Ревю на adidas SolarBoost 19 – стилно дейли

SolarBoost 19 е второто поколение на adidas SolarBoost. Първият модел излиза през пролетта на 2018, а обновената версия излиза следващата година откъдето идва и името на модела – SolarBoost 19. Разликите се състоят единствено в промяна на ъпъра, докато останалата част от обувката не е променена. През 2021 adidas представят третото поколение, което носи логичното име SolarBoost 3 и при което вече се наблюда по-голяма промяна, но днес ще разгледаме SolarBoost 19.

SolarBoost 19

Adidas Solar Boost 19 е тренировъчна обувка за ежедневни бягания. При дебюта на Solar брандинга на adidas през 2018 са представени три модела – Solar Drive, Solar Glide и Solar Boost. От трите модела SolarBoost е най-скъпия и наследява популярния Energy Boost, за който вече съм писал ревю.

Теглото на SolarBoost 19 за номер 45 1/3 е 299 грама. Това е с 47 грама по-малко от Energy Boost и 101 грама по-малко от UltraBoost 21. По тази начин SolarBoost 19 нито е много лека, нито е прекалено тежка. Нормална стойност за модел, който е таргетират за ежедневни бягания, без скоростни тренировки или състезания.

Ъпър

Започваме с горната част. При първото поколение на SolarBoost adidas използваха Techfit ъпър, който също бе използван в Energy Boost. Не е изненадващо да се види отново, защото все пак става дума за модел, който е директнен наследник. Просто вече не използва същото име, заради ребрандиране. Според официалният сайт на adidas горната част на SolarBoost 19 се състои от Air mesh upper с подплата от текстил. С други думи става дума за лек плетен материал с подсилени шевове. Конструкцията се състои от няколко слоя, които позволяват да се разтяга когато е нужно, но и да запазва структурата си по време на бягане. Комфортът при пръстите е налице, обувката не е тясна, дишаемостта е добра. При езикът и яката на петата (heel counter) има подплата за комфорт. При петата е по-солидна. От двете страни на петата има пластмасови елементи за стабилност. Поради някаква причина adidas обичат да използват някакъв вид пластмасови елементи в обувките си. В UltraBoost и в Energy Boost например има пластмасови клетки, които държат ъпъра..

Традиционно adidas предлат моделите си в широка гама от различни разцветки. SolarBoost 19 не е изключение. Вариантът, който аз имам, е основно в бяло, но със сини и червени акценти. Харесва ми, че цветовете не са прекалено крещящи и мога да използвам обувката и в ежедневието си. Откъм издържливост засега за 400 км не съм имал проблеми, но предполагам че в някой момент някой от червените или сините конци ще се разплетят.

Boost

SolarBoost 19 е поредният модел на adidas, който разчита на Boost пяна. Не че това не се подразбира от името на модела, но все пак нека да е съвсем ясно. За Boost няколко пъти вече е ставало дума, основно в ревюто за Energy Boost. Накратко Boost технологията дебютира преди почти 10 години и е нещо революционно за времето си. Към наши дни вече не е толкова уникална, но все пак достатъчно добра. За по-новите си и бързи модели adidas започнаха да преминават съм по-новата Lighstrike Pro пяна, но все пак остават много модели, които разчитат на Boost. Голяма част от клиентите на adidas свързват бранда точно с Boost. Пяната се е доказала с времето, че е много издържлива и осигурява достатъчно отскокливост.

В средата на SolarBoost 19 се намира още нещо характерно за adidas – система Torsion. Това е дълго пластмасово парче, което осигурява опора на свода на крака. Служи като мост между предната и задната част на обувката и спомага за стабилно движение.

adidas SolarBoost 19

Подметка

Подметката на SolarBoost 19 се състои от едно голямо парче Continental гума. Наименованието на тази шарка е Stretchweb и е познато от други модели на adidas. Приликите между SolarBoost и Energy Boost продължават като дизайна на подметката и Torsion системата директно са пренесени от стария модел към по-новия. Голямото количество пяна означава едно – висока издържливост. Нещо, което е важно за обувка, чиято цел е да навърти голям обем, а не да гони скоростни рекорди. Според мен поне 1000 км обем няма да са проблем за обувката.

Бягане

Бягането с adidas SolarBoost 19 не е нещо… вълнуващо. Няма нещо, с което да се отличи. Това е обувка предназначена за леки бягания. Целта е да е издържлива и комфортна. В случаят на adidas цел е и да изглежда добре. Според мен и по трите показателя SolarBoost 19 се справя добре. Това е обувка, която не я мисля. Обувам я когато просто искам да излезна и да побягам. Използвам я и за ежедневна, тъй като изглежда добра и е комфортна.

SolarBoost 19 е първият ми избор за обувка в специалната категория „За пътуване“. Тоест обувка, която взимам на почивка и искам да я ползвам за разходки, за малко бягане евентуално и разбира се за снимки от пътуването. Да мога да върша всичко с нея, за да не нося втори чифт за бягане например.

В сравнение с UltraBoost моделите на adidas SolarBoost е по-малко лайфстайл обувка и повече предназначена за бягане.

Въпреки че не е нов модел, SolarBoost 19 още се предлага по-магазините паралелно с по-новия SolarBoost 3. Хубавото на старите модели е, че обикновено са намалени на по-ниски цени.

adidas SolarBoost 19 Weight

Бегаческа биография за автора: участие от 2014 година насам по различни аматьорски събития и състезания. Дистанции от 1500м в зала до ултрамаратони в България и чужбина. Част от лични времена: 5км 17:13, Маратон 02:58:16.

Никола Овчарски

Характеристики:

  • Бранд: adidas
  • Модел: SolarBoost 19
  • Премиера: лято 2019
  • Тегло: 299 гр (номер 45 1/3)
  • Дроп: 10 мм
  • Височина пръсти: 22 мм
  • Височина пета: 32 мм

Вижте още

Резултати от Тракия Ултра 2023

Резултати от Тракия Ултра 2023

На 27 май 2023 се проведе поредното изданиe на ултрамаратона Thracian Ultra – Тракия Ултра. Старт/финалът на състезанието се намира в село Широка лъка.

Резултати от Бистрица Рън 2023

Резултати от Бистрица Рън 2023

На 24 май 2023 се проведе петото издание на Бистрица Рън. На Витоша по пътеките в района на Бистрица Мирослав Спасов и миналогодишната победителка Билсерин Сюлейман спечелиха