Супер обувките на 2021

През последните години се наблюдава голям бум на така наречените super shoes (супер обувки). Става дума за състезателни модели за бягане с олекотена конструкция, голямо количество пяна и някакъв вид карбонов елемент. Комбинацията предоставя отскокливост, бързина и по-малка загуба на енергия спрямо традидионните бегачески обувки. Досега този тип модели бяха проектирани за използване на дълги дистанции, основно маратонска и полумаратонска. За няколко години при мъжене и при жените паднаха различни рекорди. Но вече производителите започват да експериментират и с модели проектирани за по-къси състезания от 5 и 10 км.

В следващите редове ще ви покажа в края на 2021 година кои са актуалните супер обувки от всяка по-известна марка. Теглого им се отнася за мъжки US номер 9 или около 41⅓ номер по европейски стандарт, в зависимост от производителя.

Nike Vaporfly Design

Adidas Adizero Adios Pro 2

Тегло: 8.0 oz / 227 грама
Височина пръсти: 30.5 мм
Височина пета: 39 мм
Дроп: 8.5 мм

Второто поколение Adios Pro се появи през 2021. Докато първото Pro изглеждаше като прототип, експериментален продукт за опипване на почвата, то при Pro 2 нещата вече са изпипани. След успеха (по време на състезания) на оригиналното Pro при второто поколение adidas доразвиха идеята и създадоха доста изпипан продукт.

Adios Pro 2 разполага с най-добрата пяна на adidas – Lightstrike Pro. В предната половина на обувката са разположени 5 броя карбонови EnergyRods, които следват пръстите на крака. В задната половина се намира и карбонова основа. Ъпърът е от тънкия Celermesh, който е познат и от други модели на марката като Adizero Pro. Като стана дума за Adizero Pro това е друг модел с карбонова пластина, който използва по-нисък клас пяна, по-нисък е и е предвиден за по-къси дистанции.

През декември 2021 adidas представиха и Takumi Sen 8. Модел, който представлява нещо като Adios Pro 2, но в по-компактни размери и предназначение за състезания между 5 и 10 км.

Prime X е още един модел, който пък е уголемена версия на Adios Pro 2. С по-висока подметка, достигаща цели 50 мм и още повече Lightstrike Pro пяна. Това е модел, който не влиза в разрешените ограниченията за състезания и поради тади причина е създаден повече като експеримент.

Adidas Adizero Adios Pro 2

Asics MetaSpeed Sky

Тегло: 7.3 oz / 207 грама
Височина пръсти: 33 мм
Височина пета: 38 мм
Дроп: 5 мм

След малък застой през последните години Asics разработиха много добра и модерна пяна, която да ги изправи срещу най-добрите на пазара. FlyteFoam Turbo е въпросната технология пяна, а в допълнение към нея в MetaSpeed Sky е налична и карбонова пластина.

MetaSpeed Edge също е нов модел от Asics, който е интересен и се разполага с карбонова пластина.

Asics MetaSpeed Sky

Brooks Hyperion Elite 2

Тегло: 7.4 oz / 210 грама
Височина пръсти: 27 мм
Височина пета: 35 мм
Дроп: 8 мм

Маратонският състезател в портфолиото на Brooks се казва Hyperion Elite 2. Както подсказва името това е второ поколение на модела, при който Brooks са събрали обратна връзка от първото поколение и са направили някои подобрения. Пяната в Hyperion Elite 2 е DNA Flash и е най-бързата пяна в сравнение с останалите предложения на Brooks – DNA LOFT, BioMoGo DNA и DNA AMP.

Brooks Hyperion Elite 2

Hoka Rocket X

Тегло: 7.5 oz / 213 грама
Височина пръсти: 30 мм
Височина пета: 35 мм
Дроп: 5 мм

Hoka бяха едни от първите, които пуснаха на пазара модел с карбонова пластина. Става дума за модела Hoka Carbon X, който бе проектиран за малко по-дълги от маратон дистанции. През май 2019 Jim Walmsley подобри най-доброто време на 50 мили в специалния Project X. По-късно се появи и второ поколение Carbon X 2, което в момента е на пазара.

Но тук става дума за друг модел, който се предлага паралелно с Carbon X 2. Става дума за моделът Rocket X, който е по-лек с 28 грама. Разполага с CMEVA (compression-molded EVA) пяна и разбира се карбонова пластина.

Hoka Rocket X

New Balance FuelCell RC Elite v2

Тегло: 7.8 oz / 221 грама
Височина пръсти: 28 мм
Височина пета: 36 мм
Дроп: 8 мм

New Balance не са много популярни на пазара в България, но на други пазари FuelCell RC Elite v2 може да се види на различни маратони. Моделът е много успешен и това се дължи основно на FuelCell пяната, която отново работи в партньорство с карбонова пластина.

New-Balance-FuelCell-RC-Elite-2

Nike Air Zoom Alphafly NEXT%

Тегло: 7.4 oz / 210 грама
Височина пръсти: 36 мм
Височина пета: 40 мм
Дроп: 4 мм

Alphafly Next% е най-доброто, на което са способни от Nike. Модел, който може да се види върху краката на голяма част от най-добрите атлети. Най-бързата маратонска обувка в гамата на Nike, но много атлети все още предпочитат Vaporfly. Alphafly не е наследник на Vaporfly, както си мислят много хора, а е създаден да се предлага паралелно. Alphafly на хартия е по-бърз модел, но изисква перфектни условия откъм трасе, защото е по-нестабилна обувка, а и не пасва на всеки крак.

Поради тази причина включвам и Next% 2 в списъка, тъй като в доста случаи се избира пред Alphafly Next%.

Nike Air Zoom Alphafly NEXT%

Nike ZoomX Vaporfly Next% 2

Тегло: 6.9 oz / 196 грама
Височина пръсти: 32 мм
Височина пета: 40 мм
Дроп: 8 мм

Актуалното поколение на Vaporfly. Име, с което основно се свързва успеха на така наречените супер обувки. Модел, който се ползва от други производители за пример и сравнение.

Nike ZoomX Vaporfly Next% 2

On Cloudboom Echo

Тегло: 7.76 oz / 220 грама
Височина пръсти: – мм
Височина пета: – мм
Дроп: 9 мм

On са уникални със своя дизайн. Въпреки това не пропуснаха да се включат към актуалния тренд. Cloudboom Echo е техния състезателен модел с карбонова пластина.

On Cloudboom Echo

Puma Deviate Nitro Elite

Тегло: 9.4 oz / 266 грама
Височина пръсти: 28 мм
Височина пета: 38 мм
Дроп: 8 мм

Puma през 2021 се завърнаха ударно на пазара на бегачески обувки след няколкогодишна пауза. Представиха много качествена Nitro пяна и няколко модела, които я използват. За моделът Deviate Nitro Elite обаче представиха още по-добра пяна, която носи името Nitro Elite Foam и е на основата на PEBA.

Deviate Nitro Elite е по-тежка обувка от конкурентните, но въпреки това има голяма популярност към модела и много често няма наличност.

Puma Deviate Nitro Elite

Saucony Endorphin Pro 2

Тегло: 7.5 oz / 213 грама
Височина пръсти: 27.5 мм
Височина пета: 39 мм
Дроп: 35.5 мм

Endorphin Pro е серията на Saucony проектирана да се бори с маратонската дистанция от 42.2 км. Второто поколение Pro 2 не е радикална промяна спрямо първото поколение, но усъвършенства модела. Saucony също разчитат на PEBA базирана пяна, която носи името PWRRUN PB.

По-късно през 2021 Saucony представиха и още по-подробен вариант Endorphin Pro+. Теглото при този варинт е намалено със 17 грама до 196, но и цената е повишена.

Наскоро Saucony показаха и Endorphin Pro 3, който ще се пусна на пазара следващата година.

Saucony Endorphin Pro 2

Skechers GOrun Razor 3 Elite Hyper

Тегло: 5.7 oz / 162 грама
Височина пръсти: 24 мм
Височина пета: 28 мм
Дроп: 4 мм

GOrun Razor 3 Elite Hyper е базиран на стандартния Razor 3, но добавя и ключовата за този списък карбонова пластина. Моделът е изключително лек, използва HyperBurst пяна. Elite Hyper е и по-ниска и повечето хора избират модела за по-къси състезания, заради липсата на повече омекотяване за по-дълги дистанции.

Skechers GOrun Razor 3 Elite Hyper

The North Face Flight Vectiv

Тегло: 10.4 oz / 295 грама
Височина пръсти: 28 мм
Височина пета: 34 мм
Дроп: 6 мм

Flight Vectiv се отличава от останалите обувки в този списък. Причината е, че това е трейл обувка. Досега карбоновите пластини се използваха в състезанелни обувки за шосе, но вероятно през 2022г. ще започнем да виждаме и трейл модели. Flight Vectiv е точно такъв и поради тази причина теглото е по-високо. Обувката разполага с повече защита, която е нужна при планински ултрамаратонски бягания.

The North Face Flight Vectiv

Вижте още

Резултати от XL Бистрица 2024

Резултати от XL Бистрица 2024

На 11 февруари 2024 се проведе поредното издание на XL Бистрица. Състезание от календара на XLkmrun, организирано от 5kmrun

Резултати от Golyam Sechko Run 2024

Резултати от Golyam Sechko Run 2024

На 22 януари 2024 стартира дванадесети сезон на състезанията по планинско бягане от веригата Trail Series. Golyam Sechko Run посрещна участниците