Ревю на adidas Adios 6 – новият Boston. Чао Boost.

Преди почти година написах ревюто ми за adidas Adios 5. Кръстих го последният мохикан. В ревюто разказах за славната история на Adizero Adios и за световния рекорд на Хайле Гебреселасие на маратон. Стана дума за актуалните тенденции на пазара на бегачески маратонки и че следващото поколение Adios най-вероятно ще претърпи голяма промяна. Е това се случи. Беше неизбежно. В следващите редове ще споделя своите впечатления от изцяло обновения adidas Adios 6.

Adios 6 5kmrun

Adios 6

Предишните поколения adidas Adios бяха предназначени за маратонски състезания. Бяха леки, ниски и с Torsion пластина за стабилност. Предишните Adios модели бяха разположени на върха на Adizero портфолиото от състезателни обувки. Поне до появата на карбона.

С Adios 5 adidas започнаха плавен преход за оттеглянето на Boost от бързите им модели. Докато Adios 4 разчиташе единствето на Boost пяна, то при следващото поколение Adios 5 adidas отново използваха Boost, но не изцяло. По-голямата част бе от по-новата Lightstrike пяна. Хибриден преходен вариант. При Adios 6 обаче Boost вече няма. Преходът пиключи. Използва се отново микс от две технологии пяна, но те са Lightstrike и Lightstrike Pro.

В Adios 6 има и разлика при височината. Докато Adios 5 бе с височина 13мм при пръстите, 23мм при петата и дроп от 10мм, то при Adios 6 положението е по-високо. Пръстите са с височина 19мм, докато петата е 27мм. Това се равнява на дроп от 8мм.

Въпреките промените, Adios 6 все още покрива изискванията на World Athletics за използване на писта. За сравнение Adizeo Pro, Takumi Sen 8 и Adios Pro 2 не покриват тези изисквания. Въпреки че ми е странно как по-ниската Adizero Pro не покрива изискванията, докато по-високата Adios 6 – покрива. Не ми се задълбочава с десетки страници документация от World Athletics по темата, така че просто приемам този факт.

Adios 6 за моят размер 45 1/3 тежи 255 грама. Това е с 13 грама повече от Adios 5, който пък от своя страна беше с 9 грама по-тежък от Adios 4. Теглото на Adios 6 е близо до това на Boston 9 (261 грама). Това не бива да ни изненадва, тъй като Adios 6 може да се разглежда и като духовен наследник на Boston 9. Adidas направиха някои промени по нишите в продуктовата си гама. Takumi Sen 8 вече може да се разглежда като духовен наследник на Adios 5, а пък Adios 6 на Boston 9. Новият Boston 10 пък си е в отделна нова ниша. Какво става сът старите Takumi Sen? Все още не е ясно. Засега остават в историята.

Adios 6 вече се вижда като тренировъчна обувка за скоростни тренировки в очите на adidas. Докато Takumi Sen 8 е топ състезател.

Според Strava с Adios 6 имам избягани над 210 км, което е напълно достатъчно, за да споделя своите впечатления в следващите редове. Бягал съм само на асфалт и писта.

Adidas Adios 6

Ъпър

Започвам с по-скучната част от Adios 6. Горната част или така наречения ъпър. При Adios 6 той наподобява на състезателна обувка. Тънък и лек е, на места прозрачен. При черната разцветка на Adios 6 (с която аз разполагам) малко трудно си личи. Все пак се постарах да се снимам с най-ярките чорапи, с които разполагам, за да се види добре. При такъв ъпър очевидно дишаемостта е много добра. От друга страна материята не е от най-комфортните. Не бих казал че е дискомфортна, защото става дума за по-бърза обувка, а не за дейли. Но все пак ъпъра на Adizero Pro за сравнение е по-комфортен в предната част на обувката. Също така забелязвам че Adios 6 е по-тесен при пръстите. Не мога да кажи дали меш материята не е толкова гъвкава или е друга причината, но при един и същ номер Adios 6 е малко по-тясна в сравнение с други модели на adidas като Adizero Pro, Boston 9 и предшественика Adios 5. За сметка на това очаквам ъпъра на Adios 6 да е доста издържлив. Засега не показва никакви признаци на износване.

Езикът е тънък, но въпреки това има малко омекотяване. Около петата е използван повече материал, което е плюс (откъм комфорт). В сравнение Puma Liberate Nitro, за която писах наскоро, е по-лека, но има изключително минимално количество омекотяване в района на яката на петата (heel colar). При производството на горната част на Adios 6 е използван Primegreen материал, при който 100% от използвания полиестер е рециклиран.

Lightstrike Pro – крачка към бъдещето

Време е да кажа Adios Boost. И нямам предвид името на модела (защото adidas имат модел с това име). Искам да кажа чао-чао Boost. Оставаш в историята. Няколко пъти в ревютата за adidas съм споменавал, че Boost вече е остаряла технология. Остаряла за бърза обувка. Иначе нека се ползва още дълго време в дейли модели като SolarBoost и UltraBoost. Комфортна е, ама е време за нещо по-добро.

Adidas Adios 6 използва два типа пяна – Lightstrike и Lightstrike Pro. Въпреки че имената са много сходни, то технологиите са доста различни. И двете са нови, но Lightsrike е доста… вяла. Не се отличава с нищо особено освен, че е по-твърда. И вероятно по-евтина за производство, но това не ни интересува особено. Lightstrike Pro от друга страна е най-добрата пяна на adidas в момента. Докато стандартната Lightstrike е EVA базирана, то за Lightstrike Pro няма официална информация. Предполага се, че е комбинация от EVA и TPU. По-малко вероятно е да е PEBA. Lightstrike Pro е по-мека, по-отскоклива и по-лека в сравнения със стандартната Lightstrike пяна.

Ако Adios 6 се погледне отстрани човек би предположил че малка част от обувката се състои от Lighstrike Pro. Но ако се погледне отдолу ще се добие по-реална представа. Цялата предна част се състои от Lightstrike Pro като пяната стига до земята, просто на места е обвита от стандартен Lightstrike за повече издържливост и стабилност. По този начин Adios 6 се различава от Boston 10, където също се разчита на комбинация от тези два типа пяна. Там обаче през цялата дължина на обувката първо минава един слой Lightstrike, а над него се намира друг слой Lightstrike Pro.

При Adios 6 предната част на обувката е по-мека, докато задната е по-твърда. Това е окей, тъй като идеята на Adios 6 е за по-скоростни тренировки, тоест би трябвало човек да приземява на предната част на обувката. И на практика е така. При бягане на бързи обороти се усеща меката пяна. Омекотява се приземяването и се осигурява отскокливост. Предната част е и по-гъвкава, докато стандартния Lightstrike в задната част на обувката е много твърд откъм гъвкавост.

В средата на Adios 6 adidas са разположили и Torsion система. Това е пластмасово парче, което свързва предната и задната част на обувката и се използва под различна форма в редица модели на adidas през последните години. По този начин се осигурява допълнително ниво на стабилност

Подметка

При подметката няма нещо изненадващо. Традиционно за adidas се използва Continental гума, която има много добър грип. Захапването за асфалта е отлично и не съм проблем при по-остри завои. Ако отворите в пълен размер снимките, които съм качил в ревюто, можете да видите по гумата как има малки прашинки. Преди снимките изпрах обувките в пералня и след като изсъхнат, ги обух. Носил съм ги 2 часа вкъщи докато пиша това ревю. Та можете да видите какво е залепнало за гумата. Сега не си представяйте че подметката буквално е като лепило и не можете да помръднете. Просто като отворих заснетите снимки забелязах този детайл.

Използваното количество гума не е малко. Поради тази причина мисля, че Adios 6 може да издържи на сравнително голям обем от пробягани километри. От снимките може да се забележи, че в предната част от външната страна на лявата обувка се наблюдава леко износване. А в дясната няма такова нещо. Това явно е резултат от техниката ми на бягане.

Adios 6 е подходящ избор и за бягане на писта.

В предната част се вижда и Lightstrike Pro пяната, която има директен контакт с настилката по време на бягане. Тъй като тази пяна може би е най-важната част от тази обувка, препоръчвам да не се използва за трейл бягания, за да се запази максимално дълго време.

Бягане

Както споменах вече малко по-нагоре ако човек стъпва на пета с Adios 6, то ще усеща твърдата Lightstrike пяна. Не е неприятна поради височината и голямото количество пяна, но все пак е твърда. При стъпване в средата или предната част на обувката обаче положението е по-различно. Lightstrike Pro е по-мека, компресира се повече и осигурява възвръщаемост на енергия. Тоест не препоръчвам Adios 6 за леки и възстановителни бягания. За тези нужди един SolarBoost е по-подходящ. Adios 6 е обувка за темпови тренировки, за писта или дори за състезания. Аз ги използвам в паркови бягания като 5kmrun. Използвах ги и на Екиден Маратон 2021. Разбира се и за темпови тренировки и интервали влизат в употреба

Когато Adios 6 се появи на пазара ми беше интересно как ще се представи спрямо Adizero Pro. Да не се бърка с Adios Pro 2. Два различни модела са. Та Adizero Pro е по-висок клас (състезателна обувка с карбонова пластина), но пък е с базовия Lightstrike и Boost. Докато Adios 6 е с по-нова и хубава пяна и повече височина. Пробвах и двете обувки да ги нося на стартове на 5кмрън и в крайна сметка горе-долу за едни и същи времена ги бягам. Но докато като скорост са еднакви, то откъм комфорт с Adizero Pro се чувствам по-добре.

Но между двата модела има и разлика в цената. Adidas пуснаха Adios 6 на нормална цена – 259 лв, докато Adizero Pro е 359 лв. Става дума за пускови цени без намаления и кампании. От всички модели на adidas Adios 6 е най-евтиния с Lightstrike Pro пяна, но и с най-малкото количество такава. Това е най-достъпният начин човек да си вземе обувка с новата пяна. Това са актуалните модели на adidas с Lightstrike Pro пяна:

 • Adios 6 – комбинация от Lightstrike Pro пяна в предната част и Lightstrike EVA в задната. 259 лв.
 • Boston 10 – комбинация от цял слой Lightstrike и отгоре още един Lightstrike Pro. 299 лв.
 • Takumi Sen 8 – 100% Lightstrike Pro. 399 лв.
 • Adios Pro 2 – €220 (или 440 лв). Не се предлага в България.
Adios 6 Ekiden Marathon

Бегаческа биография за автора: участие от 2014 година насам по различни аматьорски събития и състезания. Дистанции от 1500м в зала до ултрамаратони в България и чужбина. Част от лични времена: 5 км 17:05, 10 км 36:00, Маратон 02:52:25.

Никола Овчарски

Характеристики:

 • Бранд: adidas
 • Модел: Adios 6
 • Премиера: лято 2021
 • Тегло: 255 гр (номер 45 1/3)
 • Дроп: 8 мм
 • Височина пръсти: 19 мм
 • Височина пета: 27 мм

Вижте още

Резултати от Трявна Ултра 2024

Резултати от Трявна Ултра 2024

Между 12 и 14 юли се проведе деветото издание Трявна Ултра. Едно от най-масовите състезание по планинско бягане, включително и ултрамаратони.

Резултати от Витоша Летен Фест 2024

Резултати от Витоша Летен Фест 2024

На 13 юли 2024 се проведе поредното издание на Витоша летен фест. Домакин традиционно бе Витоша, а старт финала бе до хижа Момина скала.

Резултати от Triglav Skyrun 2024

Резултати от Triglav Skyrun 2024

На 7 юли 2024 за трета поредна година се провере Triglav Skyrun. Национален парк „Централен Балкан“ в Стара Планина и по-конкретно масивът Триглав и село Тъжа