Ревю на adidas Supernova – завръщането на едно легендарно име

adidas Supernova

В днешното ревю ще споделя моите впечатления от adidas Supernova. Обувка, която рядко използвам, но все пак имам пробягани около 100 км. Моделът е предназначен за ежедневни леки бягания. Разполага със стандартния дроп за adidas от 10 мм, както и тегло 344 грама за моя голям номер 45 1/3.

Supernova история

Допреди няколко години Supernova беше много популярно и разпространено име в продуктовата гама на adidas. Имаше няколко серии като Supernova Glide, Supernova Sequence и Supernova ST. През 2014 година Glide 6 Boost бе смятана за една от най-добрите обувки за годината. Сериите между 6 и 8 се превърнаха в легендарни модели. Последното поколение бе Glide 9, при което обувката официално се казваше само adidas Supernova, но реално си беше Supernova Glide 9. По-важното е, че adidas направиха някои промени и модела загуби феновети си. След това наименованието Supernova бе спряно да се използва.

През 2018 adidas ребрандираха портфолиото си и вмъкнаха ново наименование Solar. Solar Drive, Solar Glide и Solar Boost бяха наследници съответно на Response Boost LT, Supernova Glide 9 Boost и Energy Boost.

adidas_Supernova Glide 6 Boost

Обратно в наши дни

След малко обобщение на историята, то стигаме до наши дни. Вече годината е 2020 и голяма маркетинг кампания на adidas стартира в цял свят. Фокусът е най-новия модел бегаческа обувка, която носи името Supernova. Новият модел няма нищо общо със Supernova Glide или някой от останалите стари модели. От adidas решават да възродят името с цел привличане на повече внимание. Но дали точно този продукт заслужава да носи това име?

adidas Supernova (2020)

При първата ми среща с новата Supernova не бях особено очарован. Вече бях натрупал опит с различни модели на adidas и още преди да съм обул Supernova ми стана ясно, че става дума за бюджетен модел, при който adidas са намалили разходите по почти всеки показател.

Горна част

Нека започнем от горната част на Supernova или така наречения upper. Като дизайн обувката изглежда добре. Аз не съм почитател на белите обувки, защото лесно се цапат, но adidas са. Често първите разцветки, които пускат на пазара от нов модел са в бяло. Разбира се след това се пускат и други варианти. Материалите, които са използвани, изглеждат издържливи. Трите характерни ленти на adidas обаче изглеждат като набързо сложени велкро лепенки. Не че това влияе по някакъв начин върху възможностите на обувката, но е свидетелство за бюджетното ориентиране на модела. При останалите модели на adidas трите ленти изглежда много по-добре и по-качествено инкорпорирани в цялостния дизайн на обувката.

adidas Supernova Upper

Bounce и Boost пяна

Продължаваме с основната съставка на една бегаческа обувка – пяната. Положението при новата Supernova не е много розово. Да, на разположение е добре познатия Boost, но само в задната част на обувката. В останалата част се използва Bounce, която е по-твърда спрямо Boost. Но вероятно е по-евтина за производство.

Подметка

Supernova е първата ми обувка на adidas за бягане, която не е изцяло с Boost. Но е и първата, която не използва Continental гума в подметката си. Партньорството между adidas и Continental датира от години. Резултатите могат да се видят в повечето модели на adidas като Adios, Boston, Energy Boost, Solar, Ultra Boost и т.н.

При Supernova наблюдаваме още един начин за намаляване на разходите. При подметката виждаме само логото на adidas. Разбира се това не означава веднага, че подметката е лоша, но със сигурност е ниво под тези, които се правят в партньорство с Continental. Не съм тествал подметката на голямо разнообразие от настилки, но забелязах че много лесно се забиват малки камъчета в улейчетата.

adidas Supernova Outsole

За какво използвам Supernova?

Рядко използвам adidas Supernova за бягане, но все пак успях да направя около 100 км с нея. Рядко я използвам, защото имам други модели в ротация, които ми предоставят повече комфорт и удоволствие. Липсата на Boost в цялата дължина на обувката прави приземяването в предната част твърдо. Бягането ми със Supernova е мудно и дървено. Мина ми мисъл през главата дали не съм се разглезил след няколко години използване на хубави и разнообразни пяни. Но Boost технологията не е нещо ново, вече съм писал за историята и в ревюто ми за Energy Boost. А и цената на Supernova не е ниска. При дебюта си моделът бе на цена около 240 лв. Да, ясно е че обувката е бюджетен модел и много от критиките щяха да са оправдани, ако не ставаше дума за цена над 200 лв. В последствие цената на Supernova постепенно започна да спада като в момента в различни промо кампании варира около 120-160лв, което е по-приемливо. Според мен Supernova е по-подходяща като фитнес обувка за използване за силови тренировки в зала. Особено в този бял цвят.

За бягане като по-добра алтернатива в портфолиото на adidas бих посочил Solar Drive. Да, моделът е от 2018, но предлага пълна Boost пяна, което се отразява под формата на повече комфорт. В повечето случаи Solar Drive може да се намери и на по-ниски цени. А ако се търси повече скорост, то adidas SL20 е много лек модел подходящ за бързи и къси тренировки.

Supernova+

Легендарното име на Supernova не трябваше да бъде изваждано от архивите за толкова посредствен модел. Да, вероятно adidas да успели да генерират достатъчно продажби в следствие на големите маркетинг кампании, но надали повечето купувачи ще останат с положително мнение за модела и името.

Година по-късно adidas представиха обновен модел под името Supernova+. Не съм имал възможност да тествам модела, но се забелязват разлики в предната част на обувката, където се е появило малко парче Boost пяна. Вероятно това ще направи бягането малко по-комфортно, но все още не става дума за пълна Boost подметка.

adidas Supernova Plus

Бегаческа биография за автора: участие от 2014 година насам по различни аматьорски събития и състезания. Дистанции от 1500м в зала до ултрамаратони в България и чужбина. Част от лични времена: 5 км 17:05, 10 км 36:00, Маратон 02:52:25.

Никола Овчарски

Характеристики:

  • Бранд: adidas
  • Модел: Supernova
  • Премиера: лято 2020
  • Тегло: 344 гр (номер 45 1/3)
  • Дроп: 10 мм
  • Височина пръсти: 22 мм
  • Височина пета: 32 мм

Вижте още

Резултати от Търново Ултра 2024

Резултати от Търново Ултра 2024

На 13 и 14 април 2024 се проведе деветото издание на Търново Ултра. Събитието съчетава в себе си трудности, изискващи физическа издръжливост и техническа подготовка

Резултати от Kaylaka Trail Run 2024

Резултати от Kaylaka Trail Run 2024

На 7 април 2024 се проведе второто издание на Kaylaka Trail Run. Състезание по красивите пътеки в парк Кайлъка, Плевен

Резултати от Дупница Рън 2024

Резултати от Дупница Рън 2024

На 7 април 2024 се проведе шестото издание на Дупница Рън. Общо 82 бегачи преминаха през 8-километровото трасе, което включва асфалт и крос-кънтри.