Ревю на adidas SolarBoost 19 – стилно дейли

SolarBoost 19 е второто поколение на adidas SolarBoost. Първият модел излиза през пролетта на 2018, а обновената версия излиза следващата година откъдето идва и името на модела – SolarBoost 19. Разликите се състоят единствено в промяна на ъпъра, докато останалата част от обувката не е променена. През 2021 adidas представят третото поколение, което носи логичното име SolarBoost 3 и при което вече се наблюда по-голяма промяна, но днес ще разгледаме SolarBoost 19.

SolarBoost 19

Adidas Solar Boost 19 е тренировъчна обувка за ежедневни бягания. При дебюта на Solar брандинга на adidas през 2018 са представени три модела – Solar Drive, Solar Glide и Solar Boost. От трите модела SolarBoost е най-скъпия и наследява популярния Energy Boost, за който вече съм писал ревю.

Теглото на SolarBoost 19 за номер 45 1/3 е 299 грама. Това е с 47 грама по-малко от Energy Boost и 101 грама по-малко от UltraBoost 21. По тази начин SolarBoost 19 нито е много лека, нито е прекалено тежка. Нормална стойност за модел, който е таргетират за ежедневни бягания, без скоростни тренировки или състезания.

Ъпър

Започваме с горната част. При първото поколение на SolarBoost adidas използваха Techfit ъпър, който също бе използван в Energy Boost. Не е изненадващо да се види отново, защото все пак става дума за модел, който е директнен наследник. Просто вече не използва същото име, заради ребрандиране. Според официалният сайт на adidas горната част на SolarBoost 19 се състои от Air mesh upper с подплата от текстил. С други думи става дума за лек плетен материал с подсилени шевове. Конструкцията се състои от няколко слоя, които позволяват да се разтяга когато е нужно, но и да запазва структурата си по време на бягане. Комфортът при пръстите е налице, обувката не е тясна, дишаемостта е добра. При езикът и яката на петата (heel counter) има подплата за комфорт. При петата е по-солидна. От двете страни на петата има пластмасови елементи за стабилност. Поради някаква причина adidas обичат да използват някакъв вид пластмасови елементи в обувките си. В UltraBoost и в Energy Boost например има пластмасови клетки, които държат ъпъра..

Традиционно adidas предлат моделите си в широка гама от различни разцветки. SolarBoost 19 не е изключение. Вариантът, който аз имам, е основно в бяло, но със сини и червени акценти. Харесва ми, че цветовете не са прекалено крещящи и мога да използвам обувката и в ежедневието си. Откъм издържливост засега за 400 км не съм имал проблеми, но предполагам че в някой момент някой от червените или сините конци ще се разплетят.

Boost

SolarBoost 19 е поредният модел на adidas, който разчита на Boost пяна. Не че това не се подразбира от името на модела, но все пак нека да е съвсем ясно. За Boost няколко пъти вече е ставало дума, основно в ревюто за Energy Boost. Накратко Boost технологията дебютира преди почти 10 години и е нещо революционно за времето си. Към наши дни вече не е толкова уникална, но все пак достатъчно добра. За по-новите си и бързи модели adidas започнаха да преминават съм по-новата Lighstrike Pro пяна, но все пак остават много модели, които разчитат на Boost. Голяма част от клиентите на adidas свързват бранда точно с Boost. Пяната се е доказала с времето, че е много издържлива и осигурява достатъчно отскокливост.

В средата на SolarBoost 19 се намира още нещо характерно за adidas – система Torsion. Това е дълго пластмасово парче, което осигурява опора на свода на крака. Служи като мост между предната и задната част на обувката и спомага за стабилно движение.

adidas SolarBoost 19

Подметка

Подметката на SolarBoost 19 се състои от едно голямо парче Continental гума. Наименованието на тази шарка е Stretchweb и е познато от други модели на adidas. Приликите между SolarBoost и Energy Boost продължават като дизайна на подметката и Torsion системата директно са пренесени от стария модел към по-новия. Голямото количество пяна означава едно – висока издържливост. Нещо, което е важно за обувка, чиято цел е да навърти голям обем, а не да гони скоростни рекорди. Според мен поне 1000 км обем няма да са проблем за обувката.

Бягане

Бягането с adidas SolarBoost 19 не е нещо… вълнуващо. Няма нещо, с което да се отличи. Това е обувка предназначена за леки бягания. Целта е да е издържлива и комфортна. В случаят на adidas цел е и да изглежда добре. Според мен и по трите показателя SolarBoost 19 се справя добре. Това е обувка, която не я мисля. Обувам я когато просто искам да излезна и да побягам. Използвам я и за ежедневна, тъй като изглежда добра и е комфортна.

SolarBoost 19 е първият ми избор за обувка в специалната категория „За пътуване“. Тоест обувка, която взимам на почивка и искам да я ползвам за разходки, за малко бягане евентуално и разбира се за снимки от пътуването. Да мога да върша всичко с нея, за да не нося втори чифт за бягане например.

В сравнение с UltraBoost моделите на adidas SolarBoost е по-малко лайфстайл обувка и повече предназначена за бягане.

Въпреки че не е нов модел, SolarBoost 19 още се предлага по-магазините паралелно с по-новия SolarBoost 3. Хубавото на старите модели е, че обикновено са намалени на по-ниски цени.

adidas SolarBoost 19 Weight

Бегаческа биография за автора: участие от 2014 година насам по различни аматьорски събития и състезания. Дистанции от 1500м в зала до ултрамаратони в България и чужбина. Част от лични времена: 5 км 17:05, 10 км 36:00, Маратон 02:52:25.

Никола Овчарски

Характеристики:

  • Бранд: adidas
  • Модел: SolarBoost 19
  • Премиера: лято 2019
  • Тегло: 299 гр (номер 45 1/3)
  • Дроп: 10 мм
  • Височина пръсти: 22 мм
  • Височина пета: 32 мм

Вижте още

Резултати от Маратон Плевен 2024

Резултати от Маратон Плевен 2024

На 19 май 2024 се проведе юбилейното десето издание на Маратон Плевен. Над 800 души от 17 държави участваха на различните дистанции.

Резултати от полумаратон Palakaria 2024

Резултати от полумаратон Palakaria 2024

На 18 май 2024, събота, се проведе поредното състезание от календара на Trail Series. Palakaria / Палакария предложи избор от добре познати дистанции

Резултати от Маратон Варна 2024

Резултати от Маратон Варна 2024

На 12 май 2024 се проведе деветото издание на Маратон Варна. Първите две позиции при жените спечелиха кенийките Шейла Шебет и Руд Мбата