Ревю на adidas Takumi Sen 8 – състезател в сянката на по-големия си брат

Какво представлява adidas Takumi Sen 8? Ако сте запознати с adidas Adios Pro 2 или 3, то много лесно може да се обобщи какво представлява Takumi Sen 8 (или 9) като модел. Това е по-малкият брат предвиден за състезания от 5 до 10км. Но все пак нека това кратко обобщение го разкажа с малко повече думи в следвашите редове.

adidas Takumi Sen 8

История

Преди вече няколко години adidas предприеха смела, мащабна и нужна крачка като прекроиха основно своите бързи Adizero / Adios модели. Първите промени се появиха с Adios 6 и Boston 10, за които писах в това ревю. Модели насочени повече към бързи тренировки, отколкото към състезания. След това се появи и топ модела специално за състезания Adios Pro (ревю тук), който е резултат от новата тенденция от последните години за високи, леки и бързи състезателни маратонки с модерна, отскоклива пяна и някакъв вид карбонова пластина за стабилност.

Adios Pro 2 пожъна голям успех. Хареса са от бегачите, появи се и по подиумите на големите маратони. Но докато Pro 2 е перфектен за маратонска дистанция, то на по-къси дистанции като 5 и 10 км не е толкова добре изпипан. Поради тази причина се появи Takumi Sen 8. Модел, който е леко умалена версия на Adios Pro 2. Запазва основните характеристики като конструкция и ниско тегло, но в по-малки размери, подходящи за състезания меджу 5 и 10 км.

adidas Adios Pro Takumi Sen

Takumi Sen не е ново име в историята на adidas. По подобие на Adios 6 и Boston 10, adidas представиха изцяло нов модел, но решиха да използват добре познато името. Така че както Adios 6 и Boston 10 нямат нищо общо с Adios 5 и Boston 9 (освен имената), то така и Takumi Sen 8 е изцяло нова обувка в сравнение с Takumi Sen 7. Пълен рестарт.

Takumi Sen 8 – по същество

Adidas Takumi Sen 8 е състезателна обувка, създадена да бори с лекота дистанциите от 5 до 10 км. Височината е 33 мм в задната чат и 27 мм в предната, тоест 6 мм дроп. Теглото за моят размер 45 1/3 е 205 гр. За сравнение характеристиките на по-големия събрат Adios Pro 2 са 39 / 30 мм, 9 дроп и тегло 247 гр за същия номер.

Takumi Sen 8 разчита изцяло на 100% от най-добрата пяна на adidas – Lightstrike Pro, Energy rods система включваща фибростъкло, както и много тънка и лека горна част (upper).

Моделът се появи по магазинтие в началото на януари 2022 и докато успея да напиша това ревю, се появи наследник Takumi Sen 9, който обаче е с много леки промени, които са в горната част на обувката. Основата остава непроменена спрямо Sen 8. Така че написаново в това ревю ще важи до голяма степен и за Takumi Sen 9.

С пускането на Takumi Sen 8 adidas на 100% запълниха всички ниши в adizero портфолиото си от бързи обувки. То вече придоби следния вид:

 • Adios 6/7/8 – модел за бързи тренировки и/или хора, които предпочитат по-традиционна „old school“ обувка. Модел с най-малко количество Lightstrike Pro пяна и най-ниска цена.
 • Boston 10/11/12 – модел за дълги бягания. Голяма височина с по-голямо количество (но не изцяло) Lightstrike Pro.
 • Takumi Sen 8/9 – състезател за 5/10 км
 • Adios Pro 2/3 – състезател за 21/42 км
 • Prime X / X2 – най-високият модел с 50 мм височина, който най-много щади краката. Изисква много хубав терен, защото има риск от изкълчване с тази височина. Височината надвишава нормата от 40 мм на World Athletics и поради тази причина не може да се изпозва на големи състезания (без риск от дисквалифициране), но за тренировки няма проблеми.

Конкуренцията

Пускането на леко умален вариант на маратонска състезателна обувка не е нещо ново като идея. Водещите играчи на пазара изчакаха малко да видят какво работи, какво не, какво трябва да се промени в топ моделите им и след това пуснаха допълнителни модели.

В портфолиото на adidas това са Adios Pro и Takumi Sen. При Nike например моделите са Vaporfly / Alphafly и Streakfly. Streakfly е моделът, който е таргетиран за 5 и 10 км. Но двата гиганта предприеха леко различни стратегии. Разликите при Vaporfly и Streakfly са по-големи, както и разликата в цената. Докато при Adios Pro 2 и Takumi Sen 8 разликите са по-малки, но и ценовата разлика е малка. Това е може би основната причина Takumi Sen 8 да не се наложи като много популярен модел. Повечето купувачи си взимат Adios Pro 2, който използват от 5 до 42 км. Докато по-малка част си взимат и двата модела. Да, Takumi Sen 8 е по-подходящ за по-късите дистанции, но не му се обръща особено внимание и остава в сянката на по-големия си брат.

Основа

Takumi Sen 8 разчита на основа с Lightstrike Pro пяна, която се изпозва и в Adios Pro и Prime X. В сравнение с предишните поколения състезателни обувки за 5 и 10 км, тази пяна е значително по-мека, лека и отскоклива. Поради тази причина и пази повече краката спрямо по-старите представители в тази категория. Пяната е мека, но не толкова колкото например в конкурентните ZoomX на Nike и PWRRUN PB на Saucony. Но в обувка от този тип това мисля че е плюс. Скоростите при състезания на 5 км и на 42 км са различни. С Takumi Sen бегачът има по-добро усещане от настилката и много добра стабилност.

В пяната се намира и EnergyRods. Тъй като Takumi Sen 8 не разполага с традиционна карбонова пластина, то има няколко пръчки EnergyRods, които вършат задължението да осигурят стабилност на цялата платформа. Ако се погледна обувката от долната страна, то могат да се видят – в оранжево-червен цвят. Липсата на голяма карбонова пластина осигурява по-ниско тегло, а и при такава височина не е толкова нужна. Пръчките са общо 5 на брой и са проектирани да се намират под пръстите на краката. Изработени са от фибростъкло и се намират в предната част на обувката. В задната част под петата няма пластина. Това е разлика спрямо по-големия Adios Pro.

Outsole

Традиционно adidas разчитат на Continental да изработи гумата в моделите им от по-висок клас. Takumi Sen не е изключение и това е хубаво. Материалите на Continental са висококачествени. Издържливи са и осигуряват много голяма стабилност при стъпване, особено при мокро време. В това отношение Nike и Saucony изостават. При Takumi Sen 8 гумата в предната част е по-дебела, защото там натоварването е най-голямо. В останалата част е по-тънка, от което се пести тегло.

Горна част / Upper

Горната част на Takumi Sen 8 е изключително тънка и на места прозрачна, което е напълно очаквано за такъв тип обувка. Adidas я наричат Celermesh и осигурява отлична дишаемост, като и е съставена от 50% рециклирани материали . Възможно е за някои бегачи да се стори леко груба, но не е нещо кой знае какво, а и като си на състезаниe предпочиташ по-ниско тегло и бързина, а не максимален комфорт. За повече комфорт има други модели. Тук се търси максимална производителност.

В предната си част Takumi Sen 8 е широка, докато в средата и задната част е леко по-тясна от стандартното. Системата с връзките е малко по-странна и ми отне време докато нацеля най-оптималното връзване за максимална сигурност на крака.

Бягане

Забавих се с писането на това ревю, защото исках да пробягам повече километри с обувката. А един модел като се изпозлва само за състезания и то по-нишови, пробягването на километри изисква време. В крайна сметка с Takumi Sen 8 имам няколко състезания на 5 км, както и няколко на 10 км.

В рамките на около една година няколко пъти си подобрих времената на 5kmrun на трасето в Южен парк, София. Някои от бяганията ми бяха с Adios Pro 2, някои с Takumi Sen 8. И лично за мен Takumi-то е по-подходяща обувка за тази дистанция. По-ниска и по-лека е. Усеща се по-агресивна. Докато Pro 2 е повече за по-плавно и уравновесено бягане, което е подходящо за маратон и нагоре.

Относно 10-те км пуснах няколко състезания в България и в Берлин. Много съм доволен от представянето на обувката. Особено при по-лоши условия като дъжд и малко кал. Въпреки високото темпо, стъпването бе по-стабилно в сравнение с по-високи обувки. Поради тази причина по някои от снимките може да се види останала кал от района на езеро Панчарево. След това състезание се появи и малка дупка в горната част на обувката. В момента имам около 155 км и някъде около може би 120-тия км се появи дупката. От една страна това не ми е изненадващо, тъй като модела е олекотен и състезателен, не е предвиден да е най-издържливия, а и където е мястото на дупката, там палеца ми натоварва ъпъра в която и да е обувка. Но от друга страна 120 км не ми се струват много. А и досегашния ми опит с обувки на adidas е за много добра издържливост.

5kmrun records

Непосредствено преди публикуването на това ревю се сдобих и с Nike Vaporfly Next % 2. Обувка, която се радва на голяма любов и е предпочитана от много бегачи за всякакви дистанции от 5 до 100 км. Успях да направя една тренировка с 5к темпо, за да преценя дали може да замести Takumi Sen 8 за тази дистанция. Но не бях доволен. Усеща се по-обемна и масивна спрямо Takumi-то, не я усещам толкова пъргава. Това засега е на база само една тренировка, може да ми е нужно повече време да и свикна, но засега няма да рискувам и моят избор за състезателна обувка на 5 и 10 км си остава Takumi Sen 8. Особено ако има вероятност дъжд.

Заключение

Като заключение мога да кажа със сигурност, че съм доволен и препоръчвам с две ръца (и два крака в случая) adidas Takumi Sen 8. Това е пъргав състезател за 5, 10 и може би 21 км, който се усеща по-динамичен и агресивен спрямо по-големите платформи. Takumi Sen 8 или 9 няма особено значение, в Sen 9 има леки промени по горната часат на обувката.

adidas Takumi Sen 8

Бегаческа биография за автора: участие от 2014 година насам по различни аматьорски събития и състезания. Дистанции от 1500м в зала до ултрамаратони в България и чужбина. Част от лични времена: 5 км 17:05, 10 км 36:00, Маратон 02:52:25.

Никола Овчарски

Характеристики:

 • Бранд: adidas
 • Модел: Adios Pro 2
 • Премиера: декември 2021
 • Тегло: 205 гр (номер 45 1/3)
 • Дроп: 6 мм
 • Височина пръсти: 27 мм
 • Височина пета: 33 мм

Вижте още

Резултати от Търново Ултра 2024

Резултати от Търново Ултра 2024

На 13 и 14 април 2024 се проведе деветото издание на Търново Ултра. Събитието съчетава в себе си трудности, изискващи физическа издръжливост и техническа подготовка

Резултати от Kaylaka Trail Run 2024

Резултати от Kaylaka Trail Run 2024

На 7 април 2024 се проведе второто издание на Kaylaka Trail Run. Състезание по красивите пътеки в парк Кайлъка, Плевен

Резултати от Дупница Рън 2024

Резултати от Дупница Рън 2024

На 7 април 2024 се проведе шестото издание на Дупница Рън. Общо 82 бегачи преминаха през 8-километровото трасе, което включва асфалт и крос-кънтри.