Ревю на Puma Liberate Nitro – ударно завръщане на Puma

Puma Liberate Nitro Foam
През последните няколко години Puma бяха изчезнали от пазара на бегачески обувки. Последното, което помня от тях, е Puma Ignite. Модел от 2015 година около който имаше голяма медийна кампания, дори в България. Спомням си едно състезание в Sоpharma Business Towers за скоростно изкачване на стълби, което беше кампания на Puma за Ignite. Състезанието представляваше изкачване на двете кули, тоест общо 40 етажа или 800 стъпала. Дори и аз участвах, беше забавно.
Puma Ignite Sofia

Моделът изглеждаше добре, но не съм сигурен дали имаше много продажби. След това обаче какво се случи с Puma? Нямам представа. През 2018 имаха модел NRGY Neko, който представляваше нещо като по-евтиния събрат на adidas Ultraboost. Имаше същата пяна (но под друго име) и струваше по-малко пари. Но колко от вас са чували за този модел? Дори и аз не бях докато не реших да се разровя малко за това ревю.

Puma NITRO Running

Превъртаме няколко години напред и достигаме до 2021. Година, в която Puma се завърнаха ударно с пълна гама изцяло нови обувки за бягане. Обувки, които представиха нови (за марката) технологии и които покриха много добре различните ниши.

 • Всекидневни бягания: Velocity Nitro (или Eternity Nitro за съпорт)
 • Всекидневни бягания, но по-висока обувка: Magnify Nitro (38 / 29 мм)
 • Темпови тренировки: Liberate Nitro

Също така имат два модела с карбонова пластина. Единия е за състезания, другият е допълнение за тренировъчни дни.

 • Състезания: Deviate Elite
 • Тренировки Deviate Nitro

Интересното за Puma е, че привлякоха Wouter Hoogkamer в екипа си. А това е човек, който е част от успеха на вече легендарния Nike Vaporfly. Повече можете да прочетете в статията Историята и еволюцията на Nike Vaporfly.

Всичките нови модели на Puma разчитат на Nitro пяна и Pumagrip гума на подметката. Също така моделите много си приличат визуално, което е малко объркващо. Днес ще разгледаме конкретно темповия Liberate Nitro.

Puma Liberate Nitro

Puma Liberate Nitro е тренировъчна обувка с ниско тегло. За моят номер 44 и половина теглото е 211 грама, което прави обувката една от най-леките в арсенала ми. За сравнение adidas Adios 5 тежи 242 грама. Това ниско тегло е голяма рядкост в наши дни, тъй като актуалната тенденция е обувките да се правят все по-високи и с наличието на някакъв вид пластина, било то от карбон, пластмаса или някаква друга композиция.

Допреди няколко години Puma Liberate Nitro би се смятала като състезателна обувка, но в днешно време основното и предназначение е за по-бързи темпови тренировки.

Моите впечатления са базирани на малко над 100 км пробягани с Liberate Nitro. Искаше ми се малко повече обем да навъртя с тях, но имам толкова много обувки в ротация, че въобще не ми е лесно. Особено в тази категория – за по-бързи тренировки. Ротирам няколко Adios и Boston модела на adidas, Reebok Floatride Energy също влиза в тази роля понякога, а от почти една година имам и един чифт Reebok Run Fast 3.0, които все още не съм обувал и са с етикети в кутията си.

Nitro

Както стана вече ясно новите модели на Puma използват изцяло нова и модерна пяна, която носи името Nitro. Тя e изпълнена с азот (nitrogen-infused). Технологията е позната от DNA Flash пяната на Brooks, която се използва в Hyperion моделите им и която съм коментирал в тази статия. Технологията се използва и от Skechers, които не са особено разпространени в Европа, особено пък в България.

Така нареченият midsole е съставен единствено от един слой Nitro пяна, която е лека и мека. Осигурява адекватна отскокливост и омекотяване, но не е прекалено мека. Над пяната се намира стелка с тегло 16 грама, която може да бъде изваждана. Liberate Nitro е много гъвкава, във всякакви посоки може да се огъва и не е особено висока. В предната си част е 18мм, а в задната – 28мм. Тоест дроп от 10мм. За сравнение някои от конкурентите вече са по-високи – Saucony Endorphin Speed 2 (31 – 39мм) и Nike Tempo NEXT% (36мм – 46мм). Но пък Liberate използва по-опростена конструкция и на практика целия midsole представлява едно голямо парче Nitro пяна. Дори голяма част от пяната има директен досег със земята, но за това продължаваме в следващата секция от ревюто.

Puma Liberate Nitro Foam

Pumagrip

Заедно с нова пяна Puma са разработили и нова смес за подметката. Тя носи името Pumagrip и осигурява много хубаво сцепление с асфалта. Все още не съм имал възможност да тествам как се държи при мокър асфалт, но на сух се представя отлично. От Puma не са покрили изцяло Liberate Nitro с гума. По този начин се осигурява по-ниско тегло и по-голяма гъвкавост. Все пак гумата не е малко и е разположена стратегически върху местата с най-голямо натоварване.

От снимките черния цвят по подметката ми се дължи на колелото ми. Носих обувките няколко пъти докато въртя на Zwift вкъщи, а педалите на колелото са били изцапани.

Горна част / Ъпър

В горната част на Liberate Nitro не са използвани много материали, за да се осигури ниско тегло на обувката. На някои места материята е леко прозрачна, но това не означава че липсва стабилно хващане и комфорт. Разбира се няма как да се очаква голям комфорт като при някоя по-голяма и тежка обувка за ежедневни бягания, но за целите на Liberate Nitro комфорта е напълно достатъчен. Ъпърът има добра дишаемост и не задържа влага.

Liberate Nitro не разполага с традиционна яка на петата (heel counter). Вместо това има една ненатрапчива вертикална TPU светлоотразителна ивица с логото на Puma. По този начин се осигурява стабилност.

Откъм широчина на пръстите нямам забележки, но не съм сигурен и колко обективно мнение мога да дам. Досега не съм имал проблеми откъм широчина при която и да е обувка за бягане. Но също така не съм пробвал модели на Altra или Topo, които са характерни с по-широки обувки. Liberate Nitro са малко по-дълги и аз си взех половин номер по-малък от стандартния, който нося.

Бягане

Puma Liberate Nitro е бърза обувка. Ниското тегло, минимилистичният ъпър и отскокливата пяна спомагат за това. Nitro пяната е достатъчно мека, за да има достатъчно стабилност при по-високи скорости. Не е прекалено мека, но това е добре за този тип обувка. Има хубаво усещане от досега със земята. Гъвкавостта на Liberate Nitro спомага за по-натурално усещане при всяка стъпка. Конструкцията е сравнително проста без излишни модерни елементи като капсули, пластини или гелове. По този начин Puma предлагат Liberate Nitro на изключително ниска цена, която бие всички останали конкуренти по този показател. Много често обувката може да се намери в различни кампании и промоции. Тепърва бранда ще трябва да извоюва позиции на бегаческия пазар, малко хора са запознати с новите им модели и предполагам, че често застояват бройки по складове.

При първоначалният ми досег с Liberate Nitro имах малко съмнения относто минимилистичното количество материал, който ще има досег между ахилеса и петата ми в задната част на обувката. Аз не съм имал проблеми, но не е изключено някой друг да има. Препоръчвам да не се използват много тънки чорапи. Въпреки по-малкото омекотяване в района на петата, то благодарение на ниската височина Liberate Nitro са стабилни. При бърза скорост в нито един момент не съм усетил нестабилност или опит да ми се изплъзне крака. И двата ми крака са здраво захванати.

Но наблюдавам че при по-дълго бягане усещам затопляне при възглавничката на десния ми крак. Разпитах няколко човека, които имат същия модел и само при мен се наблюдава това, така че явно в моята техника на бягане е причината. Така или иначе не използвам Liberate Nitro за повече от ~10 км. Обувката е подходяща и за фартлек и интервали, дори и на писта. Pumagrip осигурява достатъчно добро сцепление. Ниската височина спомага за лекото взимане на завои.

Заключение

Допреди няколко години Liberate Nitro щеше да се смята за класическа състезателна обувка. Но в наши дни състезателните обувки за високи, скъпи и с пластини. Това разбира се не означава, че не можете да използвате Liberate Nitro за състезателна обувка. Зависи какъв тип обувки предпочитате, на какво сте свикнали и какъв ви е бюджета. Ако искате лека и бърза обувка с по-опростена конструкция, то Liberate Nitro е идеална.

Бегаческа биография за автора: участие от 2014 година насам по различни аматьорски събития и състезания. Дистанции от 1500м в зала до ултрамаратони в България и чужбина. Част от лични времена: 5 км 17:05, 10 км 36:00, Маратон 02:52:25.

Никола Овчарски

Характеристики:

 • Бранд: Puma
 • Модел: Liberate Nitro
 • Премиера: пролет 2021
 • Тегло: 211 гр (номер 44.5)
 • Дроп: 10 мм
 • Височина пръсти: 18 мм
 • Височина пета: 28 мм

Вижте още

Резултати от Lyulin Trail Run 2024

Резултати от Lyulin Trail Run 2024

На 9 юни 2024 се проведе поредното издание на Lyulin Trail Run. Състезанието от календара на Trail Series се проведе в района около град Банкя и Люлин планина. Времето бе топло, а дистанциите традиционно три – 5.5 км, 12 км и 17 км.

Резултати от Rhodo Rock 2024

Резултати от Rhodo Rock 2024

На 8 юни 2024 се проведе първото издание на Rhodo Rock. Състезание по планинско бягане, което предложи избор от 3 дистанции