Супер обувките на 2021

През последните години се наблюдава голям бум на така наречените super shoes (супер обувки). Става дума за състезателни модели за бягане с олекотена конструкция, голямо количество пяна и някакъв вид карбонов елемент. Комбинацията предоставя отскокливост, бързина и по-малка загуба на енергия спрямо традидионните бегачески обувки. Досега този тип модели бяха проектирани за използване на дълги дистанции, основно маратонска и полумаратонска. За няколко години при мъжене и при жените паднаха различни рекорди. Но вече производителите започват да експериментират и с модели проектирани за по-къси състезания от 5 и 10 км.

В следващите редове ще ви покажа в края на 2021 година кои са актуалните супер обувки от всяка по-известна марка. Теглого им се отнася за мъжки US номер 9 или около 41⅓ номер по европейски стандарт, в зависимост от производителя.

Nike Vaporfly Design

Adidas Adizero Adios Pro 2

Тегло: 8.0 oz / 227 грама
Височина пръсти: 30.5 мм
Височина пета: 39 мм
Дроп: 8.5 мм

Второто поколение Adios Pro се появи през 2021. Докато първото Pro изглеждаше като прототип, експериментален продукт за опипване на почвата, то при Pro 2 нещата вече са изпипани. След успеха (по време на състезания) на оригиналното Pro при второто поколение adidas доразвиха идеята и създадоха доста изпипан продукт.

Adios Pro 2 разполага с най-добрата пяна на adidas – Lightstrike Pro. В предната половина на обувката са разположени 5 броя карбонови EnergyRods, които следват пръстите на крака. В задната половина се намира и карбонова основа. Ъпърът е от тънкия Celermesh, който е познат и от други модели на марката като Adizero Pro. Като стана дума за Adizero Pro това е друг модел с карбонова пластина, който използва по-нисък клас пяна, по-нисък е и е предвиден за по-къси дистанции.

През декември 2021 adidas представиха и Takumi Sen 8. Модел, който представлява нещо като Adios Pro 2, но в по-компактни размери и предназначение за състезания между 5 и 10 км.

Prime X е още един модел, който пък е уголемена версия на Adios Pro 2. С по-висока подметка, достигаща цели 50 мм и още повече Lightstrike Pro пяна. Това е модел, който не влиза в разрешените ограниченията за състезания и поради тади причина е създаден повече като експеримент.

Adidas Adizero Adios Pro 2

Asics MetaSpeed Sky

Тегло: 7.3 oz / 207 грама
Височина пръсти: 33 мм
Височина пета: 38 мм
Дроп: 5 мм

След малък застой през последните години Asics разработиха много добра и модерна пяна, която да ги изправи срещу най-добрите на пазара. FlyteFoam Turbo е въпросната технология пяна, а в допълнение към нея в MetaSpeed Sky е налична и карбонова пластина.

MetaSpeed Edge също е нов модел от Asics, който е интересен и се разполага с карбонова пластина.

Asics MetaSpeed Sky

Brooks Hyperion Elite 2

Тегло: 7.4 oz / 210 грама
Височина пръсти: 27 мм
Височина пета: 35 мм
Дроп: 8 мм

Маратонският състезател в портфолиото на Brooks се казва Hyperion Elite 2. Както подсказва името това е второ поколение на модела, при който Brooks са събрали обратна връзка от първото поколение и са направили някои подобрения. Пяната в Hyperion Elite 2 е DNA Flash и е най-бързата пяна в сравнение с останалите предложения на Brooks – DNA LOFT, BioMoGo DNA и DNA AMP.

Brooks Hyperion Elite 2

Hoka Rocket X

Тегло: 7.5 oz / 213 грама
Височина пръсти: 30 мм
Височина пета: 35 мм
Дроп: 5 мм

Hoka бяха едни от първите, които пуснаха на пазара модел с карбонова пластина. Става дума за модела Hoka Carbon X, който бе проектиран за малко по-дълги от маратон дистанции. През май 2019 Jim Walmsley подобри най-доброто време на 50 мили в специалния Project X. По-късно се появи и второ поколение Carbon X 2, което в момента е на пазара.

Но тук става дума за друг модел, който се предлага паралелно с Carbon X 2. Става дума за моделът Rocket X, който е по-лек с 28 грама. Разполага с CMEVA (compression-molded EVA) пяна и разбира се карбонова пластина.

Hoka Rocket X

New Balance FuelCell RC Elite v2

Тегло: 7.8 oz / 221 грама
Височина пръсти: 28 мм
Височина пета: 36 мм
Дроп: 8 мм

New Balance не са много популярни на пазара в България, но на други пазари FuelCell RC Elite v2 може да се види на различни маратони. Моделът е много успешен и това се дължи основно на FuelCell пяната, която отново работи в партньорство с карбонова пластина.

New-Balance-FuelCell-RC-Elite-2

Nike Air Zoom Alphafly NEXT%

Тегло: 7.4 oz / 210 грама
Височина пръсти: 36 мм
Височина пета: 40 мм
Дроп: 4 мм

Alphafly Next% е най-доброто, на което са способни от Nike. Модел, който може да се види върху краката на голяма част от най-добрите атлети. Най-бързата маратонска обувка в гамата на Nike, но много атлети все още предпочитат Vaporfly. Alphafly не е наследник на Vaporfly, както си мислят много хора, а е създаден да се предлага паралелно. Alphafly на хартия е по-бърз модел, но изисква перфектни условия откъм трасе, защото е по-нестабилна обувка, а и не пасва на всеки крак.

Поради тази причина включвам и Next% 2 в списъка, тъй като в доста случаи се избира пред Alphafly Next%.

Nike Air Zoom Alphafly NEXT%

Nike ZoomX Vaporfly Next% 2

Тегло: 6.9 oz / 196 грама
Височина пръсти: 32 мм
Височина пета: 40 мм
Дроп: 8 мм

Актуалното поколение на Vaporfly. Име, с което основно се свързва успеха на така наречените супер обувки. Модел, който се ползва от други производители за пример и сравнение.

Nike ZoomX Vaporfly Next% 2

On Cloudboom Echo

Тегло: 7.76 oz / 220 грама
Височина пръсти: – мм
Височина пета: – мм
Дроп: 9 мм

On са уникални със своя дизайн. Въпреки това не пропуснаха да се включат към актуалния тренд. Cloudboom Echo е техния състезателен модел с карбонова пластина.

On Cloudboom Echo

Puma Deviate Nitro Elite

Тегло: 9.4 oz / 266 грама
Височина пръсти: 28 мм
Височина пета: 38 мм
Дроп: 8 мм

Puma през 2021 се завърнаха ударно на пазара на бегачески обувки след няколкогодишна пауза. Представиха много качествена Nitro пяна и няколко модела, които я използват. За моделът Deviate Nitro Elite обаче представиха още по-добра пяна, която носи името Nitro Elite Foam и е на основата на PEBA.

Deviate Nitro Elite е по-тежка обувка от конкурентните, но въпреки това има голяма популярност към модела и много често няма наличност.

Puma Deviate Nitro Elite

Saucony Endorphin Pro 2

Тегло: 7.5 oz / 213 грама
Височина пръсти: 27.5 мм
Височина пета: 39 мм
Дроп: 35.5 мм

Endorphin Pro е серията на Saucony проектирана да се бори с маратонската дистанция от 42.2 км. Второто поколение Pro 2 не е радикална промяна спрямо първото поколение, но усъвършенства модела. Saucony също разчитат на PEBA базирана пяна, която носи името PWRRUN PB.

По-късно през 2021 Saucony представиха и още по-подробен вариант Endorphin Pro+. Теглото при този варинт е намалено със 17 грама до 196, но и цената е повишена.

Наскоро Saucony показаха и Endorphin Pro 3, който ще се пусна на пазара следващата година.

Saucony Endorphin Pro 2

Skechers GOrun Razor 3 Elite Hyper

Тегло: 5.7 oz / 162 грама
Височина пръсти: 24 мм
Височина пета: 28 мм
Дроп: 4 мм

GOrun Razor 3 Elite Hyper е базиран на стандартния Razor 3, но добавя и ключовата за този списък карбонова пластина. Моделът е изключително лек, използва HyperBurst пяна. Elite Hyper е и по-ниска и повечето хора избират модела за по-къси състезания, заради липсата на повече омекотяване за по-дълги дистанции.

Skechers GOrun Razor 3 Elite Hyper

The North Face Flight Vectiv

Тегло: 10.4 oz / 295 грама
Височина пръсти: 28 мм
Височина пета: 34 мм
Дроп: 6 мм

Flight Vectiv се отличава от останалите обувки в този списък. Причината е, че това е трейл обувка. Досега карбоновите пластини се използваха в състезанелни обувки за шосе, но вероятно през 2022г. ще започнем да виждаме и трейл модели. Flight Vectiv е точно такъв и поради тази причина теглото е по-високо. Обувката разполага с повече защита, която е нужна при планински ултрамаратонски бягания.

The North Face Flight Vectiv

Вижте още

Резултати от Lyulin Trail Run 2024

Резултати от Lyulin Trail Run 2024

На 9 юни 2024 се проведе поредното издание на Lyulin Trail Run. Състезанието от календара на Trail Series се проведе в района около град Банкя и Люлин планина. Времето бе топло, а дистанциите традиционно три – 5.5 км, 12 км и 17 км.

Резултати от Rhodo Rock 2024

Резултати от Rhodo Rock 2024

На 8 юни 2024 се проведе първото издание на Rhodo Rock. Състезание по планинско бягане, което предложи избор от 3 дистанции