Ревю на Endorphin Pro 2 – най-доброто от Saucony

Преди няколко години Saucony Kinvara беше синоним на маратонска обувка. Легендарна серия от обувки, с която много хора през годините са постигнали лични рекорди на маратон, полумаратон и други състезания. Включително и аз. Рекордът ми на маратон е 2:58:16 от Валенсия 2018, а на полумаратон е 1:21:49 от София 2019. И в двата случая носих Kinvara 9. Модел, който толкова добре ми допадаше, че дори си купих втори чифт, след като износих първия. А обикновено гледам да купувам различни модели, за да разнообразявам. Но K9 много добре ми пасваше, за което потвърждават и резултатите.

Софийския маратон 2019 с Kinvara 9. Снимка KrisoK

Няколко години по-късно вече сме в първата половина на 2022, а актуалното поколение на Kinvara е 13. Нещата са по-различни в днешно време. На върха на скоростната верига се намират така наречените супер обувки. Високи, обемни, но леки и с някакъв вид карбонова пластина. Повече за тази тенденция може да прочетете в статията Супер обувките на 2021. Kinvara вече се смята за тренировъчна обувка, а в днешното ревю ще разгледаме актуалния състезател на Saucony – Endorphin Pro 2.

Saucony Endorphin Pro 2

Endorphin Pro бе първият опит на Saucony за обувка с карбонова пластина. Моделът бе пуснат на пазара през първата половина на 2020. Дотогава Nike имаха пълна доминация в тази категория с Vaporfly и Next%. С появата на Pro Saucony се изправиха директно срещу краля като предложиха и по-ниска цена. Резултатите бяха успешни. Това доведе до пускане на обновен модел следващата година – Pro 2.

Разликите между Pro 1 и Pro 2 не са големи. Те се състоят в горната част на обувката докато конструкцията и подметката си остават непроменени. Нещо което работи добре защо да се променя?

Saucony Endorphin Pro 2

PEBA пяна

Започваме директно с най-интересната част. В Endorphin Pro 2 Saucony използват най-новата си и най-бърза пяна – PWRRUN PB. Тя е базирана на PEBA технология, която се използва и при ZoomX на Nike. В наши дни PEBA (съкратено от Polyether block amide – термопластичен еластомер) се смята за най-добрата технология на пазара. Какво се има предвид под „добра“? В една обувка за състезания на дълги разстояния (маратон например) е важна икономията на бягане (Running economy). Wouter Hoogkamer през 2018г. дефинира това понятие като енергиен разход за бягане с определена скорост. Бегачите с по-добра икономия на бягане e по-вероятно да поддържат скорост за по-дълъг период спрямо тези бегачи с по-лоша икономия. Така наречените супер обувки с PEBA (или подобна) пяна и карбонова пластина подобряват икономията на бягане от 2% до чак 10% при някои бегачи. Според изследванията на Hoogkamer средната стойност е 4% и поради тази причина Nike пуснаха модел с името Vaporfly 4%.

Мнозина хора смятат, че карбонова пластина дава най-добро подобрение на икономията на бягане, но на практика пяната има по-голяма заслуга. Смята се че карбонова пластина дава около 1% докато останалата част се дължи на пяната. Поради тази причина разработката на качествена пяна е изключително важна за всеки производител. Нека си припомним че adidas разработиха Boost преди цели 9 години и продължават до ден днешен да я използват в различни модели, което разбира се им носи финансови ползи.

Светата троица – PWRRUN PB, карбонова пластина и SPEEDROLL

Нека се върнем отново при Saucony и тяхната разновидност на PEBA – PWRRUN PB. Името не бива да се бърка с други близки (по име) технологии в портфолиото им. Според Saucony PWRRUN PB е с 40% по-лека от PWRRUN+ (която не е PEBA базирана). Името PB идва от съкращение на PEBA, но повечето хора (включително и аз) го свързваме с Personal Best. В Endorphine Pro 2 може да се види голямо количество от пяната, тъй като обувката е висока. В предната си част е висока 27.5мм, докато в задната – 35.5мм. За този тип обувка тези стойности са нормални. World Athletics имат изискване за максимална височина на обувка от 40мм и поради тази причина повечето супер обувки са с височина при петата между 35 и 39.5мм. Дори Saucony са решили да не се доближават до лимита на изискванията за разлика от Nike Vaporfly и Adidas Adios Pro 2 например. По този начин Saucony предлагат добър избор за потребителите, които не са сигурни че искат много висока платформа. Endorphin Pro 2 е много подходяща като първа обувка от тази категория за хората, които не са сигурни дали искат да отидат директно на 40мм.

Saucony endorphin pro 2. Снимка: RunRepeat

В самата пяна на Endorphin Pro 2 е разположена карбонова пластина. Тя е в така наречената S форма. Тоест не е изцяло права. Предната и част се намира по-ниско спрямо задната. По този начин пластината подпомага за отласкване по време на бягане. Цялата комбинация от пяна и пластина в междинната подметка (midsole) заедно с геометрията на обувката Saucony са обединили под името Speedroll. Геометрия, която допълва естествения цикъл на походката и отблъсква бегача напред. Подобна идея се използва и от други производители, но Hoka бяха първи през вече далечната 2010г. При тях носи името Meta-rocker, ето груба анимация:

Hoka Meta Rocker

Подметка

Подметката на Saucony Endorphin Pro 2 също остава непроменена спрямо предишното поколение. Ако погледнем отдолу виждаме PWRRUN PB пяна, както и XT-900 гума, която е разположена стратегически в зоните, където има най-голямо натоварване. С този тип подметка очаквам повече издържливост спрямо конкурентни модели, които разполагат с по-малко количество гума. Не съм имал възможност да бягам с Endorphin Pro 2 в дъжд, така че не мога да дам мнение колко лепкава е гумата в такива условия. Все пак не бих разчитал на перфектно сцепление при дъжд.

Мисля че е излишно да го казвам, но все пак за всеки случай – Endorphin Pro 2 не е обувка за трейл състезания.

Ъпър

Горната част на Pro 2 е областта, в която виждаме промени. И тези промени са по-скоро малки подобрения. Pro 1 е толкова добре проектирана и изпипана обувка, че е трудно да се намери област за подобрение. Все пак от Saucony са направили дребни оптимизации. Има подобрена система на връзките, която осигурява по-стабилно захващане на крака и държи езика неподвижен. При първото поколение Pro Saucony са имали оплаквания от някои бегачи, че крака им леко се пързаля в някои моменти. При Pro 2 тези оплаквания са разрешени.

Яката на петата (heel counter) е другата промяна. Вече прилепва по-плътно, което води до по-добър захват и стабилност.

Горната част (upper) на Endorphin Pro 2 е направена от тънък меш. Дишаемостта и е отлична. Теглото е минимално, но въпреки това материалите са комфортни. И при основната конструкция, и при езика, и при яката на петата. Отлична работа на Saucony.

Пространството при пръстите не е тясно. Номерът на Pro 2 ми е абсолютно същия като при останалите шосейни модели на Saucony, с които разполагам – Kinvara 9, Kinvara 10, Ride ISO, Freedom ISO 2.

Дизайн

Толкова съм се съсредоточил да обяснявам колко бърза обувка е Pro 2, че за малко щях да забравя да отбележа нещо, което няма нищо общо с това как се представя обувката. Външният вид. Saucony Endorphin Pro 2 изглежда феноменално в тази разцветка. Това е обувка, която отдалеч крещи скорост. Внедряването на идеята за състезателен флаг е отлично хрумване. Добавянето на няколко цветни елементи разчупва дизайна да не е пък прекалено скучен само в черно и бяло. Аз не съм фен на ярките цветове в обувките за бягане, така че този дизайн пасва идеално на моите предпочитания.

Страхотна работа на дизайнерите на Saucony.

Бягане

Теглото на Saucony Endorphin Pro 2 за мъжки размер 45 е 226 грама, което е отлично постижение. За сравнение теглото на Kinvara 9 (с EVA пяна) е 242 грама. Това са резултати от няколко години усилен труд. Pro 2 е по-висока с 8.5мм в предната част и с 12.5 мм при петата, има карбонова пластина, има малко повече гума в подметката, има повече количество пяна и въпреки това е по-лека. Страхотно развитие в света на маратонските обувки през последните години. Основна заслуга за това има PWRRUN PB пяната, която е по-лека, но въпреки това осигурява повече отскокливост. При разработката на една пяна е много важно да се намери баланс за плътността и. Да се намери най-балансирана комбинация от тегло, възвръщаемост на енергия и издържливост. Това се случва чрез множество тестове и много време за анализиране на резултатите. Сравнение между EVA и PWRRUN PB от интервю на Running Warehouse с представител на Saucony:

EVA vs PEBA
Преди години при една обувка за бягане трябваше да се избира дали търсиш бързина или търсиш омекотяване и комфорт. Двете нямаше как се съществуват заедно. Вече не е така. Комбинацията от модерна пяна и карбонова пластина в Saucony Endorphin Pro 2 без проблеми осигурява комфорт при дълги бягания без това да влияе негативно на скоростта. Пластината се държи като малка пружинка в задната част на обувката и подканва за бързо темпо. Предната част на обувката е по-твърда, докато пластината в задната част е обгърната от PEBA пяна. Не си представяйте че усещането е като да сте обули обувки за kangoo jumps, но все пак разлика се усеща спрямо традиционни маратонки за бягане. Усеща се повече лекота при бягане. Дори само при първото обуване и ходене се усеща разлика. Най-голяма полза от такъв тип обувка обаче е при състезателно темпо. При по-бавни обороти петата е по-нестабилна. Това е един от минусите на Endorphin Pro 2 и като цяло този тип супер обувки. Но все пак идеята е да се използва за състезания.

За половин година имам почти 100 км пробягани с Endorphin Pro 2. Обемът не е голям, защото това е обувка, която ползвам само за важни състезания. А в този период съм имал само едно такова – Маратон Амстердам 2022 през октомври месец. Останалите километри са от няколко разбягвания около маратона плюс една проба на 5км състезание на 5kmrun. За маратонът не бях добре подготвен, защото поради контузия в единия прасец ми се беше наложило да почивам. Въпреки това успях да пробягам маратона за 3:02:15. Последните няколко километри липсата на физическа подготовка се изрази в много голяма умора в бедрата и намаляне на темпото. Въпреки това съм много доволен от Endorphin Pro 2. Нямах абсолютно никакви проблеми с обувките. Чувствах се много добре в тях. Предполагам че ако бях с Kinvara например, щях да направя по-слабо време. Бягането с Pro 2 може да се опише като гладко и уравновесено. Точно каквото е идеята на Speedroll. Няма голяма експлозивност концентрирана в кратък момент.

Ивелина Маджарова участва на същото състезание като това и беше дебют на маратонска дистанция. Също се беше доверила на Endorphin Pro 2 и въпреки липсата на специфична подготовка и опит на тази дистанция успя да пробяга състезанието за 3:09:24. За контекст през годината беше направила време от 1:31:02 на полумаратон (Стара Загора) и 19:12 на 5kmrun в Южен парк.

Amsterdam Marathon 2021

Въпреки че нямам опит с други супер обувки предполагам че Endorphin Pro 2 би била най-стабилна от конкурентните предложения. Количеството гума в подметката не е малко (като за тази категория обувки). И както споменах в началото на ревюто височината на Pro 2 не е в горния лимит от позволеното. Други модели са по-високи, което обикновено означава и повече нестабилност. Петата и цялото ходило са стабилно хванати (при бързо темпо) и бих препоръчал Pro 2 спрямо други супер обувки за трасета, които не са с идеални условия. Под идеални условия разбирайте липса на неравности, дупки и остри завои.

При бягането ми на 5kmrun също усетих, че обувката помага, но не толкова колкото при маратон. Най-доброто предназначение на Endorphin Pro 2 е при състезания по полумаратон и маратон. За по-къси дистанции има модели, които са по-леки, но биха натоварили повече краката. Например в портфолиото на Saucony за дамски номер 39 Fastwitch 9 тежи 144.6 гр, докато Pro 2 за същия номер е 193 гр. Така че за по-късите дистанции всеки трябва да си прецени кое би било му вършило по-добра работа. Но за полумаратон и маратон със сигурност Pro 2 е силно препоръчителен.

Saucony Endorphin Speed 2

Endorphin линията на Saucony се състои от 3 модела (ако не броим шпайковете за писта). Това са Endorphin Shift, Endorphin Speed и Endorphin Pro. Самото име Endorphin е много умело подбрано. Това е така наречения хармон на щаситето. Бягането за мнозина прави точно това.

Saucony

От триото Shift 2 е предназначена като тренировъчна обувка в допълнение към Pro 2. Предлага височина, но на по-ниска цена благодарение на използването на стандартна PWRRUN (без PB) пяна. Липсва и някакъв вид пластина. Следващият модел е Speed 2, който много прилича на Pro 2, но има някои разлики, благодарение на които се счита за обувка за темпови тренировки в портфолиото на Saucony, докато Pro 2 си е 100 процентов състезател. Speed 2 използва също прекрасната PWRRUN PB пяна, но разчита не на карбонова, а на nylon пластина. Това е пластина, която е изработена от друг материал. Този материал не е толкова твърд, коeто води до по-мека, но и по-нестабилна возия. Speed 2 е малко по-универсална обувка. Може да се използва както за тренировки, така и за състезания. Докато при Pro 2 Saucony са изпипали всичко от гледната точка за най-добро представяне по време на състезание. Аз нямам лични впечатления от Speed 2, но съм убеден, че също е прекрасна обувка.

Ако погледнем по-традиционните модели в портфолиото на Saucony, то Pro 2 може да се съпостави с Ride и Kinvara. Ride 14 е основното дейли на Saucony, обувка създадена да служи за голямо количество обем. Тоест в нея няма някакви революционни технологии, но е издържлива и комфортна. Kinvara 13 също е тренировъчна обувка, но предлага повече пъргавина. Спрямо Ride 14 има по-ниско тегло и по-малък дроп, но отново използва стандартната PWRRUN пяна. И вече Pro 2 е на върха на веригата. В тези сравнения става дума само за обувки за неутрално бягане, не съм включвал съпорт обувки.

Заключение

Saucony Endorphin Pro 2 е създадена за състезания. И изпълнява добре това си свое задължение. При бавно темпо се усеща твърдостта на пластината, но при бързо темпо се усеща отскокливостта. Колкото по-бързо, толкова по-добре. Нямам достатъчно информация, за да коментарам дали е по-бърза от останалите супер обувки на пазара, но почти съм сигурен че ще издържи повече километри. Ценово Pro 2 също е добре позиционирана. Цената е 429 лв. За сравнение Vaporfly NEXT% 2 е 499 лв, докато Alphafly Next% е 599 лв. Asics Metaspeed Sky е 500 лв. Adidas Adios Pro 2 е 439 лв. Най-големият конкурент на Endorphin Pro 2 може да се окаже Endorphin Speed 2, който се предлага на цена от 359 лв.

Официален вносител на Saucomy за България е RunningZone.bg.

Бегаческа биография за автора: участие от 2014 година насам по различни аматьорски събития и състезания. Дистанции от 1500м в зала до ултрамаратони в България и чужбина. Част от лични времена: 5 км 17:05, 10 км 36:00, Маратон 02:52:25.

Никола Овчарски

Характеристики:

  • Бранд: Saucony
  • Модел: Endorphin Pro 2
  • Премиера: лято 2021
  • Тегло: 227 гр (номер 45)
  • Дроп: 8 мм
  • Височина пръсти: 27.5 мм
  • Височина пета: 35.5 мм

Вижте още

Резултати от Lyulin Trail Run 2024

Резултати от Lyulin Trail Run 2024

На 9 юни 2024 се проведе поредното издание на Lyulin Trail Run. Състезанието от календара на Trail Series се проведе в района около град Банкя и Люлин планина. Времето бе топло, а дистанциите традиционно три – 5.5 км, 12 км и 17 км.

Резултати от Rhodo Rock 2024

Резултати от Rhodo Rock 2024

На 8 юни 2024 се проведе първото издание на Rhodo Rock. Състезание по планинско бягане, което предложи избор от 3 дистанции