен модел поради няколко причини. В него вече се използва нова и добра пяна, която носи името Lightstrike Pro. Въпреки че по име е близка със стандартната Lishtstrike, то разликите са големи. Също така Adios Pro е по-висока и може да се каже, че това вече е реалния отговор на Nike Vaporfly, Saucony Endorphin Pro и останалите „супер обувки“. Подметката също е много интересен избор, защото изглежда като продукт, който е незавършен и в все още в процес на разработката. Гумата на подметката е изключително тънка и без никакви шарки. Просо няколко парчета с минимално количество гума са залепени за пяната.

Реших да напиша няколко думи и за този модел, тъй като имената са много близки и много хора се бъркат. От Adidas можеха да се справят по-добре с имената.

  • Adizero Pro – моделът в това ревю, който не е висок и с комбинация от Boost и Lightstrike. Еволюция, не революция.
  • Adizero Adios Pro – Lightstrike Pro пяна, голяма височина

Имах възможност да направя снимки на двата модела заедно, но не съм имал възможност да бягам с Adios Pro. Единствено я обух и походих малко вкъщи, но дори и при ходене се усеща разлика с Adizero Pro.

Бегаческа биография за автора: участие от 2014 година насам по различни аматьорски събития и състезания. Дистанции от 1500м в зала до ултрамаратони в България и чужбина. Част от лични времена: 5 км 17:05, 10 км 36:00, Маратон 02:52:25.

Никола Овчарски

Характеристики:

  • Бранд: adidas
  • Модел: adizero Pro
  • Премиера: лято 2020
  • Тегло: 256 гр (номер 44.5)
  • Дроп: 9.5мм
  • Височина пръсти: 12мм
  • Височина пета: 21.5мм

Вижте още

Резултати от Търново Ултра 2024

Резултати от Търново Ултра 2024

На 13 и 14 април 2024 се проведе деветото издание на Търново Ултра. Събитието съчетава в себе си трудности, изискващи физическа издръжливост и техническа подготовка

Резултати от Kaylaka Trail Run 2024

Резултати от Kaylaka Trail Run 2024

На 7 април 2024 се проведе второто издание на Kaylaka Trail Run. Състезание по красивите пътеки в парк Кайлъка, Плевен

Резултати от Дупница Рън 2024

Резултати от Дупница Рън 2024

На 7 април 2024 се проведе шестото издание на Дупница Рън. Общо 82 бегачи преминаха през 8-километровото трасе, което включва асфалт и крос-кънтри.