Ревю на Adidas Terrex Two Ultra Parley – Ultraboost за планината

Adidas Terrex Two Ultra Parley

Terrex моделите са много. Ама наистина много, Това е защото adidas обединяват всичките си планински модели под тази шапка. Независимо дали става дума за по-минимилистична състезателна обувка или за тежка обувка за преходи. А и всяка година се пускат много нови модели. Но за това вече писах в ревюто ми за Terrex Speed Pro SG преди месец. Нека да го спестя сега и да продължа нататък.

Ultraboost за планина?

Нека малко да сменим темата и да се насочим към асфалта, където традиционно е силата на adidas. Ultraboost е бих казал легендарна линия от обувки. Линия, която е комбинира така наречения лайфстайл и бегаческа обувка в едно. Полагат се много усилия за модерен и атрактивен външен вид с възможност и за бягане ако се наложи. Но това е при асфалтовите бегачи. Какво остава за планинските бегачи? Вече има решение.

Terrex Two Ultra Parley

Представям ви adidas Terrex Two Ultra Parley. Много дълго име, зад което стои много приятна обувка. На пръв поглед може да изглежда като поредната обувка излязла от Terrex конвейра на adidas, но не е съвсем така. И в следвашите редове ще ви разкажа защо.

Нека първо да кажа. Че Ultra Parley тежи 357 гр за моя номер 45 1/3. Имам пробягани около 100 км с модела изцяло на Витоша планина в предимно сухи условия.

Горна част

Започваме с горната част на обувката или така наречения upper. Това може би е и по-интерната част от модела. Използвана материя е Primeknit. Повечето маратонки обикновено имат горна част съставена от куп материали, които са зашити заедно. При Primeknit горната част е плетена като едно парче. По този начин се осигурява много приятен комфорт. Създава се усещане като да обуеш чорап. Друг модел на adidas, който използва тази технология, е Ultraboost 21 например.

Обувката няма традиционен език. Връзките минават през цялото парче upper. Над тях е изобразено числото 320, което се отнася за теглото на обувката (за размер 42 2/3).

Пяна

Дебелината на Terrex Two Ultra Parley в предната част е 23мм, а в задната – 29мм. Това се равнява на балансиран дроп от 6мм. За сравнение по-състезателно ориентираната Terrex Speed Pro SG е с 4мм, а асфалтовите обувки на adidas предимно са 10мм. Използваната технология за пяна е Boost. Макар и вече да не блести с особени показатели откъм отскокливост към днешна дата (спрямо по-модерни технологии), то Boost е напълно достатъчна за целите на модела. Един от плюсовете на Boost е, че има дълъг живот, включително и при студени температури, където по-модерните PEBA базирани пяна не се представят оптимално.

Adidas Terrex Two Ultra Parley

Подметка

При подметката вижаме отново традиционното партньорство между adidas и Continental. Гумата на Continental е с добро качество, а към нея има и малки зъбци с дебелина около 3.5 – 4мм. Отново за сравнение Speed Pro SG е със 7мм и е предвидена за по-кални условия. Terrex Two Ultra Parley е по-универсална обувка.

Adidas Terrex Two Ultra Parley

Бягане

Както вече споменах в началото имам около 100 км пробягани с Terrex Speed Parley. Това не е кой знае какво, но и обувката не я ползвам много често, тъй като при хубаво време често бягам на Витоша с асфалтови обувки. При наличие на кал обаче обувам Parley-то и върши чудесна работа. Не става дума за състезания, тъй като обувката не е лека. Височината не осигурява и пефектна стабилност при рязка смяна на движението. За тренировъчни бягание и за разходки обаче върши чудесна работа. Сцеплението е адекатво, а голямото количество Boost пяна осигурява и комфорт.

Подобна е ситуацията и с горната част на обувката. Primeknit маетрията е много конфортна е не знам да има друга обувка за планинско бягане, която да използва подобна. Обаче не осигутява перфектно заключване на крака, което би се търсило при състезателна обувка.

Adidas Terrex Two Ultra Parley

Parley

Може би се чудите какво означава „Parley“ в името на обувката? Това показва че за производството са използвани Parley Ocean Plastic материали, тоест от рециклирана пластмаса от океани. Предполага се че около 8 милиона тона пластмаса се озовават в океаните всяка година. Чрез Parley инициативата малка част от тази пластмаса се преизползва.

Parley

Бегаческа биография за автора: участие от 2014 година насам по различни аматьорски събития и състезания. Дистанции от 1500м в зала до ултрамаратони в България и чужбина. Част от лични времена: 5 км 17:05, 10 км 36:00, Маратон 02:52:25.

Никола Овчарски

Характеристики:

  • Бранд: adidas
  • Модел: Adidas Terrex Two Ultra Parley
  • Премиера: пролет 2020
  • Тегло: 357 гр (номер 45 1/3)
  • Дроп: 6 мм
  • Височина пръсти: 23мм
  • Височина пета: 29мм

Вижте още

Резултати от Lyulin Trail Run 2024

Резултати от Lyulin Trail Run 2024

На 9 юни 2024 се проведе поредното издание на Lyulin Trail Run. Състезанието от календара на Trail Series се проведе в района около град Банкя и Люлин планина. Времето бе топло, а дистанциите традиционно три – 5.5 км, 12 км и 17 км.

Резултати от Rhodo Rock 2024

Резултати от Rhodo Rock 2024

На 8 юни 2024 се проведе първото издание на Rhodo Rock. Състезание по планинско бягане, което предложи избор от 3 дистанции