Ревю на Adios Pro 2 – най-доброто от adidas

През 2020 adidas представиха Adios Pro. Техният (леко позакъснял) представител в категорията на така наречени супер обувки. Или казано с други думи състезателни, високи, обемни, но леки, с модерна и отскоклива пяна, както и с някакъв вид карбонова пластина. И най-важното – много бързи. През последните няколко години всеки подиум на голям маратон бе зает от супер обувки. И така ще бъде. Поне докато правилата на World Athletics (бившите IAAF) го позволяват.

Adidas Adios Pro 1

Първото поколение на Adios Pro бе за опипване на почвата, да се види какви реакции ще предизвика. А и да се проследи самият пазар в каква посока се движи. Моделът изглеждаше леко странно. Повече като прототип отколкото като изпипан краен продукт. Или просто adidas са били притиснати от времето и е трябвало да покажат нещо по-бързо.

adidas Adios Pro 2

През лятото на 2021 adidas представиха Adizero Adios Pro 2. Вече напълно готов продукт, който да се изправи срещу силната конкуренция. Докато от първото поколение бяха пуснати ограничени количества в продажба, то за второто adidas бяха впрегнали целите си производствени възможности. Adios Pro 2 започна да се забелязва по краката на много аматьори и елитни атлети и постепенно започна да се появява по стълбичките на престижни състезания.

Лично аз имах голям интерес към обувката, но нямах нужда да я взимам. Разполагах със Saucony Endorphin Pro 2, който е в същата категория. Нямаше разумна причина да взимам още един чифт обувки за ~400 лв, които да използвам няколко пъти в годината на най-важните състезания. То и Adios Pro 2 не се продаваше в България и трябваше да се поръчва от чужбина, което крие малко рискове относно уцелването на правилния номер.

И така минаха няколко месеца докато през ноември 2021 не попаднах на нещо, което много ме заинтригува. Наличност на Adios Pro 2 в една определена разцветка. Не някоя от стандартните, а такава посветена на Маратон Берлин. Това беше обувкава за мен. Първо тази разцветка е много рядка. Второ цветовата комбинация много ми харесва. И трето Маратон Берлин ми е голяма цел и мечта. Но поради трудното записване (томбола) все още е само блян. Та взех тази бройка Adios Pro 2 и въпреки че бе поръчана онлайн имах късмет да си уцеля номера.

Взех бройката обаче все още нямаше за какво да я ползвам. Исках да бягам маратон с нея, а аз правя по един есенен всяка година. За 2021 тамън бях завършил Маратон Амстердам (с Endorphine Pro 2) и следващия щеше да ми е година по-късно. А не исках да пропилявам обувката за тренировъчни бягания. И то през зимата.

Мина половин година, обувките стояха все така в кутията си и все пак през март 2022 реших да ги пробвам на един 5kmrun. И с първото им обуване (освен едни няколко км за разтъпкване преди това) успях да подобря рекорда си на 5kmrun. Доста добро начало!

Adidas Adios Pro 2

През следващите месеци използвах обувката все така рядко (за да я паза за маратон), но все пак направих два полумаратона и два старта на 5 км (oще един 5kmrun + Екиден Маратон в София). Искаше ми се да напиша ревю за модела, след като избягам маратон. Но измина една година откакто ги имам и реших да не се бавя повече. А и през това време adidas пуснаха подобен модел Takumi Sen 8, за който ще разкажа някой дръг път.

adidas Adios Pro 2 – по същество

Adios Pro 2 стои на върха от състезателни обувки в портфолиото на adidas. Разполага с голямо количество модерна и отскоклива пяна, сравнително ниско тегло (за размерите си) и карбонова пластина. В предната част височината на обувката е 30мм, а в задната – 39мм. Точно под границата от 40мм, която е определена от World Athletics. Това прави точно 9мм дроп. Теглото за моят голем номер 45 1/3 е 247 гр.

Lightstrike Pro

Lightstrike Pro е най-добрата пяна на adidas в момента. И съвсем нормално я виждаме в топ модела на марката. Докато в по-евтини модели като Adios 6 и Boston 10 Lightstrike Pro пяната се използва в комбинация с по-обикновена Lightstrike, то при Adios Pro 2 пяната е изцяло 100% съставена от Lightstrike Pro.

Lightstrike Pro е по-мека, по-отскоклива и по-лека в сравнения със стандартната Lightstrike пяна. И това се усеща със сигурност по време на бягане. Adidas крият на какво е базирана пяната им, но най-вероятно не е PEBA технология както е при Nike Zoom X и Saucony Pwrrun PB. Lighstrike Pro се усеща леко по-твърдо от PEBA, но разликата не е голяма.

При Adios Pro 2 има два слоя Lightstrike Pro. Но въпреки това не се покрива изцяло цялата дължина на обувката. В долният слой има дупка в средата. Това е направено с цел да се намали теглото чрез наличието на по-малко пяна в област, която не е толкова важна. По този начин могат да се видят и 3 от 5-те броя Energy Rods, което служи и като визуален маркетинг подход от adidas.

adidas Adios Pro 2 Lightstrike Pro
Hoka Meta Rocker

Energy Rods

В районът под петата е разположена карбонова пластина, докато в предната част се намират така наречените Energy Rods. Тук adidas предприемат различен подход спрямо конкуренцията. Традиционно в обувките от този клас има карбонова пластина по цялата дължина на обувката. В първият модел на adidas с карбонова пластина дори е така – Adizero Pro.

При Adios Pro 2 в задната част пластината си е стандартна. В предната част обаче пластината е заменена от 5 броя energy rods. Това са carbon-infused пръчки разположени под 5-те предходилни (или метатарзални) кости на крака. Те са част от скелета на дисталната половина на крака и свързват костите на петата със съответните кости на пръстите. Според adidas тази конструкция осигурява по-натурално стъпване спрямо стандартна цяла пластина. Според мен обаче просто са искали да се отличат, да са с нещо по-различни от продуктите на конкуренцията, които вече са на пазара. 5-те energy rods са твърди и се усещат по време на бягане.

Outsole

Под цялата комбинация от сандвич с Lightstrike Pro и карбонови елементи се намира тънък слой Continental гума. Качеството на гумата от този производител се е доказала с годините и при Adios Pro 2 не е изключение. Има изключително тънък слой в предната част и в задната част на обувката, но въпреки това е много добро сцеплението. Дори бих казал, че Continental може би се справят най-добре в тази категория обувки.

Горна част / Upper

Технологията в горната част на обувката е обединена под името Celermesh 2.0. Всичко ми харесва тук. Не за първи път имам досег до Celermesh и знам какво да ме очаква. А то е лекота, добра дишаемост и здравина. Горният слой на Adios Pro 2 е полу-прозрачен. Толкова е тънък с цел ниско тегло. Но въпреки това е от издържлив материал. Никакъв проблем не съм имал с циркулацията на въздух.

В областта на яката на петата (heel counter) има омекотяване за комфорт, а езика е много тънък. Пространството при пръстите не е тясно. Откъм горната част на Adios Pro 2 нямам никакви оплаквания.

Бягане

Бягането с adidas Adios Pro 2 е леко. И бързо. Когато ги обуеш си мислиш, че бягаш по-бавно отколкото на практика е. Мислиш си че бягаш например с темпо 05:00, а всъщност е 04:30 например. Това е и целта на обувката и цялата комбинация от модерни технологии. Да полагаш по-малко усилия, да има по-добра ефикасност. Това е проучвал Wouter Hoogkamer при създаването на първият Vaporfly.

При ходене и при леко бягане се усеща нестабилност. Дори може би ходенето е странно. Но при бързо темпо нещата рязко се променят и се усеща отскокливостта на обувката. Това се дължи на голямото количесто Lighstrike Pro пяна, която се компресира и отскача при всяко стъпване. Все пак и обувката е проектирана за състезания, а не за разходки.

При бягането с Adios Pro 2 самата обувка те кара да бягаш бързо. При първото си обуване подобрих времето си на 5kmrun в южен парк. И то с около 20 секунди. И след това не си усещах тялото толкова изморено. Не твърдя че не е било, но не се усещаше. Обичайно бих усетил голямо натоварване в прасците, но след бягането се чувствах ОК. В следващите месеци още няколко пъти подобрих времето си с Adios Pro 2 или Takumi Sen 8 (мини версията на Adios Pro 2).

5kmrun records

Докато задната част на обувката е сравнително мека, то при предната е възможно да се усетят 5-те броя energy rods под крака. При състезание на 5км (03:30 темпо) не ги усещам. При полумаратон обаче (03:47 темпо) някъде около 8-мия км на състезанието започвам да ги усещам. Но и моята техника не добра, тъй като преземявам предимно към пръсти. Повечето бегачи приземяват в средата или на пета. След около месец ще имам възможност да тествам и с маратонско темпо (04:10). Надявам се по-неагресивното темпо да е по-щадящо.

Със сцеплението никакви проблеми не съм имал. Предвид високата височина на обувката е препоръчително да се бяга по хубав и равен асфалт. Дупки и неравности се усещат особено с дупката в пяната на обувката.

Откъм издържливост не мога да коментирам, тъй като имам по-малко от 70 избягани километра. Но като цяло не бих разчитал много. Но и не бих казал, че издържливтостта би била по-малко от някой друг модел от този клас.

EVA vs PEBA

Сравнение с други модели

Adidas Adios Pro 2 се намира в категория с много сериозни конкуренти. Всеки производител има представител. Asics MetaSpeed Sky, Brooks Hyperion Elite, Hoka Rocket X, New Balance FuelCell RC Elite, Nike Air Zoom Vaporfly и Alphafly, On Cloudboom Echo, Puma Deviate Nitro Elite, Saucony Endorphin Pro.

От изброените модели имам опит само с Endorphin Pro 2 на Saucony. Също така бягам и с adidas Takumi Sen 8, който е като умалена версия на Adios Pro 2. Ще направя сравнение между трите модела.

Pro 2 на adidas и Pro 2 на Saucony са насочени към дълги дистанции, основно маратон. Докато с Takumi Sen 8 adidas се опитват да запълнят нишата състезания от 5 до 10 км. Разлики между двата модела на adidas се усещат. Takumi Sen 8 е по-ниска и по-лека. Усеща се по-агресивна. Подтиква те да бягаш с висока скорост, не ти позволява да бягаш бавно. Докато усещането с Adios Pro 2 е малко по-различно. За по-плавно бягане, по-уравновесено (но все пак бързо). Това се дължи на височината и по-голямото количество пяна. На теория въпреки усещанията Adios Pro 2 би трябвало да е по-бързата обувка. На всяка дистанция от 5 км до 42км, въпреки маркетинг твърденията на adidas. Тази година и с двете обувки си подобрих времето на 5 км няколко пъти, но не мога категорично за тази дистанция да кажа коя е по-добрата обувка. Защото има много други фактори в едно състезание. Няма как условията да са еднакви.

Относно Saucony Endorphin Pro 2 мога да кажа, че това е най-стабилната обувка от трите. Това се дължи на липсата на всякакви дупки в пяната и по-ниската височина. С Endorphin Pro 2 съм се пускал на състезания с лека трейл настилка, където не бих рискувал с останалите модели. На теория PEBA пяната в Endorphin Pro 2 би трябвало да е технология с по-голяма отскокливост, но с Adios Pro 2 съм по-бърз заради височината. По-голямото количество пяна помага за по-добра ефективност.

Endorphin Adios Takumi

Заключение

Adios Pro 2 е чудесна обувка. Не е перфектна, но всеки модел си има плюсове и минуси. Аз съм доволен от нея и от постигнатите резултати с нея. Междувременно adidas пуснаха наследник в лицето на Pro 3. Този път промените не са толкова големи колкото от Pro 1 към Pro 2. Еволюция и доизпипване, а не революция.

Бегаческа биография за автора: участие от 2014 година насам по различни аматьорски събития и състезания. Дистанции от 1500м в зала до ултрамаратони в България и чужбина. Част от лични времена: 5 км 17:05, 10 км 36:00, Маратон 02:52:25.

Никола Овчарски

Характеристики:

  • Бранд: adidas
  • Модел: Adios Pro 2
  • Премиера: лято 2021
  • Тегло: 247 гр (номер 45 1/3)
  • Дроп: 9 мм
  • Височина пръсти: 30 мм
  • Височина пета: 39 мм

Вижте още

Резултати от Трявна Ултра 2024

Резултати от Трявна Ултра 2024

Между 12 и 14 юли се проведе деветото издание Трявна Ултра. Едно от най-масовите състезание по планинско бягане, включително и ултрамаратони.

Резултати от Витоша Летен Фест 2024

Резултати от Витоша Летен Фест 2024

На 13 юли 2024 се проведе поредното издание на Витоша летен фест. Домакин традиционно бе Витоша, а старт финала бе до хижа Момина скала.

Резултати от Triglav Skyrun 2024

Резултати от Triglav Skyrun 2024

На 7 юли 2024 за трета поредна година се провере Triglav Skyrun. Национален парк „Централен Балкан“ в Стара Планина и по-конкретно масивът Триглав и село Тъжа